Reklama

Reklama

Barva z vesmíru

  • USA Color Out of Space (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Rodina Gardnerovcov žije na odľahlej farme. Jednej noci zasiahne ich pozemok meteorit, ale okrem zápachu, ktorý z neho vychádza, a miestnych televíznych novín, ktoré aj tak nikoho nezaujímajú, tomuto úkazu nevenujú pozornosť. Všetko sa ale mení vo chvíli, keď sa začne meniť správanie všetkých členov rodiny a postupne upadajú do zvláštneho stavu. Začína byť jasné, že objekt na ich pozemku nie je z tohto sveta a jeho dopad bude mať pre rodinu katastrofálne následky. (Marceloo)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (217)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Lovecraftovu povídku, kterou se tento film nechal inspirovat, jsem nikdy nečetl. Věřím však, že to musí být parádní počteníčko. S hodnocením samotného filmu mám však dost rozporuplné pocity. Richard Stanley není špatný režisér a již několikrát dokázal upoutat mou pozornost svými filmy, stejně tak si nejde nevšimnout, že i on je fandou Lovecraftovy tvorby a jeho fiktivního světa. To všechno je fajn a já mu fandil i tentokrát, jenomže tady jsem zpočátku tvrdě narazil.    Prvních 45 minut mě neskutečně nudilo. Příroda byla fajn, rodina docela ujetá, i když svým způsobem i tak trochu roztomilá (hlavně ta dcerka by stála za hřích), stárnoucí Cage i Richardson už mají svá nejlepší léta dávno za sebou, ale tady mi vyloženě nevadili. Jenže to pomalé startovní tempo bylo na můj vkus poněkud otravné, nervózně jsem pořád pokukoval po časomíře a asi dvakrát dostal chuť, to prostě natvrdo vypnout. Naštěstí se pak výrazně zlepšila nejen samotná atmosféra, ale konečně jsem dostal i slušnou porci bizarní podívané. A že to byl docela úlet.    Dva ufiknuté prsty a studna sice dost připomínali již xkrát viděné klišé, ale vesmírné barvičky potom rozpoutaly lahodnou napodobeninu Věci a fandové bizarní podívané si přijdou na své. Nechybí metamorfóza lidí i zvířat, řezání kosočtverců do čela, postupná eliminace jednotlivých hlavních postav a přestože úplný závěr mě zase trochu zklamal, nakonec odcházím od tohoto filmu jakžtakž spokojený. Zázrak se nekonal, ale na průměrné ohodnocení to nakonec dosáhlo. I když nevím, jestli si to ještě někdy pustím znovu. 50% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Od Lovecrafta jsem nikdy v životě nečetl, jenom jsem slyšel, o čem je Volaní Cthulhu, takže jsem očekával nějakou podobnou šílenost. Co se však Color Out of Space týče, čekal jsem ho o něco brutálnější. Tady totiž celá první polovina se tvoří jenom z náznaků a sem tam divných scén, ale brutalita žádná. Mě se ale hodně líbila, protože měla silnou atmosféru a já napjatě čekal na to, co se stane a kdy to "začne". Začne to tak nějak krátce po startu druhé poloviny a začne to rovnou dost hnusnou scénou, pak tam je sem tam něco brutálnějšího, ale i tak jsem si myslel, že to bude o něco drsnější. To ale tolik neřeším. Největší problém toho filmu je, že kromě toho černocha nemá žádnou postavu, které by se dalo fandit. Matka je taková nijaká, otec se chová jako debil (aby taky ne, hraje ho Cage), dcera je wiccanka, starší syn fetuje a mladší syn skoro nic nedělá a většinu filmu jen stojí a čumí. A teď si k takové rodince vytvořte sympatie... Navíc Cage je opravdu toporný, dostat z něj nějakou emoci málem ani nešlo a nejhorší je, když musí mlčet, protože ty jeho výrazy ve mě akorát tak pobízely k smíchu. Ale abych ho jenom nehanil, sem tam něco zahrál dobře, celkově však prostě ne. Pak mi ten film v tu chvíli, kdy barva začala řádit, připadal poněkud přehnaný, ale nevím, jestli je to spíš vina filmu nebo vina předlohy. Taky mi vadil ten konec, který SPOILERY vlastně o barvě absolutně nic neobjasnil, proč dělá to, co dělá taky nevím a jak na konci zničehonic bez důvodu někam zmizela, to mě taky vytočilo - a taky bych rád věděl, co se stalo s tím starším synem, když spadl do té studny a barva ho pohltila, stala se z něj taky nějaká zrůda, nebo se stal součástí barvy, nebo prostě jenom zemřel? KONEC SPOILERŮ, ale opět, mám to vyčítat knize nebo filmu? Ať tak nebo tak, Color Out of Space jako horor celkem obstojí, atmosféru má, celkově ho ale nevidím na víc, jak na 3* ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Ne že by bylo málo filmů, které by ovlivnila tvorba H.P. Lovecrafta, ale v poslední době se jeho jméno objevuje čím dál častěji. A dává to smysl. CGI dnes umožňují přivést na plátno cokoliv...stačí mít fantazii. Resp. fantazie stačí jen v případě "ztělesnění" monster. Richard Stanley určitě nepatří mezi režiséry, kterým by studia posílala scénáře v naději, že se uvolí... . Ne, zatím z něj opravdu nic kloudného nevypadlo, ale o to víc překvapí, jak moc dobře zfilmovaný tento film je. Atmosféra vynikající a minimálně dvě třetiny filmu jsem si říkal, že takto měla být natočena Annihilation. Srovnání se neubráníte, protože v Color Out of Space, je těch společných prvků hromada. Je velká škoda, že je závěr tak rozpačitý a že se Richard Stanley nepřekonal i coby scénárista. Je mi jasné, že ve filmu podle povídky taťky monster Lovecrafta, musí být hnusomaso, ale bez té závěrečné dvacetiminutovky, by to byl dočista jiný film...lepší, mysterioznější, bez divného chování většiny postav, i smysl nedávajícího konce. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Presun do súčasnosti tomu pravdaže dosť uberá, ale inak je to monštrózna jazda s neskutočnou atmosférou. Richard Stanley aj v obmedzenom rozpočte maximálne dávkuje atmosféru podivnej farby, ktorá prišla z vesmíru a pohlcuje a deformuje všetko, čo s ňou príde do styku. Roztomilá žánrovka a jedna z najlepších adaptácii Lovecrafta. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tak si říkám, že chtěl Lovecraft své dílo určitě vidět takhle. :) Já osobně miluju Cageovy výstřelky a mít neomezeně peněz, najmu si nějaké kreativce překypujíc nápady a natočím s ním filmy tak špatné a divné, až by bylo zábavné je sledovat. Něco jako Barva z vesmíru, akorát bych nechal více vyřádit Cage jako v Mendym. Nicméně by mě skutečně zajímalo, co přesně zamýšlel režisér Richard Stanley, jež se do titulků hrdě po tarantinovsku podepsal, a jestli si skutečně myslí, že natočil veledílo (které dokonce šlo do kin a taktéž by mě strašně zajímalo, kdo na to vyrazil a zůstal až do konce). Takže ano, druhá polovina tak nějak splnila má rozpačitá očekávání (jednou musím nakoukat takové ty největší bizáry), v té první jsem se ale začal nudit. Pro milovníky fialové povinnost...4/10!! ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Kniha ležící na stole, která je vidět v 19. minutě filmu, je Simonova verze Necronomiconu (Avon Books, New York 1980). Jde o fiktivní dílo, ale minimálně jedna část textu, obsahující kolekci exorcismů, čerpá ze seriózní vědecké publikace (Die Assyrische Beschwörungsserie Maqlu nach den Originalen im British Museum herausgegeben, Acta Societatis Scientiarum Fennicae, Tom XX, Nr. 6, Helsinky 1895). K tomu však byly přičleněny neautentické doplňky, hlavně tzv. „Svědectví šíleného Araba“. Název „Necronomicon“ obdrželo dílo z komerčních důvodů. (Adramelech)
  • V 10. minutě rodina obědvá pokrm nazvaný Cassoulet. Cassoulet je jídlo pocházející z jihu Francie, které obsahuje maso (obvykle vepřové, husí, kachní a někdy skopové) a bílé fazole. Pokrm je pojmenován podle tradiční varné nádoby, cassole, hlubokého, kulatého, kameninového hrnce s šikmými stranami. Tradiční vlastí Cassouletu je provincie Languedoc, zejména města Toulouse, Carcassonne a Castelnaudary. Složením, postupem i názvem je cassoulet spřízněn se židovským šouletem. (Trajektt)
  • Ve scéně, při které Ward Phillips (Elliot Knight) vidí poprvé projevy barvy z kosmu, si zakrývá oči novelou „The Willows“ od Algernona Blackwooda. Jde o dílo, které H.P. Lovecrafta – autora předlohy –  zásadně inspirovalo v jeho vlastní tvorbě. (DanteZ)

Související novinky

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

22.01.2020

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate divákům přinese řadu nových oceňovaných snímků (Malý Joe, Vivárium, H0use), které budou soutěžit o hlavní cenu festivalu, ale i nesmrtelné… (více)

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

08.10.2019

Po úspěchu loňské filmové výpravy se čtyřčlenný ČSFD tým opět vydal na nejvýznamější festival pokleslých žánrů na světě. Hororoví fandové Filmmaniak, RUSSELL, Goldbeater a POMO (na spodní fotce zleva… (více)

Reklama

Reklama