Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Škótsky kráľ Robert the Bruce (Angus Macfadyen) utrpel sériu porážok od anglických armád ako aj nepriateľských škótskych klanov. Šance škótskej rebélie za nezávislosť sú mizivé a Robert sa vzdáva nádeje na úspech. Trápi ho, že sa už nikdy nevyrovná odkazu, ktorý zanechal William Wallace. Rozpustí preto zvyšok svojej družiny a osamote sa vydá na cestu nevedno kam. Na jeho hlavu však anglický kráľ Eduard vypísal odmenu, a preto ho prenasledujú nielen nepriatelia, ale aj niektorí členovia jeho bývalej družiny. Hoci ich útoku odolá, je zranený a nebyť syna miestnej farmárky Morag (Anna Hutchison), ktorý ho nájde v lese, by ho smrť neminula. Morag verí v škótsku nezávislosť napriek tomu, že jej manžel padol v jednej z bitiek pod Robertovým velením. Spolu so ďalšími dvomi deťmi, o ktoré sa stará, ona a jej syn Roberta prichýlia v ich odľahlom príbytku a počas zimy vyliečia jeho zranenia. Roberta ich viera inšpiruje pokračovať v boji, avšak na to môže byť už neskoro. Klan, do ktorého Morag patrí, totiž podporuje anglickú nadvládu nad škótskym ľudom a v okamihu, keď sa o Robertovej prítomnosti jeho veliteľ Brandubh (Zach McGowan) dozvie, túži vodcu škótskeho odboja dolapiť a získať odmenu. Podarí sa Robertovi s pomocou Morag a detí uniknúť a pokračovať v boji za nezávislosť? (Incantator)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (17)

solisoli 

všechny recenze uživatele

Každý historický projekt ma svoje čaro, podobne ako životopisné diela. Americká kinematografia si malým medailónom pripomína Cardrossa Castla, škótského kráľa, ako Róbert I. z rodu de Bruce. Keď príbeh nie je triviálny, ešte neznamená, že má byť odsúdený, ako nezaujímavý. Krásna príroda, vhodná výprava, kostýmy, výborná kamera, dobrá hudba a slušné herecké výkony. A že nestriekala každú minútu krv, k tomu playstationové store, ešte neznamená , že sa na to nedalo pozerať. Malo to svoju harmóniu zmyselnosť. Kiež by sa konečne Slovenský a Český národ postavil politikom a oligarchom tak, ako to bolo podané v tomto príbehu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kto čakal niečo ako pokračovanie Statočného srdca bude oprávnene sklamaný. Ono pár podrezaných krkov v lese, trocha snehu vo Vysočine či hostina v dobovom ráze na dobrý historický príbeh nestačí. Už niektoré dokumenty majú historické scény, boje aj bitky lepšie prepracované. Z môjho pohľadu ide o slabší priemer, film dejovo nevtiahne diváka, ponúka viac dialógov než dejových posunov. Ja sa vždy na takéto diela teším, tu som čakal oveľa viac. Pozitívom je super škótsky prízvuk a deva menom Anna Hutchinson. ()

Reklama

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Za mě vcelku slušnej film, kterej zabíjí přepálená stopáž. Na komorní příběh, ve kterým vystupuje jen několik herců a divák se dočká pár šermířských soubojů, je 120 minut prostě moc. Jinak je dobrý vědět, že to rozhodně není stejnej epickej spektákl jako bylo Statečný srdce a je nesmysl ty dva filmy srovnávat, i když v nich postavu Roberta Bruce hraje stejnej herec. Po řemeslný i herecký stránce je to solidně odvedená profi práce a i když si film vystačí se záběry na zasněženou krajinu a pár chatrčí, nepůsobí podfinancovaně. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Asi takhle po smrti Williama Wallaceho začala v Skotsku válka klanů o moc. V jednom byl Robert Bruce v druhém jakýsi blb (nevím už jméno beztak je tam tak 5 minut tak, že není důležitý) ti dva se setkaly a zabojovaly si a vyhrál Robert Bruce. Toho pak začaly všichni hledat a Angličané na něho vypsaly odměnu on se mezitím vzdal boje o moc rozpustil armádu (cca 20 mužů na více nebyly prachy) a začal si prostě jen tak chodit po Skotsku (to je tak zhruba ve filmu). 3/4 filmu následovně sledujeme jednoho chlápka jak chodí po sněhu , válí se na sněhu, mluví s pavoukem a někdo ho pronásleduje (prachy na Angličany nebyly tak ho pronásledují nějací vidláci) pak ho zachrání jakási rodina a sledujeme lekci přežití v zimě do toho si zahrajeme na Rebelku (myšlen ten animák) a, aby jsme byly cool narveme tam i feminismus (Kdyby v mé armádě bojovaly ženské vyhrál bych nebo má dcera je nejlepší lučištnice v vesnici je lepší než všichni muži) jelikož tohle začne po čase nudit narveme tam nějaký pokus o akci ve stylu malý potrat se chce mstít. Těšil jsem se na historický film místo toho jsem dostal posranou školu v přírodě. Přečtěte si radši tohle https://cs.wikipedia.org/wiki/Robert_I._Skotsk%C3%BD a dozvíte se více než dívat se přes 2 hodiny na tohle ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Žádná naháněčka ve stylu Centuriona, kdy je lovnou zvěří skotský král, se nekoná a nejedná se ani o žádný epos ve stylu Outlaw King či Statečného srdce. Jde spíš o komorní příběh, ve kterém se Robert Bruce vleče krajinou a přemítá, jestli to má všechno ještě smysl. Občas jsou dialogy i monolgy kýčovitými bláboly ohánějícími se svobodou, jindy se zase poslouchají docela dobře. Dojde i na nějakou tu šavlovačku a i když se nejedná o žádné líbivé souboje, jsou docela dobře nasnímané a aktéři své zbraně nedrží jako prase kost. Herecky je vše v pořádku, byť Macfayden působí místy až moc otráveně. Ale co už. Svou nezastupitelnou roli tu hraje i zasněžená krajina, kterou ale Gray využívá až moc často a něco to vypovídá o jeho občasné bezradnosti. Kdyby některé ze záběrů oželel a zkrátil tím film tak o půl hodiny, hodnotil bych i výš. 55% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama