Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co dělá člověka… člověkem? Pixar Animation Studios uvádí celovečerní film Duše, ve kterém se představí středoškolský učitel hudební výchovy Joe Gardner (v původním znění Jamie Foxx), který dostane životní šanci hrát v proslulém jazzovém klubu. Jeden chybný krok ho však přenese z ulic New Yorku do Neznáma před, což je fantastické místo, kde čerstvě narozené duše získávají před vstupem na Zemi vlastnosti, návyky i zlozvyky. Joe však na svém životě lpí a tak spojí síly s duší číslo 22 (v původním znění Tina Fey), která však vůbec nechápe, čím je zrovna lidský život tak výjimečný. A jak se Joe zoufale snaží duši číslo 22 vysvětlit, co je na životě tak skvělé, sám získává odpovědi na otázky, které si sám nesčetněkrát kladl. (Falcon)

(více)

Videa (6)

Trailer 9

Recenze (422)

silentname 

všechny recenze uživatele

"Soul" bude asi jedno z najdospelejších animovaných filmových diel od Pixaru, ktoré som videl. Mám pocit, že vidieť meno režiséra Peta Doctera je pre mňa absolútnou zárukou, že tu budeme mať fantastický film. A tu som sa nemýlil. Film síce má svoje dávky komédie, aby sa na to dokázali pozerať aj deti a nenudili sa pri tom. Možno by som sa nebránil osobne, aby bol film trošku vážnejší, no je mi jasné, že to Pixar nemohli spraviť absolútne pre dospelých. Napriek tomu, že by to možno bolo o to hodnotnejšie. Ale okey, keď teda vezmeme fakt, že je to rodinná komédia v kombinácii s drámou, je plná niekoľkých veľmi kvalitných elementov, ktoré si z toho môžeme ako diváci odniesť. Či už ako to je reálne s našou osobnosťou , alebo tým silným finále, ktoré skutočne stojí za to. A viem, že niektorí budú hovoriť, že sme tu už od Disney podobne spracované finále mali, ale v tomto prípade to stojí na veľmi dobrých základoch. A spôsob, akým sa veci dajú dohromady je podľa mňa fantastický. Rovnako musím pochváliť na filme animácie. Fantastické a podľa mňa aj veľmi originálne počítačové animácie, ktoré som asi ešte nevidel. Takže klobúk dole. Hudba vo filme fantastická, no možno jej mohlo byť trošku viac. A osobne by mi ani nevadilo, keby bol film možno o pár minút dlhší a mohol niektoré príbehové línie, ešte trošku doťuknúť. Možno nie je dôležité ako to dopadlo, no bol by som úprimne zvedavý. Pretože to malo potenciál. Keď som ale tento film sledoval, tak som si vnútorne uvedomoval, že skrz všetok jeho humor, skrz všetky momentky, ktoré môžete ohodnotiť ako detinské hovorí veľmi dospelý príbeh a rozpráva ho veľmi inteligentne. Či už by som povedal scénku u holiča, u Joeovej mamy alebo aj vynikajúca momentka, kde budeme mať príbeh o rybe čo hľadá oceán. Je tu toho skutočne veľmi veľa a stojí to za to vidieť. Ak máte radi Pixar, tak tento film bude presne pre vás. A som vďačný, že mi to Disney priniesli ako vianočný darček s Disney+ Hodnotenie: A ()

tron 

všechny recenze uživatele

Ako Frčíme, aj Duša mohla byť udalosť roka a ako Frčíme, aj toto ňou nakoniec nie je. Nie je to zlý film! To vôbec nie. Ale keď uvážime, že to mohol byť film roka, tak o to viac bolí výsledný priemer. Ja v podstate chápem, že je to Disney (resp. Pixar), ale akonáhle by to mohlo vykročiť odvážnou cestou... tak to sklopí uši ako vystrašené šteniatko a zalezie späť do búdy. Obrovská škoda, lebo po vizuálnej stránke je to super, občas dokonca funguje humor (spôsob, akým na konci prešli cez rozum Hogo-Fogu ohľadom ručného počítadla, chytanie odrazu vo výťahu), ale inak gigantické klišé. A nepochopil som, čím zaplatil za taxík. Viem, že useknutý záver bol zámerom, ale osobne by asi vyhovovalo niečo polopatistickejšie. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Další pixarovka, jejíž příběh lépe ocení spíš dospělejší část publika. Příběh samotný sice není tak výborný jako u nedávného V hlavě, ale to bych snad nebral jako výtku. Pixar si prostě nastavil laťku hodně vysoko. Technické provedení je samozřejmě opět dokonalé, přičemž bych se vzhledem k tématu rád zastavil u hudby. Zavedená dvojice Trent Reznor a Atticus Ross mi totiž k filmu o jazzovém hudebníkovi moc neseděla. Ale ve výsledku jejich muzika k sobě s jazzovými improvizacemi Jona Batisteho pasovala dokonale. A samozřejmě, pokud by všechna hudba vycházela z jazzu, tak by to ve filmu nevyniklo. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Pixarovka, ktorú skôr docenia dospelí, než deti. Soul je vizuálne príťažlivý, farebný a divákovi predostiera skutočne originálny svet pred narodením. Sedel mi prakticky v každej rovine až na humor, ktorým ma azda v žiadnej scéne neoslovil. Námetom by sa dal Soul určite prirovnať k Inside Out či Coco. Pri nich som však oveľa výraznejšie prežíval všetky emócie a predovšetkým dojímavý záver. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Vypadá to, že mnozí diváci se chytli do podobné pasti, jako hlavní hrdina - čeká na něco velkého, co jeho život změní, přitom si neuvědomuje, že každý den lze zažít neobvyklé věci, jen jde o to správně se dívat. Stejně tak je to s filmem - pomalu od od každého druhého bychom chtěli převratné věci a vymazlený, vtipný a promyšlený snímek, ke kterému by nemuselo být větších výhrad, tím zbytečně shazujeme. Škoda. Narozdíl od ostatních jsem se více nudil u nebeských pasáží, než na Zemi a to je u mě u Duše jediný zápor. 90%. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (35)

  • Curley nosí tričko s textom „classic & free & fusion & modal &“, čo sú všetky formy jazzu. (Weezy22)
  • Terapeutická mačka, pán Mittens, má kalikové sfarbenie. Väčšina mačiek farebných kaliko sú samice. Pán Mittens je tak veľmi zriedkavá anomália. (Weezy22)
  • Podľa Petea Doctera, akonáhle sa dohodli, že hlavnou postavou je džezový hudobník, rozhodli sa tvorcovia pre afroameričana, pretože cítili, ako úzko sú afroameričania spätí s históriou jazzu. (Weezy22)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

93. Ceny akademie - výsledky

93. Ceny akademie - výsledky

26.04.2021

Dnes v noci proběhl 93. ročník předávání Oscarů, cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Ceremoniál se odehrál kvůli stále trvajícím protiepidemickým opatřením zcela netradičně ve velmi… (více)

Ceny BAFTA ovládla Země nomádů

Ceny BAFTA ovládla Země nomádů

11.04.2021

Dnes večer proběhlo v londýnském Royal Albert Hall udílení prestižních filmových cen Britské akademie (BAFTA) za uplynulý rok. V počtu nejvíce nominací (7) vedly shodně snímky Země nomádů a britské… (více)

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (více)

Reklama

Reklama