Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 320)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Celou dobu jsem přemýšlela, zda si myslím, jestli je to dobrý nebo špatný film. A nemohla jsem si odpovědět, protože v mých očích je to prostě nijaký film. Teď nad ním přemýšlím, ale do zítřka, nejpozději do pozítřka už o něm nebudu vědět a vše bude dobré. Nesnesitelně dlouhý, fabulující do hloupě telenovelových detailů. Gibson v jednom rozhovoru řekl, že museli z někoho udělat klaďáka a z někoho záporáka a trochu to celé zromantizovat, aby to kamera unesla. A já říkám, že kamera unese všechno, kdyby měli odvahu neromantizovat. Ještě že v rámci filmu alespoň trošku pracují s tím, že to není pravda, že to je legenda z lidských řečí. Ale mohli by to dát nějak pořádněji najevo i o filmu samotném. Navíc se mi zdá, že film poměrně trpí tím stavěním Mela Gibsona (který vypadal vždycky až příliš fanaticky na můj vkus a zdá se být o dost starší než postava, kterou má hrát) na vyvýšený osvícený sokl, zatímco mnohem sympatičtější herci jsou odsouzeni k několika hláškám a existenci v ústraní - a přitom bych si moc přála, aby zrovna Brendan Gleeson, Tommy Flanagan a David O'Hara dostali mnohem víc prostoru. A na druhé straně barikády mezi záporáky už vůbec není nikdo, kdo by to svým charismatem táhl. Herec ztvárňující Edwarda I. je příliš starý a vetchý na to, abych mu věřila vyhazování lidí z okna a celkově zosobnění hrozby a zla. Nějaký ten potenciál ještě skrývá Angus Macfayden, protože ten se pro brečení a morální dilemata snad narodil, ale díky přelidnění filmu tolika figurkami nemá příliš šancí vyniknout. Možná mohlo mít Statečné srdce nějakou hodnotu v době svého vzniku, já to ale nepamatuji a neposoudím. Dnes už se mi tento film zdá bezcenný a právem jeden z nejhorších, které kdy vyhrály Oscara. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Další z filmů mého dětství, Wallace je tu sice možná až příliš romantizovaný, ale o to tady vlastně jde... Ten film má všechno co má správný historický velkofilm mít - emocionálně statný příběh, precizně zvládnuté bojové scény, velkou myšlenku (v tomto případě boj za svobodu) a HLAVNĚ charizmatickou hlavní postavu... Gibson to zvládl jak herecky tak režijně, k tomu si přidejte démonického Edwarda I., který je skutečně výborně zahraný, krásnou francouzkou princeznu, Williamovi spolubojovníky na život a na smrt, kteří se starají o vtipné momenty (Ir je frajer!) a skvělý soundtrack... vypadne vám epos jak bič. "Milost.-Milost Williame..." "Svobodáááááá!" Citové vydírání, které vždycky rád sežeru i s navijákem a zabrečím si... 90% ()

Reklama

Dragoni 

všechny recenze uživatele

"Budu vám vyprávět o Williamu Wallacovi. Historici z Anglie budou tvrdit, že jsem lhář. Ale historii píší ti, co oběsili hrdiny." Nejpůsobivější historický film. " Premenubma ivn dacium... ale divoch jsem! " Překrásná příroda, příběh, vynikající herecké ztvárnění a hudba. Atmosféra velkolepá nepopsatelná. Mel Gibson ve svém druhém nejlepším filmu. " Bůh říká, že mě z tý kaše vytáhne, ale ví, že ty jsi v hajzlu. " Hudbu napsal James Horner . Mel Gibson projednou překonal sám sebe. Bojoval za lásku, spravedlnost a svobodu. To bylo to čemu neochvějně věřil. 100% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak co se týče hereckého výkonu, dal bych Melovi jedničku s hvězdičkou, ale to bohužel nemůžu říct o tom režisérském, kterým mě dost zklamal. Snímek se mi líbil a zajímal mě do chvíle, kdy to William dostal šípem. Pak to začalo být nudné, nerealistické, docela trapné a "pravá" Williamova smrt (co jsem počítal, tak měl předtím umřít alepsoň 2x) byla téměř bez efektu (myslím toho emočního). Hodnotím nakonec 4*, ale je to velmi těsně (přemýšlel jsem o hodnocení 3/4*), a to díky naprosto dokonalé hudbě, která patří dosud k těm vůbec nejlepším filmovým soundtrackům, které jsem kdy slyšel. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Jsem velkou obdivovatelkou historických, akčních a dobrodružných filmů. V tomto případě se mi film o životě významného skotského hrdiny W.W. velice líbil nejen svým zpracování a hereckým obsazením, ale i nádhernou hudbou pana Hornera. Od mládí mi učarovala drsná příroda severu :-) Skotsko jsem i navštívila. Tento film mě chytil za srdce ikdyž tam bylo několik nepravd. Třeba skotské sukně - kilty se na přelomu 13. a 14. stol. ještě vůbec nenosily :-) nebo málokdo ví, že William byl připravován svými strýci na dráhu kněze. :-) ()

Galerie (126)

Zajímavosti (101)

  • Syn Eduarda I. byl pravděpodobně skutečně bisexuální, jelikož po dobu manželství s Izabelou, se kterou zplodil 4 potomky, udržoval i intimní vztah s několika svými milenci, což bylo později i příčinou citového odloučení s Izabelou. (ajaxx)
  • Skuteční členové rodiny Wallaceů, ze které pochází hlavní hrdinu filmu William Wallace, byli přítomni na natáčení a zahráli si v komparzu. (POMO)
  • Na začátku filmu je uveden rok 1280 s tím, že Eduard I., král anglický, povraždil skotské šlechtice, když je nalákal k jednání o míru a skotském nástupci na trůn. Historicky je to nesmysl, jelikož v roce 1280 vládl ve Skotsku jako nezávislý král Alexandr III. Ten zemřel až roku 1286 a teprve poté nastalo 6 let bezvládí, kdy zemi spravovali správci. V této době byl ale William Wallace již téměř dospělým mužem. (ajaxx)

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama