foto

Josef Bláha

  • nar. 8.6.1924
    Novo Mesto, Slovinsko, Jugoslávie
  • zem. 6.12.1994 (70 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Maminka Josefa Bláhy byla Slovinka, otec Čech. Sám Bláha se narodil v Jugoslávském Novom Mestě, ale už od jedenácti let žil v Praze. Vychodil měšťanku a absolvoval dvouletý obchodní kurs, ale už v té době nadšeně ochotničil. Cestu na divadelní prkna mu ovšem zbrzdila II. světová válka a totální nasazení. Bezprostředně po osvobození se vrátil ke svému koníčku (působil krátce v Divadle Ference Futuristy) a současně studoval vytouženou DAMU ve třídě Ladislava Peška. Pln ideálů vstoupil do komunistické strany, ale narozdíl od mnoha jiných kolegů záhy pochopil, jak se věci mají. Vyřešil to jednoduše - s předstíranou bolestí v srdci soudruhům sdělil, že ztratil stranickou knížku a za tento přečin byl z KSČ vyloučen.

V roce 1951 nastoupil do Divadla Československé armády (pozdějšího Divadla Na Vinohradech), kterému zůstal věrný čtyřicet let. Tam ztvárnil desítky výrazných vedlejších rolí, jako byl třeba Belzebub ve hře DALSKABÁTY, HŘÍŠNÁ VES nebo loajální hampejzník Feuraillon ve frašce BROUK V HLAVĚ (obě figury známe v jeho podání i z televizních záznamů). Hlavní role hrál zpravidla ve spojení s kamarádem Vlastimilem Brodským, například v amerických komediích Podivný pár a Já nejsem Rappaport. Nevyhnul se ani postavám v sovětských hrách "socialistického realismu" a s humorem sobě vlastním se při nich alespoň bavil odbouráváním kolegů.

S filmem se poprvé potkal v roce 1947, kdy se spolu s Milošem Kopeckým objevil v davu bouřících se studentů ve snímku JÁN ROHÁČ Z DUBÉ. Když byla o mnoho let později na chodbě vinohradského divadla vystavena fotografie z filmu, mladičkého Kopeckého nepoznal nikdo, Bláhu každý. Disponoval už tehdy velkýma tmavýma očima, které s pomocí mohutného obočí dokázaly hravě střídat výrazy nekompromisní autority a otcovského dobráctví.

To samozřejmě neuniklo pozornosti filmových režisérů a Josef Bláha tak hrál ve více než padesáti filmech. Všeobecně známým se přesto stal až koncem šedesátých let, přeevším díky roli zasmušilého inspektora Brůžka z televizního retroseriálu HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO a jeho čtyř filmových odnoží. Na diváky ale hluboce zapůsobil i jeho vrah Halík z detektivky NA KOLEJÍCH ČEKÁ VRAH, hrabě Šternberk z Vávrova KLADIVA NA ČARODĚJNICE a čtyřruký ředitel čarodějnické školy v DÍVCE NA KOŠTĚTI.

Velice často Bláhu obsazoval multižánrový režisér Jindřich Polák. Po několika menších rolích tak jejich spolupráce vyvrcholila Bláhovou snad nejznámější rolí akademika Filipa, šéfa vědecké expedice cestovatelů v čase v kultovním sci-fi seriálu NÁVŠTĚVNÍCI z roku 1983. Jinak se Bláha v průběhu osmdesátých let už šetřil. Až na výjimky (horkokrevný šéfredaktor Bonnelli v BAMBINOTU) se ve filmu a v televizi přestal objevovat. Částečně z důvodu nedostatku zajímavých nabídek, částečně pro zhoršující se zdravotní stav.

Jiří Sovák v jedné ze svých vzpomínkových knížek napsal, že Bláha vypadal jako "ohořelej havran, kterej přečkal lesní požár". A nebyla to jen vtipná charakteristika hercovy vizáže. Josef Bláha přečkal nenáviděnou totalitu, ale ve zbývajících pěti letech života už prakticky nemohl pracovat. Po dlouhé nemoci zemřel ve věku sedmdesáti let.

Stuart "Oskar" Hample

Herecká filmografie

Filmy

1989 Bludiště (TV film)
Poklad rytíře Miloty
1988 Bronzová spirála (TV film)
Moudrý táta (TV film)
My se vlka nebojíme (TV film)
Stařeček vavříny vídeňské slávy ověnčený aneb Zpronevěra (TV film)
1987 Dirigent (TV film)
Viktor Veliký (TV film)
1986 Cyrano z Bergeracu (divadelní záznam)
Chobotnice z II. patra
Není sirotek jako sirotek
Zikmund, řečený šelma ryšavá (TV film)
1985 Jak se tančí brumbambule (TV film)
Primář (TV film)
Princezny nejsou vždycky na vdávání (TV film)
1984 Hodinář (TV film)
Povídky malostranské: O měkkém srdci paní Rusky (TV film)
Radosti života (TV film)
Věštkyně (TV film)
Zaspala nevěsta (TV film)
1983 Jako kníže Rohan (TV film)
Ohnivé ženy (TV film)
1. Máj v Národním divadle roku 1898 (TV film)
1981 Kbelík (TV film)
Přišel na večeři (divadelní záznam)
Ubohý pan Kufalt (TV film)
Žebřík ke hvězdám (TV film)
1980 Anna proletářka (TV film)
Hra o královnu
Hrdina se nebojí (TV film)
Lakovka (TV film)
Signum laudis
Služební cesta (TV film)
Tchán
V hlavní roli Oldřich Nový
1. máj 1890
1979 Dívka světových parametrů (TV film)
Historie začíná pod kaštany (TV film)
Lůžko (TV film)
Martinec a ti druzí (TV film)
Muzika pro dva
Nebožtíci na bále (TV film)
Poprask na silnici E 4
Pyžamo (TV film)
Tvář za sklem
1978 Brácha za všechny peníze
Já nechci být víla (TV film)
Muž pro domácnost (TV film)
Muž s orlem a slepicí
Od zítřka nečaruji
Pan Tau a kouzelnice (TV film)
Pan Tau: A která je ta pravá? (TV film)
Pan Tau: Noc v safari (TV film)
Pan Tau: Od zítřka nečaruji (TV film)
Poplach v oblacích
Prodaná babička (TV film)
Tajemství Ocelového města
Telegram (TV film)
Vdovcovy intimní večery (TV film)
1977 Domov (TV film)
Já bych se tak ráda vdávala (TV film)
Jak se točí Rozmarýny
Mamzelle Nitouche (TV film)
Mílaři (TV film)
Pan Tau: Poplach v oblacích (TV film)
Uragán Donna (TV film)
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert (TV film)
Jezevec (TV film)
Paleta lásky
1975 Čert na zemi (TV film)
Čtyři zlaté prýmky (TV film)
Jak se ševcem šili čerti (TV film)
Krejčí Šajtle Dobrodruh (TV film)
Můj brácha má prima bráchu
Pan Tau a rosnička (TV film)
Recepty doktora Kudrny (TV film)
Ten kůň musí pryč (TV film)
1974 Balkón (TV film)
Eskulapův přístav (TV film)
Hodíme se k sobě, miláčku...?
Královské usínání (TV film)
Nepřátelé veřejnosti (TV film)
Sám proti městu (TV film)
1973 Igrek 17
Jezdec formule risk
Noc na Karlštejně
Otevřený kruh (TV film)
Sen noci svatojánské (TV film)
Tři nevinní
1972 Kronika žhavého léta
Maurův odkaz (TV film)
Modrý koberec (TV film)
Morčata (TV film)
Oáza
O Sněhurce
Příběh se starou lenoškou (TV film)
Zmatky budoucí matky (TV film)
1971 Cyrano z Bergeracu (TV film)
Dívka na koštěti
Inzertka (TV film)
Lásky Emanuela Přibyla (TV film)
Princ a chuďas (TV film)
Smrt černého krále
Vražda v hotelu Excelsior
1970 Drobínek (TV film)
Mata Hari (TV film)
Na kolejích čeká vrah
Partie krásného dragouna
Pěnička a Paraplíčko
Slečnám nic nevadí (TV film)
1969 Alchymista (divadelní záznam)
Bellevue (TV film)
Brouk v hlavě (divadelní záznam)
Hádavá pohádka (TV film)
Jizvy, jiskry, jistoty (TV film)
Kladivo na čarodějnice
Souboj (TV film)
Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Motýl a smrt (TV film)
Naše bláznivá rodina
Pražské noci
1967 Dům ztracených duší
Hra bez pravidel
Waterloo (TV film)
1966 Doktor a běsi (TV film)
Když se čerti rojili (TV film)
Starý Burgunďan (TV film)
Transit Carlsbad
Vrah skrývá tvář
Vražda v divadle pantomimy
Záhada sedmi černých koček (TV film)
1965 7 zabitých
1962 Vrah byl odsouzen po právu (TV film)
1961 Božena Němcová (TV film)
Dalskabáty hříšná ves aneb Zapomenutý čert (divadelní záznam)
1959 Pět z milionu
Prázdniny v oblacích
Taková láska
1958 Mezi nebem a zemí
1957 Bezejmenná hvězda (TV film)
Zářijové noci
1956 Dobrý voják Švejk
Proti všem
1955 Jan Žižka
Rudá záře nad Kladnem
Tanková brigáda
1954 Na konci města
1952 Velké dobrodružství
1947 Jan Roháč z Dubé

TV seriály

1988 Druhý dech (TV seriál)
Chlapci a chlapi (TV seriál)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Laková krabička na čaj (E10)
Příběh z dovolené (E09)
Pan rada v Paříži (E08)
další epizody (10)
1986 Gottwald (TV seriál)
Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Blesky nad Čertovkou (E02)
Projekt IV. (E01)
Skřítek Halahoj (TV seriál)
Zlá krev (TV seriál)
Epizoda 7 (E07)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1984 Bambinot (TV seriál)
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Sporák (E09)
Neděle (E04)
Svíčková (E03)
další epizody (5)
1983 Návštěvníci (TV seriál)
Návrat do budoucnosti (E15)
Po nás potopa (E14)
Prozrazení (E13)
další epizody (15)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Aranžér (E01)
1981 Okres na severu (TV seriál)
Setkání (E13)
Řeka (E12)
Nebezpečí (E11)
další epizody (13)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Ema (S01E07)
Únos (S01E06)
Žena za pultem (TV seriál)
Vánoce Anny Holubové (E12)
Svatba lahůdkové Olinky (E11)
Příběh učednice Zuzany (E07)
další epizody (8)
1976 Muž na radnici (TV seriál)
Setkání (E11)
Rozchod (E10)
Křížové tažení (E09)
další epizody (11)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Bílé linky (S02E08)
1975 Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
1974 Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Obvaziště Boccaccio (E05)
Ďábelské ostrovy (E04)
Jízda do tunelu (E03)
další epizody (5)
1973 Kamarádi (TV seriál)
1971 Bakaláři (TV seriál)
Hostinec „U koťátek“ (TV seriál)
Pohádky z tisíce a jedné noci (TV seriál)
1970 Alexandr Dumas starší (TV seriál)
Marnotratný otec (E02)
Fantom operety (TV seriál)
Konec Fantoma (E05)
Fantom v nebezpečí (E04)
Fantom dělá zmatky (E03)
další epizody (5)
1969 Pan Tau (TV seriál)
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Svědomí (E13)
Špion přijede v sedm (E12)
Hra (E11)
další epizody (7)
1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Černé rukavice (E05)
Otisky prstů (E04)
Lady Macbeth z Vinohrad (E03)
další epizody (5)
1966 Eliška a její rod (TV seriál)
Utopenec (E07)

Dokumentární

2010 Božský Bosňák (TV film) - a.z.
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
1959 Národní umělec Ladislav Pešek
1951 Slyší tě nepřítel

TV pořady

1980 Pojďte s námi na tah (TV pořad)
1977 Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace