Reklama

Reklama

Projekt Modrá kniha

(seriál)
  • USA Project Blue Book (více)
Trailer
Historický / Mysteriózní
USA, (2019–2020), 14 h 33 min (Minutáž: 42–45 min)

Tvůrci:

David O'Leary

Hudba:

Daniel Wohl

Hrají:

Aidan Gillen, Michael Malarkey, Laura Mennell, Ksenia Solo, Neal McDonough, Michael Harney, Jill Morrison, Nicholas Holmes, Ian Tracey, Robert John Burke (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Na pozadí studené války a atomové éry pojednává tento napínavý seriál inspirovaný skutečným programem Project Blue Book amerického letectva, který byl zaměřen na vyšetřování UFO. Geniální astrofyzik dr. J. Allen Hynek je s kapitánem Michaelem Quinnem zapojen do přísně tajného programu. Dr. Hynek se pokouší přijít na kloub řadě záhadných pozorování. Brzy mu však dojde, že se ocitl ve středu rozsáhlého a nebezpečného pokusu o ututlání pravdy, díky němuž se on sám i jeho nejbližší ocitnou v nebezpečí. (Viasat)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (52)

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Seriál, který se trochu nadějně měl zajímat o nadpřirozeno a mimozemskou tématiku. To se mu sice daří, ale trochu jinak, než bych sám chtěl nebo jak jsem si představoval. Seriál totiž mnohdy místo toho, aby vzal mimozemský problém a ukázal by ho ve faktickém světle, tak se vlastně ukáže, že to tak vůbec není, a že seriál se vlastně snaží dokázat existenci mimozemského života. Což i mně jako "believerovi" přijde dost přitažené za vlasy. Obecně vzato jde o docela zajímavou rychlovku, které má určitě, co nabídnout. Je to suprově a svižně odvyprávěné. Problém je někdy v tom, že někdy něco dává perfektní smysl, a poté zde máme něco, co jde úplně mimo. 2. série: Druhá série moc neslibovala. Obecně od tohoto seriálu se nedalo čekat téměř nic. Obecně vzato však o to víc, byla druhá série malým překvapením, když se tato série dokázala zabývat docela více faktickými a lepšími podmínkami. Najednou se tolik neřeší UFO samotné, které lítá po naší Zemi, ale nějaké lidské případy, které se dají logicky vysvětlit. Stále ale seriál balancuje mezi naprostou fantasmagórií a fakty, což vypadá dost zvláštně. I tak v tom dokáže nějak ladně přecházet a nějak ukazovat, že UFO je docela legitimní věc. A už tak dávno. O to více je zajímavé, že dnes je v tomto ticho po pěšině. Asi se nedá mluvit o nějakém extrémním zlepšením, ale postavy alespoň nedělají úplné nonsensy, příběh je ladný a dobrý, stejně tak výkony ve všech směrem. Minimálně lepší než dříve. Třetí série je otazník. Potencionálně má co nabídnout, ale History si to úplně nemyslí. Tak se uvidí. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

vraj historický, vraj inšpirovaný skutočnými udalosťami !!! Pche !!! Skutočnosťou bolo, že aj Rusi aj USA súťažili kto má väčšiu atómovú bombu, a kto ich má viacej, utajovali všetko a popritom sa navzájom tajne sledovali. Nevysvetliteľne vesmírne javy sa museli "zviditeľňovať" aby nebodaj druha strana neobjavila niečo utajené. Vrcholom bol predaj a stavba atómových krytov do domácností vyrobených z drevotriesky. Po treťom diely to vzdávam. Neviem či sa sem vrátim :( ()

Reklama

Rian_witcher 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno po první sérii: Určitě zajímavá variace na Akta X. Moc se mi líbilo zasazení do 50-60 let 20. století a s tím související atmosféru panující v USA. Nádherně působí i kostýmy a rekvizity. Nejvíce mi vadí trochu rušivé skloubení se špionáží. I když postavy a příběh špionů je zajímavý, nechytlo mě právě spojení s tématem UFO. Pochvalu naopak zaslouží výběr jednotlivých případů, z nichž jsem už o většině slyšel a zajímal se o ně. Nerad bych chválil jednotlivé herce, protože casting se dle mého vyloženě povedl a "Malíček" jednoznačně dokázal, že se zaškatulkování do rolí syčáka z Game of Thrones určitě nemusí bát. ()

Mamlas 

všechny recenze uživatele

Seriál má 2 řady, ale vlastně je to řada jen jedna. Obsahem jsou taková retro Akta X, ale v nicotném rozsahu a laciném céčkovém kabátku. Příběhy furt dokola to samé a stěží zaujmou, atmosféra nulová, a i ti ufóni jsou zde pořád jen nějaké barevné a rozmazané svítící fleky. No, mizerie. Převaluje se to všechno mezi odpadem a jednou hvězdou za snahu. A ta otravná a zbytečná linka o jeho znuděné manželce tomu taky nepomáhá. (11%) ()

Don82 

všechny recenze uživatele

Seriál zajímavě zpracovává historii incidentů s nevysvětlitelnými úkazy nejen na obloze. V podstatě sledujeme počátek výzkumu UFO, a snahy o věděcké vysvětlení skrz doktora Hyneka na straně jedné a vládu, potažmo letectvo, které se snaží vše důkladně ututlat na straně druhé. Do toho všeho se ještě zamotávají Ruští špióni a záhadní muži v kloboucích. Project Blue Book si sice hraje na to, že jsou jednotlivé příběhy založeny na skutečných událostech, ale ve většině případů se jedná jen o část, kde jsou např. reálné postavy nebo místo, jinak je vše ostatní omáčka scénáristů. Tvůrci se snažili skloubit strohé historické vyšetřování s přece jen divácky vděčnější, tajemnější sci-fi prvky. Výsledek je nakonec tak nějak na půli cesty. Takže náplň každého dílu je, že se chvíli skutečně vyšetřuje, ale pak se přejde ke spekulacím, různým odbočkám a nakonec i politice a mlžení okolností aby se divák těšil na další díl. V některých ohledech je scénář nedotažený, kdy jsou určitě paranormální prvky vylíčeny vcelku komicky, něco se přibarvuje a někdy se ve vyprávění dost vaří z vody. Nicméně, jako celek bych seriál doporučil, protože se v současnosti nic podobného tématicky nevyskytuje. ()

Galerie (312)

Zajímavosti (21)

  • Když doktor J. Allen Hynek (Aidan Gillen) představuje univerzitní komisi svůj návrh satelitního zařízení, předsedající drží v rukách komiks „Flash Gordon“. Hynek tvrdí, že patří jeho synovi. Laura Mennell, která ztvárnila Hynekovu ženu Mimi, hrála v jedné epizodě ze seriálu Flash Gordon z roku 2007. (PATRICK96)
  • Viaceré vojenské vyznamenania, ktoré generál Harding (Neal McDonough) nosí počas scény z roku 1947, sú odlišné a chýbajú v ostatných scénach, odohrávajúcich sa o 6 rokov neskôr. (koba)
  • Michael Quinn (Michael Malarkey) o krádeži tajného materiálu povie, že to je horšie ako Rosenbergovci. Julius a Ethel Rosenbergovci boli manželia odsúdení a popravení v roku 1953 za špionáž pre Sovietsky zväz. Julius Rosenberg vynášal do Sovietzskeho zväzu infomácie o výrobe atómovej bomby. (koba)

Reklama

Reklama