Reklama

Reklama

Dluh

  • USA The Debt (více)
Trailer 1

V roce 1965 trojice agentů z Mossadu, Rachel, David a Stephan, má ve východním Berlíně splnit obtížný úkol. Je třeba postavit před soud nacistického zločince přezdívaného Chirurg z Birkenau. Nebezpečná akce zdánlivě končí ve chvíli, kdy je válečný zločinec při svém pokusu o útěk zastřelen. Rachel, David a Stephan jsou poté oslavováni jako hrdinové. Veřejnost však nezná celou pravdu. Ta se začíná ozývat o třicet let později, kdy vysloužilí agenti stále trpí pod tíhou dávného tajemství. Zavázali se nikdy neprozradit, co se tehdy v Berlíně odehrálo. Stále mají status národních ikon, Rachelina dcera dokonce o jejich misi napsala knihu. Jednoho dne přichází muž, který o sobě tvrdí, že on je tím, po kom kdysi pátrali. (TV Nova)

(více)

Videa (16)

Trailer 1

Recenze (414)

Hild 

všechny recenze uživatele

Celkem povedený thriller. Námět je hodně dobrý a zajímavý. Celá první polovina je vážně výborná, skvěle natočená, napsaná a nechybí zde ani pořádné napětí a parádní atmosféra. Jenže ta druhá půlka už mi přišla místy zbytečně moc natahována a všechno to, co se mi tak líbilo na první půlce, už tady chybí. Herecké výkony jsou dobré. Mladší herce sice jasně převálcovala starší generace, ale to nic nemění na tom, že Jessicu Chastain stejně považuji za jednu z nejzajímavějších hereček poslední doby. Dluh je dobrý film, který můžu doporučit, něco tam však chybělo k tomu, aby to bylo výborné, přitom potenciál k tomu film měl a nebýt závěrečných asi 10 minut, které do tohoto filmu nějak nezapadly, tak ty 4* dám. Takhle tedy lepší 3*. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dluh měl svým námětem a obsazením našlápnuto vysoko, ambiciózní scénář ale honí příliš mnoho zajíců najednou. Žánrové propojení milostného příběhu s psychologickým dramatem by bylo v pořádku, naroubovat na ně ale akční thriller už byla chyba. Chápu obavu producentů, aby snímek neměl příliš komorní charakter, dobrodružné prvky film zkrátka prodávají, ale zároveň mu ubírají na věrohodnosti a síle. Daleko nejpůsobivější je totiž Dluh tam, kde dochází prostřednictvím dialogů ke konfrontaci charakterů, k souboji hodnotových žebříčků a síly vůle. Seveřan Jesper Christensen svého válečného zločince zpodobňuje coby děsivé monstrum, chladnokrevného psychopata, který ani na okamžik neztrácí nervy a nevzdává se ani ve zdánlivě beznadějné situaci. Je démonický a herecky skvělý, stejně jako Jessica Chastain v roli agentky Mossadu, která představuje jeho protipól. Je odhodlaná, ale i plná emocí a citových zmatků. Jejich mrazivé jiskření, ať už v ordinaci nebo ilegálním bytě po lékařově zajetí, je předčasným vyvrcholením filmu. Snímku neškodí střídání časových rovin, ale už zmíněná snaha posunout drama do divácky atraktivnějšího žánru. Závěrečná čtvrthodina, kdy na území Ukrajiny dochází ke konečnému účtování, vysoký potenciál snímku zabíjí, protože ho posouvá někam na hranice směšnosti. Mohlo jít o pětihvězdičkovou záležitost, ale po závěrečném stařeckém souboji nemůžu dát víc než tři silné hvězdičky. Celkový dojem: 65 %. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

(Součástí komentáře jsou SPOILERY.) Vagina dentata. Kdo pozná ženino tajemství (rosebud), už to nerozchodí. Zatímco muži jsou trestáni za svou slabost k opačnému pohlaví, žena se souží, neboť nedokázala falickou zbraní zastřelit své nemesis (dle informací, jak jsou nám předkládány, o ní Vogel ví nejvíc). Z výhod „mužského“ světa se tudíž třicet let těší neprávem, její legitimace neplatí. Jako kdyby vnitřní utrpení nebylo dostačující, konfrontace s jejím zhmotnělým podvědomím (propojení je zdůrazněno výskytem Vogela v Rachelině snu, pronikl tudíž nejen do jejího těla, ale i do mysli) ji stála krásu. Po zbytek života bude mít tvář zohyzděnou nepřehlédnutelnou jizvou. Zřejmě jde o jeden z důvodů, proč celá léta zůstává se Stefanem, kterého očividně nemiluje. Dalším důvodem, který je drží pohromadě, je sdílená lež – jako manželé snáze uhlídají, že ten druhý neprozradí, co by veřejnost neměla slyšet. Jejich soužití je tedy založené na nedůvěře. Eliminace mužů, resp. jejich mužství (Stefan je „pouze“ ochrnut od pasu dolů) představuje skutečný cíl mstitelské mise hlavní postavy filmu, Rachel, ženy poháněné vlastní frustrací: Musela popřít svou pravou identitu, odhalit pohlaví před sadistickým doktorem, čelit agresivním výpadům muže, který vlast vždy miloval více než ji… Podobně jako ve slasherech se z ní nakonec stává „final girl“, k čemu je jako jediná silná postava předurčena od začátku. Vogel má blíže hororovému monstru, Stefan mnoha kladnými vlastnostmi nevyniká a David hraje v milostném trojúhelníku od začátku submisivní roli (coby figurant při soubojích ztvárňuje oběť, jež končí na zemi, dokonce vaří). ___ Uvědomuji si, že při důkladnějším sledování (film jsem zatím viděl pouze jednou) by vyšla najevo vratkost mnoha zde prezentovaných názorů, stejně tak, že nejde o vzorový film pro zvolený typ čtení. Zároveň takovouto interpretaci umožňuje, na což jsem tímto „alternativním" komentářem hodlal poukázat především. A jinak – Dluh je thriller, který znamenitě pracuje s motivacemi postav (Jessica Chastain mě baví čím dál víc) a atmosférou (klasická ponorka), ale lépe funguje v první polovině a spíše v jednotlivých scénách (vlak) než v polovině druhé a zejména v závěru, kdy se vyjevuje rozpolcenost jeho dramatické struktury (film najednou řeší jiný problém) a samoúčelnost zprvu potěšivě odvážné vypravěčské podpásovky. 75% ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Sympatický thriller s pěknou oldschool atmosférou a vynikajícím hereckým obsazením. Většinu dobu je to navíc i výborně napsané a vypjaté vztahy mezi postavami fungovaly, i když bez milostného trojúhelníku bych se klidně obešel. Jen škoda poslední půl hodina odehrávající se po x letech už tolik nefunguje a celkově mi přišla o hodně hůře napsaná i zrežírovaná. S takhle slabým koncem totiž tento film až příliš rychle vyprchá z hlavy. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Mnichov trošku z jiného soudku. Bohužel akce je málo ale ta jedna scéna spojená s Vogelovým únosem stojí za pozornost. Ve filmu se vyskytují trošku hlušší místa ale také dechberoucí napínavé scény. V titulkách zaujme jméno Matthew Vaughna. Helen Mirren bych chtěl mít za babičku. Sam Worthington nemastný neslaný. Nejzajímavější pasáže mají na svědomí mladší verze hrdinů. Nevím čím to je, ale John Madden nedokáže solidně rozpracované filmy tak nějak lépe uzavřít. 60% ()

Galerie (84)

Zajímavosti (10)

  • V jedné ze scén používá Vogel (Jesper Christensen) latexové rukavice. Ty se však začaly v lékařské praxi objevovat až okolo roku 1980, tedy celých 15 let poté, co se děj snímku odehrává. (pan Hnědý)
  • Rozpočet původního snímku Ha-How (2007) byl 900 000 amerických dolarů. Natočení tohoto remaku však vyšlo až na 20 miliónů amerických dolarů. (272827)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Muž s obrovskou budoucností...

Muž s obrovskou budoucností...

18.11.2008

...pronásleduje muže s temnou minulostí. Ale pěkně po pořádku. Dvě slova: Sam Worthington. Ještě před několika měsíci to jméno nikdo neznal. Dnes jde o zřejmě nejžádanějšího herce v Hollywoodu. Pokud… (více)

Reklama

Reklama