Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Zásadní otázka zní: KOHO SAKRA MŮŽE NAPADNOUT, ŽE OBSADÍ DO ROLE PRINCE KORNA? Tohle je to, oč tu běží. Pohádku jsem viděla už kdysi dávno pouze jednou. A to mi stačilo. "Hloupý" Honza, který asi ani není tak hloupý jde za štěstím. Nemyslím, že by tím štěstím byla Naďa Konvalinková. Hrozná hudba nazpívaná samotným Kornem je úděsná. A není to jen jeho děsivým zpěvěm. Nelíbilo se mi tady snad opravdu nic. Jen hezké přírodní prostředí. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Vánoční klasika a stálice téměř všech ostatních svátků a významných dnů, která za ta léta neztratila nic na své pohodové atmosféře a pořád dokáže solidně pobavit. Pohádka je moc pěkně natočená, herci hrají obstojně, bohužel však má i pár nedokonalostí, mezi které patří jednodušší zápletka, nějaká ta nelogičnost, množství nudnějších scén a občas i jistá umělost. Ačkoli Honza málem králem nepatří mezi mé nejoblíbenější kousky, rozhodně mu nelze upřít jeho diváckou oblíbenost a vlastně i jistá kvalita. 7/10. ()

Reklama

Rodin 

všechny recenze uživatele

Něco tak strašně blbého snad ani nemohl natočit Bořivoj Zeman. A k dovršení všeho neštěstí Jirku Korna daboval jinak zcela vynikající herec a skvělý člověk Michal Pavlata. Pokládám tento kus za jednu z nejhroznějších filmových banalit možná nejen předlistopadové éry. I na Pyšné princezně jsem byl konsternován (v tom nejhorším slova smyslu) těmi revolučně socialisticky laděnými zpěvánkami, ale tam jsem to připisoval kontextu doby, omluvitelné krásným příběhem, výbornou režií a kamerou, slušnou hudbou a vynikajícími hereckými výkony. Naproti tomu zde to byl opravdový humus na entou, korunovaný absencí pořádné dějové linky a naprosto zmateným až stupidním režijním vedením. O kameře,střihu a výpravě ani není třeba se zmiňovat. To by bylo opakování výše uvedeného jinými (nebo skoro stejnými slovy). Shrnutí? Prasopsovina. ()

Sosak 

všechny recenze uživatele

Hodně tmavá a nesympatická pohádka s Kornem v hlavní roli. Celý je to takový nasáklý bůhví čim, zřejmě atmosférou, která mi vůbec nesedla. Vždycky, když se na to dívám, připadám si, že sedím na nějém hodně vlhkém a smrdutém místě. Těžko říct proč. No, filmu to moc neprospívá, stejně tak jako nezvládnutá a amatérsky ztvárněná Smrtka a hnusná princezna. ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Píchám do vosího hnízda, nebát se skoro bych dala odpad. Jedna z nejhorších pohádek, co znám. Korn je otřesný, Konvalinková naivní ještě více než v Adéle, popěvky nesnáším. Nejhorší, co jsem od zemana viděla. Kopřivku mám už jen z názvu a pokud by mne někdo chtěl mučit, po pár větách a záběrech bych vyklopila úplně vše. Jinak jsme normální, věřte. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Původně měl roli Honzy hrát Luděk Sobota. Ten měl ale v té době zakázáno vystupovat. (artcha)
  • Režisér Bořivoj Zeman svojej dcére Zuzane, ktorá mu vtedy asistovala, povedal: "Holka, není to ono. Končím. Je to o cihlu vedle." a v skutočnosti režisér už do svojej smrti nič nenatočil. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama