foto

Aidan Gillen

  • nar. 24.4.1968 (49 let)
    Dublin, Irsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento sympatický chlapík se narodil 24. dubna 1968 v Irsku, hlavním městě Dublin. Jeho rodné jméno je Aidan Murphy, ale chtěl se jmenovat po matce (Gillen), i přesto se ve starších filmech třeba z roku 1988 (THE COURIER) objevuje jeho rodné jméno. Jeho matka byla zdravotní sestra a otec architekt. Sestra Fionnuala Murphy je také herečkou. Vystudoval střední školu v Glasnevinu a debutoval na divadle v Dublinu ve hře Williama Shakespeara Sen noci svatojánské. Poté se přesunul do Londýna.

Hereckou kariéru začal v 80. letech spíše malými rolemi v televizních filmech, první z větších byla v dramatu VE JMÉNU IRA (1996). Upozornil na sebe hodně v britském seriálu QUEER AS FOLK (1999) rolí arogantního ješitného sexy manažera, včetně jeho pokračování, za které byl nominován na cenu britské televizní akademie – nejlepší herecký výkon v roce 2000. Aidan získal dvakrát nominaci na ceny za divadelní role. Z jeho filmografie stojí za zmínku např. komedie RYTÍŘI ZE ŠANGHAJE (2003), drama HERCULE POIROT: PĚT MALÝCH PRASÁTEK (2003) nebo akční thriller 12 KOL (2009). Momentálně je k vidění ve veleúspěšném výpravném seriálu televize HBO - HRA O TRŮNY (2011) a po boku Jasona Stathama v thrilleru BLITZ (2011).

Aidan Gillen je vysoký 1.78 m, má manželku Olivii O´Flanagan a dvě děti dceru Berry (1997) a syna Joea (2000). V roce 2011 obdržel ocenění IFTAs za svou roli v seriálu THE WIRE – ŠPÍNA BALTIMORU (2002), které věnoval své ženě a svým dětem. Nyní žije s rodinou v Irsku.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2017 Král Artuš: Legenda o meči
The Lovers
2016 Sing Street
2015 A taky jsi hnusnej!
Labyrint: Zkoušky ohněm
2014 Ambicja
Kalvárie
Rozpad
2013 Čas sklizně
Mister John
Scrapper
2012 Shadow Dancer
Temný rytíř povstal
2011 Blesk
2010 Treacle Jr.
2009 Freefall (TV film)
Pohanský rituál
12 kol
2008 Zatmění
2005 Trampoty lásky
Walk Away and I Stumble (TV film)
2004 Bite
Guns, Money and Homecooking
2003 Photo Finish
Rytíři ze Šanghaje
2002 Nečistá hra
2001 Teritorium
2000 Hlas temnoty (TV film)
Lorna Doone (TV film)
Queer as Folk 2 (TV film)
Život v hrsti
1999 Buddy Boy
1997 Mojo
1996 Gold in the Streets
Ve jménu IRA
1995 Šance pro lásku
1993 A Handful of Stars (TV film)
Belfry (TV film)
Safe (TV film)
1992 Bitva o Falklandy aneb jak jsem vyhrál válku (TV film)
1988 Courier, The
1987 Osamělá vášeň Judith Hearnové

TV seriály

2017 Hra o trůny (TV seriál)
Stormborn (S07E02)
Dragonstone (S07E01)
2016 Quantum Break (TV seriál)
Hra o trůny (TV seriál)
Vichry zimy (S06E10)
Bitva bastardů (S06E09)
Vrata (S06E05)
další epizody (4)
2015 Hra o trůny (TV seriál)
Dar (S05E07)
Neohnuti, neskloněni, nezlomeni (S05E06)
Synové Harpyje (S05E04)
další epizody (6)
2014 Charlie (TV seriál)
Hra o trůny (TV seriál)
Hora a Rudá zmije (S04E08)
Drozd (S04E07)
První svého jména (S04E05)
další epizody (5)
2013 Mayday (TV seriál)
Hra o trůny (TV seriál)
Cesta vzhůru (S03E06)
Políbený ohněm (S03E05)
Ulička trestu (S03E03)
další epizody (4)
2012 Hra o trůny (TV seriál)
Valar Morghulis (S02E10)
Bohové staří a noví (S02E06)
Duch Harrenhalu (S02E05)
další epizody (7)
2011 Hra o trůny (TV seriál)
Oheň a krev (S01E10)
Baelor (S01E09)
Bodej ostrým koncem (S01E08)
další epizody (8)
2010 Detektiv Thorne: Nesmělý muž (TV seriál)
Detektiv Thorne: Ospalá dívka (TV seriál)
Identity (TV seriál)
Love/Hate (TV seriál)
2008 The Wire - Špína Baltimoru (TV seriál)
Konec (S05E10)
Poslední vydání (S05E09)
Vyjasnění (S05E08)
další epizody (10)
2007 Oliver Twist (TV seriál)
2006 The Wire - Špína Baltimoru (TV seriál)
Vysvědčení (S04E13)
Neboť každý, kdo má (S04E12)
Nový den (S04E11)
další epizody (12)
2004 The Wire - Špína Baltimoru (TV seriál)
Úkol splněn (S03E12)
Kompromis (S03E11)
Reforma (S03E10)
další epizody (12)
2003 Hercule Poirot (TV seriál)
Pět malých prasátek (S09E01)
2001 Dice (TV seriál)
1999 Queer as Folk (TV seriál)
1986 Screenplay (TV seriál)

Dokumentární

2015 La Violencia - vyp.
2000 Boys of Manchester: On the Set of Queer as Folk, The (TV film)

Hudební videoklipy

2012 Ekki múkk (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace