Reklama

Reklama

Batman

  • USA The Batman (více)
Trailer 2

Dva roky slídění po ulicích jako Batman, který nahání strach zločincům, zavedly Bruce Waynea hluboko do stínů Gotham City. Mezi zkorumpovanou sítí městských úředníků a vysoce postavených osobností má osamělý mstitel jen několik důvěryhodných spojenců - Alfreda Pennywortha a poručíka Jamese Gordona - a mezi svými spoluobčany se stal jediným ztělesněním pomsty. Když se vrah sérií sadistických machinací zaměří na gothamskou smetánku, stopa záhadných indicií pošle Největšího detektiva světa na vyšetřování do podsvětí, kde se setká s postavami jako Oswald Cobblepot, Edward Nashton, Carmine Falcone a Selina Kyleová. Jakmile důkazy začnou vést blíže k domovu a začne být jasný rozsah pachatelových plánů, musí Batman navázat nové vztahy a odhalit pachatele, aby se stal symbolem naděje Gotham City. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (1 253)

Arx 

všechny recenze uživatele

Nový Batman konečně po všech těch covidových odloženích a problémech s natáčením, přilétl do kin a s ním i pořádný nával syrovosti a hutné atmosféry. Celé je to vkusně doplněno několika epickými momenty s geniálním hudebním podkresem a nádherně artovou kamerou. K hereckému obsazení nemám žádné výhrady. Robert Pattinson je trochu toporný a jeho výraz je prakticky stále stejný ale k roli Batmana mi to sedlo a neměl jsem s tím v zásadě žádný problém. Zatím to zní jako film roku kdyby ovšem.... to nemělo 3 hodiny! V poslední době úplně nerozumím trendu, že čím delší filmová stopáž, tím je to "asi" lepší. Na obranu netopýra, nemůžu úplně říct, že bych se u snímku nudil, ale myslím si že i u sebedokonalejšího díla, začnete po nějakých dvou hodinách pokukovat po hodinkách, lehce nervózně se vrtět v křesle a trochu si začnete říkat, kdy už bude konec. Některé scény bych prostě vynechal, děj trochu zrychlil, dialogy lépe zacílil a kdyby to mělo znamenat zkrácení alespoň o půl hodiny, tak za mě značka ideál. V konečném důsledku je to škoda a trochu to kazí celkový dojem z filmu. I přesto, určitě doporučuji, pokud máte rádi komiksy a o to víc o černém netopýrovi, jděte na to! 85% ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Film se zcela záměrně snaží být co nejméně akční a co nejvíce atmosférický, zároveň je to nejvíc dějový Batman za celou jeho celovečerní kariéru od 80. let – napětí skutečně plyne z toho, na co hrdina musí přijít. A jako ve správné neonoirové detektivce musí podrobit zkoumání i sám sebe. Pomalu se to už blíží tomu, co pro Jokera učinil snímek s Joaquinem Phoenixem, ale nejde o portrét psychické nemoci, jež postavu rozloží, „jenom“ traumatu, které hrdina musí zpracovat tím, že se mu postaví naplno. Jde o potvrzení toho, že v současnosti je možné dělat poměrně osobní a umělecky odvážná díla v rámci komerční žánrové zábavy. Kameraman Greig Fraser (30 minut po půlnoci, Rogue One, Duna) opět čaruje a hlavně si mnohdy dovoluje rozostřovat části obrazu nebo snímat postavy přes různé clonící objekty. Vůbec tu nejde o pompézní kompozice, ale spíš o pocity klaustrofobie a špíny.   Robert Pattinson je absolutně vynikající, dokonalé ztělesnění křehké síly, plný emocí, jež probublávají na povrch jen lehce, toužící po dokonalosti a čistotě. Zoë Kravitz ztvárnila nejvíc sexy kočičí ženu všech dob, aniž by jí z toho vyšla parodie drsňačky. Tříhodinová délka nenudí a člověk si ji uvědomí až někdy u epilogu, kdy vydechne napětím. Jako mnoho jiných blockbusterů dnešní doby je i tento společensky aktuální – zlem tu jsou zapšklí mladí muži (zjevně incelové) a politickou nadějí mladé barevné ženy. Celá stylizace ale nutí přemýšlet, o jaké USA se vlastně jedná – celé to připomíná spíš 80. léta než současnost, kdyby tu nebyly mobily a internet. Taky kombinace „monzunových“ dešťů, zimy a věčné tmy z něj dělá něco, co se nachází mezi různými podnebnými pásmy. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nelze v tom nevidět sto a více zdrojů inspirace; od sedmdesátkového Lumeta přes thrillerového Finchera až po raného Proyase. To samé co se týče inspiračních zdrojů konkrétních komiksů, her a animáků s Temným rytířem. Přesto to je ryze Reevesova svébytná vize, která nejde po tradičním blockbusterovém pozlátku. Staví na atmosféře, špíně, korupci velkoměsta, stylu (již jen ta kamera a práce se světlem), podprahové tenzi a (ne)tempu. Gotham je tu více charakterem než většina ansámblu. Pattinson Batmana (u)hraje čistě skrze zaryté mlčení a pronikavé pohledy jako "voyeuristického nezkušeného podivína v kostýmu" místo tradičního (super)hrdiny. Co však Reeves neukočíroval je stopáž. Ne že by něco působilo vyloženě nepatřičně, a ne že by se to táhlo, ale hned několik témat a postav (pohříchu včetně civilního Bruce) je natolik na druhé až třetí koleji, že mohly (a měly) být až v případném pokračování. Ovšem jako "origin zemitého Batuniversa" to nemá chybu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Řádně temný Batman. I když pravda, že u této postavy by to jinak vlastně ani nešlo. Pořád ale trošku jinak temný, než když ho natáčel Christopher Nolan. Možná víc střižený do komiksového světa, což ale není vůbec na škodu. Délka je pro takové téma adekvátní. I jsem kvitoval to, že tvůrci předem na přímo neavizovali, kdo bude ten protivník. Moment překvapení tu tak u mě docela příjemně zafungoval. Dokonce i Robert Pattinson tu působil hodně dobře, byť s emocemi v rámci postavy tradičně šetřil. Nečekal jsem ale, že z něj bude takový ranař. Akce a především automobilové honičky pak hodně kvalitní, trošičku na způsob Šíleného Maxe, což je jen a jen dobře. K páté hvězdičce mi asi chyběl nějaký epičtější moment ve scénáři. Celé to bylo daleko jednodušší a přímočařejší, než bych tušil. Nicméně jako temná detektivka z alternativního New Yorku to funguje dobře. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jako jasne, je to perfektne natoceny, film vypada jako mix mezi Sedm a Jokerem, akce je sice pomalu, ale je fajn, atmosfera by se dala krajet, film je spis detektivka, nez klasicka komiksovka a i kdyz to neni buhvijak komplikovany, rozhodne dokaze udrzet napeti. Herci jsou taky perfektni, Pattinson je sice zvlastni volba, ale obstal se cti, Dano jako vzdy vybornej uchyl a ostatni jim zdatne sekundujou. A i pres hodne dlouhou stopaz film nenudi. Ale krucinal, proc to vypada, jak kdyz cumim asi tak po desaty na to samy, to se fakt neda v Batmanim univerzu prijit na neco originalniho a jediny, co tvurci resi, jestli film bude vic rozjuchanej nebo vic temnej? Tady proste neni nic, co by clovek uz nekde jinde nevidel. A to ani nezminuju tech nekolik fakt dost divnejch nelogicnosti (zaporak s rozjebanym xichtem nema ani krev u nosu, policajti v jedny scene honi Batmana a v druhy s nim vesele vysetrujou apod.). Takze za me sice spokojenost, ale proste i pres svoje filmarsky kvality to je takova tuctovka. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (55)

  • Ve scéně, kdy Batman (Robert Pattinson) odvádí dav ze zatopené místnosti, je možné zahlédnout mezi lidmi i postavu Belly Reál (Jayme Lawson). Tato kandidátka přitom byla několik okamžiků předtím na pódiu postřelena do oblasti hlavy či břicha. V této scéně se ovšem brodí vodou evidentně zcela nezraněna. Jde o chybu způsobenou dodatečným dotočením scény atentátu, která byla natočena až po scénách ze zatopených prostor. (kukkik)
  • Natáčanie prebiehalo na mnohých miestach po celej Veľkej Británii a USA. (MikaelSVK)
  • Matta Reevese při tvorbě noirového vizuálu filmu inspiroval italský kreslíř Francesco Francavilla, který kreslil batmanovskou sérii „Detective Comics“ v roce 2011. Detaily Batmanova obleku, konkrétně jeho kápě a tvar netopýřího loga na hrudi, zase vychází z příběhu „Gotham By Gaslight“ ze série „Elseworlds“, který v roce 1989 podle scénáře Briana Augustyna nakreslil autor Hellboye Mike Mignola. Příběh Gotham By Gaslight se dočkal vlastního animovaného zpracování v roce 2018. (DavePave)

Související novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

27.08.2023

Jedním z důvodů, proč se vůbec povedl vznik seriálu Mandalorian, byl tehdejší technologický průlom zvaný StageCraft, jenž byl od té doby použit v řadě dalších filmových i seriálových produkcích. V… (více)

Reklama

Reklama