Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Bílá smršt' přibližuje vzrušující formou skutečný příběh dramatické plavby lodi Albatros v roce 1961. Tehdy se skupina mládenců z majetných rodin vydala pod velením zkušeného a drsného mořského vlka na roční plavbu Karibským mořem, aby si vyzkoušeli svou dospělost, odvahu a odolnost. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja som v tom roku 1996 vôbec nevedel, kto je Ridley Scott a napriek tomu som vliezol, ani neviem ako, do kina. Spočiatku sme sa všetci trochu nudili, ale keď konečne došlo na vec a začala tá názvom avizovaná smršť, tak sme si uvedomili, že tento film sa dá najlepšie vychutnať iba v kine. Preto som si ho už potom radšej nikdy nepozrel v televízii. V rámci režisérovej tvorby ale skôr menej významný kúsok. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Když jsem v dětství viděl poprvé tento film, dost jsem si jej oblíbil. Nejen kvůli nádherné přírodě, moři a dobrodružství, ale proto, že jsem chtěl taky něco podobného zažít. Samozřejmě až na tu finální bouři. Dnešní mládež (většina) nemá už ani představu, co to je cepování odolnosti, soudružnost a odvaha – věční mamánci, kteří čumí od rána do večera do mobilů, objíždějí s rodiči obchoďáky, machrují na sociálních sítích a paří hry. Za mě nebyli počítače, mobily, konzole, tablety – děcka lítala venku bez rozdílu věku, někteří chodili do nejrůznějších sportů, kroužků, skautu nebo prostě jen do lesa za barák. Ridley Scott byl a pořád je machr mezi režiséry a neznám moc filmů, které by se mu nepovedli. A i tento kousek řadím mezi nadprůměrné záležitosti. Sice neoplýval excelentními triky, ale dobrodružný příběh se mi líbil, herecké výkony rovněž, cítil jsem z toho emoce i dobrou atmosféru, postavy se postupně rozvíjely a vždy se na tento film podívám rád znovu. Jasně bylo tu pár slabších pasáží, ale nad těmi dokážu mávnout rukou. Lehce nadprůměrná záležitost. 70% ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Fajnové dobrodružství na moři a řekl bych i trochu neprávem podhodnocený a opomíjený film. Příběh o dospívání, hledání sama sebe a svého místa na světě. Možná místy i na úkor tempa a akce. I když mě schopný Ridley Scott obecně svým poměrně rutinním řemeslem málokdy vyloženě ohromí, tady ta jeho jednoduchá režie ala hollywoodská učebnice sedí a neruší. Příběh založený na skutečné události je to moc pěkný. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný příběh o utužování přátelství a soudržnosti, které plyne poklidným tempem do konce. Místy uměle devadesátkově budované vztahy, ale v čele s výborným Bridgesem to více méně šlape. Začátek se docela táhne, ale druhá polovina Scottovsky výživná. Kamera a výprava na během plavby oceánem lahodí oku diváka......6/10 ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Áno, morálne ponaučenia z "výchovy mladíkov v Amerike" sú prvoplánové, predvádzanie ich dospievajúcich svalnatých tiel a obrusovanie ich pubertálnych nálad na jednej strane i získavanie cenných skúseností na strane druhej takisto...ale nemôžem jednoducho poprieť, že tento film mi poskytol zaujímavý a pekný zážitok a určite má na tom svoj podiel aj "vrrr-mňam" drsný Jeff Bridges, prekrásne more, karibská hudba, námornícka disciplína a mušketierska spravodlivosť, chutnučký Jason Marsden (jeho životná rola!) a v neposlednom rade aj Stingovo Valparaiso... a predsa ešte niečo - ten zvláštny nedefinovateľný pocit, ktorý človeka ovládne, keď si oživí spomienky na niečo...čo v ňom vyvoláva zvláštny, nedefinovateľný dobrý pocit :-) ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Natáčanie prebiehalo v Grenade, USA, Anglicku, Južnej Afrike a na Malte. (Danny88)
  • Původní hudbu pro tento film složil řecký skladatel Vangelis, ale nespokojený Scott ji odmítl. Vangelis svůj výtvor vydal jako řadové album pod názvem „Oceanic“. Poté složil a nahrál hudbu Maurice Jarre, ale Scott ji opět odmítl. Nakonec použil hudbu Jeffa Rony. (Locksley)
  • Loď Brigantina, nazývaná Albatros, jejíž osudy snímek zachycuje, se potopila 2. května 1961 údajně v bílé bouři. (Terva)

Reklama

Reklama