Reklama

Reklama

Půvabná švadlena Tilly Dunnageová (Kate Winsletová) se po letech vrací do svého rodného městečka Dungatar v Austrálii, aby odhalila pravdu o své minulosti. V dětství musela svůj domov narychlo opustit kvůli podezření ze zavinění smrti svého spolužáka. Dospívání strávila v internátní škole a posléze působila v Evropě jako švadlena předních módních návrhářů. Navzdory svým úspěchům v módním světě se nedokáže zbavit nepříjemných vzpomínek na záhadnou smrt mladého chlapce, a proto se po letech vrací na australský venkov ke své svérázné matce Molly (Judy Davisová). Tamější obyvatelé jí nadále považují za prokletou vražednici a zpočátku nemohou vystát její přítomnost, navíc je značně provokuje svým emancipovaným vystupováním. Postupem času si ale dokáže získat přízeň žen svým vybraným módním stylem a pozornost mužů upoutá svou krásou. V přítomnosti bývalého spolužáka Teddyho (Liam Hemsworth) navíc začíná věřit, že se může zbavit svého životního prokletí. Představu idylického venkovského prostředí ale zcela nabourá několik překvapivých odhalení, která vedou k dalším tragickým událostem... Australský snímek představuje filmovou adaptaci stejnojmenné literární předlohy Rosalie Hamové a žánrově se pohybuje na pomezí dramatu, romance a černé komedie. Snímek bodoval při udílení cen Australské filmové a televizní akademie, kde získal ocenění především v hereckých kategoriích (Kate Winsletová, Judy Davisová, Hugo Weaving) a dále získal ocenění za nejlepší kostýmy a Cenu diváků. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (258)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dekolty budou viset proklatě nízko. Tulák z širých plání ozbrojený pedálovým Singerem si přichází pro pomstu.. Viditelně pod ženskou taktovkou a s necitlivým dávkováním dramatu se péřové boa komedie obtáčí kolem westernového motivu očisty zkaženého městečka. Nechybí návrat psance, nejistota místních živená pocitem viny, neškodný šerif i závěrečné zúčtování. Bláhoví. Mohli vědět, že Macbeth je prokletá hra. Klopotem se kouzlo zdař, ohni hoř a kotli vař, bahnitého hada žlázu, svařte zpečte v nehorázu.. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Má to krásnou hudbu, nádherné oblečení a vynikající Kate Winslet....Ale celé je to takové...Já prostě nevím jak tohle prostě popsat :) Na začátku jsem se několikrát asi během půl hodiny zasmála na celé kolo...Ale pak to začalo mít určitou "hloubku" a já nevěděla co to tedy jako je...Je to "tajemný", je to "drama", je to komedie a nebo parodie..?? Vážně jsem si nebyla jistá, ale začala jsem poznávat tu "tajemnost", kterou to skrývalo...Přiznávám, že cca po 20ti minutách jsem to chtěla vypnout, že na takovou blbost nebudu koukat....ale důvod, proč jsem to nechala běžet byla zvědavost - jak ten kluk zemřel? (že to nebyla ona- to bylo jasné ;) ) ale prostě něco za tím bylo..něco hlubšího....A ono vážně ano...Jsem ráda, že jsem to dokoukala...Jsou tam fakt pěkné momenty, přijde mi to ale celkem dost takové "splácané" ale zajímavé :) A Weaving se tam dobře vyblbnul a Hemsworth - co si budeme povídat, na něj se opravdu hezky kouká ;) A situace skoku do sila...nezapomenutelná.... Jo a celou dobu mi to také připomínalo "jen opravdu z dálky ale s velice blízkým tématem" dílo - Návštěva staré dámy - Friedrich Dürrenmatt :) ()

Reklama

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Na to, že väčšina austrálskych filmov je "divná" som si už v podstate zvykla. Rýchle prechody z dramatických scén do komických ma vôbec nerušili, naopak bavili ma. Život je vlastne presne taký, teraz sa smejete a už o päť minút môžete plakať. Dá sa povedať, že celý film sa takmer počas celej doby svojho trvania raz tváril tak a raz onak a hlavne, že toho chce riešiť strašne veľa. Záver to však v piatich minútach spojil všetko do jedného naozaj výborného výsledného efektu. Chvíľu po dopozeraní som veru rozmýšľala aj o piatich hviezdičkách, pretože takú skvelú parodickú alegóriu často nevídať. Potom som však zostala pri štyroch, predsa len ten Liam tam fakt nesedel...Videné v rámci Challange tour marec 2016 - 30 dní so svetovou kinematografiou a v rámci projektu 52 films by women. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Moja milovaná Kate Winslet. Vraciame sa do 50.rokov minulého storočia. Tá druhá polovica snímky speje už niekoľkokrát k záverečnému koncu, ale dvojhodinová stopáž nám pripraví ešte pár prekvapivých momentov, ktoré už sú obyčajným sledom okolností. Nudiť nás však príbeh nenechá, herci nás nechávajú v strehu hlavne vo chvíľach, kedy parodujú afektovane dialógy starých filmov o lepšej spoločnosti. Nehovoriac o záverečnej pointe. Kate Winslet je v úlohe svojráznej módnej milovníčky veľmi prirodzená a pôvabná, vystupuje sebavedome a vie, čo robí. Krajčírka sa snaží skombinovať mnoho žánrov - drámu, komédiu, psychothriller aj romancu. Aj napriek tomu, že môže podobná zmes pôsobiť tragikomicky, tvorcom sa podarilo všetko zladiť tak, aby výsledok nepôsobil ako gýčovité puzzle. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

"I am back, you bastards." Anotace i trailer mě připravili na dramatický film s lehce komickými prvky. Jenže se mi dostalo naprosto absurdní komedie, která místy vypadala skoro jako groteska a já musím říct, že takhle jsem se už hodně, hodně dlouho nezasmála. Člověk by až nevěřil kolik excentricky různorodých postav můžete do jednoho vidlákova nacpat. Tenhle film se mi opravdu těžko komentuje, protože nevím kde bych měla začít a kde skončit. Takovýhle film je jeden z milionu, protože něco takového se jen tak nevidí. 4* ()

Galerie (166)

Zajímavosti (23)

  • Postavy vo filme spomínajú, ako sa v mladosti (v roku 1926) hrali na Supermana. Prvý komiks so Supermanom vyšiel v roku 1938. (megajalec)
  • Fiktivní město Dungatar bylo postaveno od základů, protože žádné město ve spolkovém státu Victoria v Austrálii neodpovídalo přání scénografa Rogera Forda k vytvoření západního města s australskými charakteristikami. (BMW12)

Reklama

Reklama