Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Marty miluje vyjížďky na pláž a do barů. Kumpánem na podobných akcích mu je jeho dlouholetý kamarád Bobby, který má však zálibu ve zvrhlém týrání. Když svou pozornost obrátí na Martyho novou dívku Lisu a její kamarádku Ally, Lisa se rozhodne, že Bobbyho krutovláda musí skončit. Shromáždí skupinu předměstských teenagerů a zosnuje plán, jak se Bobbyho navždy zbavit. Spiknutí je však odhaleno, z přátel jsou náhle nepřátelé a náhodní známí se stávají spoluviníky vraždy, která otřásla Amerikou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (115)

Radko 

všechny recenze uživatele

Ľudia sú rôzni a rôzne koníčky majú. To je fakt. Ak niekto frčí výlučne na výletoch autom, tráve, surfovaní, sexe a počítačových hrách, nečudo, že pri plánovaní, realizácii aj krytí stôp uskutočnenej vraždy pôsobí ako totálny hlupák. Nuž a ak sa dá do partie skupinka teenagerov s rovnakými záľubami, tak tu máme v hlavnej úlohe partiu korunovaných hlupákov. Ich jednanie som sledoval s neveriaco otvorenými ústami, ale len potiaľ, pokiaľ som si neuvedomil hĺbku ich voľnočasových záľub. Aha, vlastne ešte sledovali rôzne tv programy pre mladých a zábavné sitcomy. Rozhodne si nemyslím, že len mladí Kalifornčania patria medzi podobné hlúpe stvorenia. Takýchto ľudí, generovaných ich preferovaným typom trávenia voľného času a vynechávaním takmer všetkého, čo vyžaduje zapojenie šedej kôry mozgovej je zhruba rovnako veľa všade po svete. Poznámka: Nie tak dávno (1999) dvaja slovenskí teenageri (15 a 16 rokov) obdobným spôsobom ako vo filme surovo zavraždili (33 bodných rán a následné podrezanie) starú babičku a ukradli jej cca 1000 korún. To už motív vraždy vo filme bol o čosi ušľachtilejší - zbaviť sa neznesiteľne násilníckeho hajzla a znásilňovača. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Film podle skutečných událostí o nevyrovnaných mladých lidech, kteří se domluví, že jednoho místního tyrana zabijou. Přitom v mnoha ohledech je těžké říci, že je dotyčný nějak výrazně horší než oni sami. Larry Clark se sice snaží, ale obávám se, že druhé Kids už prostě nenatočí. Brad Renfro, Nick Stahl a Michael Pitt předvádějí docela solidní herecké výkony, děvčata jsou mladá, krásná, nebojí se svlékat a předvést trochu toho přirozeně vypadajícího sexu à la film Larryho Clarka. ()

Reklama

rockwoman 

všechny recenze uživatele

Sex & drogy & nuda & násilí & nahota a tohle tady jede pořád dokola. Celé mi to přišlo odfláknuté, takže mé tři hvězdičky jsou jen pro Brada Renfra. Nakonec jsem si stejně ještě vyhledala nějaké články týkající se vraždy Bobbyho Kenta včetně fotek skutečných vrahů a oběti. Kromě Martyho, kterého ve filmu hraje právě Brad Renfro, jsou už všichni aktéři vraždy dávno na svobodě a všem byly nakonec sníženy i původní tresty. Jen mě tak při tom všem pročítání napadlo, jak se asi celé ty roky dospívání cítila dnes již 20 letá dcera Lisy a Martyho, která jak jsem se dočetla vystudovala vysokou školu. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Tak hnusné postavy, tedy charakterově, abys ve filmech z prostředí teenagerů hledal pod hodně silnou lupou. Tady jsou nechutní úplně všichni. Neschopnost dosáhnout nějakého vytčeného cíle, nudu a prázdnotu všedního dne ubíjejí sexem, drogami a násilím, což v kombinaci s nepříliš pronikavým intelektem postav tvoří smrtící velice zlou kombinaci. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Šikana trpí tým, že sa (polo-schopný) režisér celý čas nevie rozhodnúť, či natočí rekonštrukciu skutočných udalostí alebo ich variáciu ako sondu do mentality rozmaznanej americkej mládeže. Schizofrénna charakterizácia postáv nedovoľuje divákovi aby sa s nimi sžil, aby prenikol do ich psychiky až mu je nakoniec totálne jedno, kto, koho a prečo vlastne zavraždil. Šanca na tvrdú, sociálno-kritickú relfexiu stavu spoločnosti vyšumela do prázdna a mne v pamäti najviac utkvelo obnažené telo mimoriadne rajcovnej Bijou Phillips. To ma síce nectí, ale zamyslieť by sa nad sebou mal hlavne Larry Clark. Pár svetlých momentov totiž dáva tušiť, že scenár ponúkal o dosť viac. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (27)

  • Původní tresty za vraždu se objevují v závěru filmu. Ve skutečnosti byly však tresty u některých aktérů později sníženy. Martymu Puccio (Bred Renfo) byl zrušen trest smrti a místo toho byl odsouzen k doživotnímu vězení. Lisa Connelly (Rachel Minner) byla propuštěna 3. února 2004. Alice Willis (Bijou Phillips) byla propuštěna 16. září 2001. Derek Dzvirko (Daniel Franzese) byl propuštěn 1. října 1999. Heather Swallers (Kelli Garner) byla propuštěna 14. února 1998. (megan017)
  • Natáčanie prebiehalo na juhu Floridy v lete 2000 len za 23 dní. Natáčanie prebiehalo na mnohých miestach, kde došlo k skutočným incidentom. Na natáčanie dostal štáb 40 dní ale skrátil to na 23, aby vykryl rozpočtové obmedzenia zo strany Lions Gate. Natáčanie bolo údajne "chaotické" kvôli "komprimovanému výrobnému plánu, búrlivým poveternostným podmienkam a zákulisnej dráme". (Arsenal83)

Reklama

Reklama