Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na počátku zahlédne Marta svatbu své kamarádky Aleny. Potom jde do blízkého železářství pro kroužky na záclony. Po prodavaččině tradičním "nemáme" si nechá zavolat vedoucího Viktora Tomáše. Ten se jí omluví, že zboží není na skladě a vzápětí jí vyzná lásku a požádá ji o ruku. Večer jej doma čeká nemilé překvapení. Všude je nepořádek a Marta, která místo večeře hledá svatební fotografie mu vyčte, že scénku s kroužky, kterou si rok co rok připomínají své seznámení, stále více odbývá. Viktor se marně domáhá večeře a pak se na nápad Marty vydají na návštěvu novomanželky Aleny, která je mimochodem skvělá kuchařka. Idylka, která u kamarádky vládne oba hosty překvapí. Alena jim však prozradí, že si tentokrát (vdávala se již potřetí) nechala najít ideálního partnera pomocí počítače. Marta s Viktorem zapochybují, zda se k sobě vůbec hodí a navštíví proto kybernetický ústav, kde počítač zjistí, že jejich manželství se rovná hazardu. Nechají si pro sebe najít ideální partnery a přes důrazné varování tetičky Emilky se rozhodnou se svými "ideálními partnery" sejít. Jenže jak už to v českých komediích bývá, všechno se řádně zamotá, protože ani jeden z nich se napoprvé nesetká s tím pravým. Hudební skladatel Petr Karát místo sebe poslal na schůzku s Martou instalatéra Frantu a Viktor navštíví ordinaci "své" doktorky Tuchlové právě v den, kdy ji zaskakuje energická Soňa Brčková. Jak už to končívá, sejdou se nakonec všichni aktéři, včetně tetičky Emilky, Aleny a jejího ideálního manžela, pravých i nepravých ideálních partnerů u Tomášů a vypukne ten pravý šťavnatý zmatek, který dělá komedii komedií... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (159)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Vynikající československá komedie z poloviny 70. let, která je postavená především na dokonalém scénáři a excelentních hereckých výkonech. Však se v ní sešla pestrá špička čsl. herců (Brejchová, Brodský, Menšík, Bláha, Rázlová, Zázvorková, Peterka, Janžurová a Filipovský). Z nich ústřední role hrají tehdejší opravdoví manželé Brejchová s Brodským, kteří se k sobě vůbec nehodí. On je příliš moc usedlý, láduje se uherákem a miluje Branky, body, vteřiny. Za to ona je jeho pravý opak. Neustále se vznáší někde v oblacích a o rodinném životě neví vůbec nic. Poté si díky nějakému počítači najdou skutečné ideální partnery, Brodský Rázlovou a Brejchová Bláhu. Rázlová hraje ideální ženskou pro rodinu a pro mě osobně vyhrála. Za to Bláha je takový Oldřich Nový z Kristiána. Ovšem najde se i výtka k filmu, co v něm postrádám. Všimli jste si také, že nikdo z hlavních aktérů neměl děti? [6475. hodnocení, 127. komentář, 68%] ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Ten film viac doceníte, len čo si uvedomíte, že ide o "Husbands and Wives" od Woodyho Allena avant la lettre. Woody by to síce urobil trochu ináč (najmä by to okorenil pikantnejším "orálnym" humorom), ale groteskný partnerský guláš je vlastne presne to, čomu sa venuje stále dookola. Brejchovú s Brodským by pokojne mohli hrať Mia a Woody, Rázlovú a Bláhu zase Streisandová a Pollack. Janžurovú by nemohol hrať nikto, za oceánom takýto potenciál nemajú. Schullhof nerobí žiadnu normalizačnú komédiu, jednoducho uvažuje nad tým, akí sme všetci neznesiteľní a neznášanliví, no napriek tomu túžime s niekým existovať. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické -3* průměrná socialistická komedie, která si bere na paškál vztahy, o kterých rozhoduje inteligentní moderní kybernetika - prostě skoro jako dneska ;-). Pojetí slušné, ale nic výrazného a i přes kvalitní obsazení se moc neujala. Přesto na tři hvězdičky to dá. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Jistě, pokud se kritici naváželi do úrovně či uměleckých hodnot Schulhoffových komedií, mají pravdu. Ale na druhé straně dobře vystihli divácký vkus a potřebu pobavit se spolu se známými herci a dobrými dialogy. A to jim Schulhoffova řada nabídla tak, že se na tyto filmy dá koukat i dnes (a poněkolikáté). Narozdíl od kritiky vysoce ceněných uměleckých děl oné doby - většina z nich dnes v podstatě nikoho nezajímá ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Vy jste maniak!“ – „Snad.“ Menšík, Janžurová, Brodský či Zázvorková v podarenej situačnej komédii o tom, čo sa stane, ak sa ľudia začnú riadiť tým, akého partnera im poradí počítač. A čo sa stane, ak sa pomýli. Najmä streštené finále je úplne šialené - v jednej miestnosti sa stretne sedem postáv a je to smršť. Dodnes finále rozosmieva svojím švihom a väčšou či menšou genialitou hercov. Plus skvelé hlášky („Ale pani Martičko, tady jde o PRINCIP!“). ()

Galerie (10)

Zajímavosti (25)

  • Když Tomáš (Vlastimil Brodský) mluví o své ženě, použije příměru, že je jako „Fifi pírko“. Fifi pírko je film z roku 1965, jehož hlavní postava Fifi (Philippe Avron) díky své nevinnosti a bezelstnosti jako by ani nebyl z tohoto světa. (sator)
  • Ve filmu lze spatřit loď Děvín. Loď Děvín byla vyrobena v roce 1953. Původně tato loď sloužila jako barkassa – obslužná loď ve velkých přístavech. Po rekonstrukci v roce 2011 se plavila dál. (sator)

Reklama

Reklama