Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je mi ľúto, ale pri opakovanom zhliadnutí tejto klasickej prezliekacej komédie musím ísť o hviezdičku nižšie. Naďalej považujem Tootsie za výborný zábavný film s famóznym výkonom Dustina Hoffmana a jeho maskérov, ale tentoraz mi už prekážali napr. nevýrazné a príliš americké dialógy s Jessicou Lange. V každom prípade je to film, ktorý spoločne s Niekto to rád horúce bude ešte dlho zabávať svojich divákov. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré, ale spíše úsměvné než doopravdy vtipné. Když bych si měl vybrat nejlepší převlekovou komedii, nebude to ani Někdo to rád horké, ani Tootsie, ale Mrs. Doubtfire (vím, že jsem v menšine, ale Táta v sukni mi přišel jednoznačně nejvtipnější a taky se tam více zohledňoval fakt omylu při převlékání). Každopádně Dustin Hoffman jako Dorothy Michales válí a právě o jeho herectví v tomto filmu jde (mimochodem komediální talent mého oblíbence Billa Murraye mi přišel dost nevyužitý). ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Mile mě překvapilo, jak moc má Tootsie blízko k civilnímu dramatu, či ironické komedii, než k takové té rovině rodinného filmu, který jsem trochu očekával při přirozené snaze srovnávat film s Tátou v sukni. Díky této pozici o něco více ambicióznějšího pojetí a vyznění je ale Tootsie mnohem náchylnější ke kritice, nicméně myslím, že se i po letech stále drží a dokáže rozesmát. 7/10 ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Úžasná romantická komedie, v níž je hlavní představitel převlečen do ženské role. Patrně nejlépe zvládnutý film na toto téma. Těžkým konkurentem je pro mne ještě "Táta v sukni" s Robinem Williamsem či "Někdo to rád horké". Tohle dílo ale o kousek vede. Úžasné dialogy, vtipné scény, dokonalé herecké výkony a romantický podtext prostě namíchal dokonalou atmosféru. Jednoznačných 95% ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Keď som počul, že na Nový rok pôjde Tootsie, musel som ju rewatchnúť aspoň z archívu. A tak vezmem župan, natáčky a púšťam sa do žehlenia. Polovička ocenila môj záujem o domáce práce. Za odmenu mi nechala voľnú ruku pri výbere filmu. Som rád, že sa mi ho podarilo presadiť. Tak ako Dustin Hoffman a jeho Michael Dorsey, aj ja som ako žena mužnejší. Keď si doma zladíme menzes, možno si presadím aj Terminátora. Tie novšie časti som vôbec nevidel. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Scénář snímku byl mnohokrát přepsán, než získal finální podobu. (S.i.d.)
  • Pracovní název filmu je „Would I Lie to You?“, tedy stejný jako divadelní hra, podle níž byl film natočen. (raininface)
  • Knihovna Kongresu USA jmenovala Tootsie v roce 1998 "kulturně významným filmem" a vybrala ho pro uchování v Národním filmovém registru. (S.i.d.)

Reklama

Reklama