Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když byl Chlapec (Dev Patel) hodně malý, vyprávěla mu matka legendu o mýtickém opičím králi Hanumanovi, který pomáhal bezmocným, stíhaným útlakem i křivdami. Pak mu přímo před očima matku zavraždí představitelé moci a chlapci dojde, že žádný Hanuman neexistuje. Možná i proto už jako dospělý v masce opičáka obráží nelegální zápasy, kde se nechává do krve ztlouct populárnějšími zápasníky. V těch nejtemnějších uličkách města hledá cestu k „těm nahoře“, kteří mu před lety tak fatálně ublížili. Když ji nakonec objeví, promění se v impozantní a zároveň děsivý nástroj pomsty, jenž ho má zbavit všech stínů z jeho minulosti. Dokáže to sám? A co se s ním stane, až na téhle cestě lemované smrtí dorazí na konec? (Cinemart)

(více)

Videa (11)

Trailer 2

Recenze (207)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Patelova cesta za pomstou je podstatně méně učesaná než John Wick (to srovnání není úplně fér, ale chápu že se mu Monkey Man nevyhne), ale ve výsledku je vlastně uvěřitelnější. Motivace hlavní postavy je jasně daná a je sympatické že od začátku není žádný super hrdina a finální souboj si musí pěkně vydřít. Duchovní a mystické prvky sem vzhledem k prostředí sedí jak pr*el na hrnec, hudba dobře zvolená a akce, které zase není tolik jak by se na první dobrou mohlo zdát, je víc než slušná. Monkey man je sice ve finále trochu jiný film než sem čekal, není úplně bez chyb a klidně by mohl mít o 15-20 minut méně, nicméně na režijní debut je to skvělá práce a osobně bych to do Deva Patela nikdy neřekl (ani tu režii ani to s jakým přehledem zvládne akční polohu)...80% ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Level filmařiny, o který si Jonh Wick může nechat jenom zdát! Prostě proto, že Opičák rozehrává velkej příběh pomsty, kterej není jenom o tom bejt akční a cool za každou cenu, ale sází napříč celou stopáží i nosný motivy víry, mystiky a chudoby. Na všech levelech to navíc funguje perfektně, i díky skvělýmu soundtracku. Patel si vzal to nejlepší z dravosti Dannyho Boyla, hravosti Guye Ritchieho a vyšvihnul jeden z nejlepších režijních debutů posledních let! ()

Reklama

Baronne 

všechny recenze uživatele

"Ten, který ničí falešnou pýchu". Dev se se svojí režisérskou premiérou vůbec nepáral. A mě si tím získal, očividně mu svědčí syrový, špinavý Indický prostředí. Film má spád, občas prošpikovanej uklidňujícíma, nebo WTF momentama. Vidíme zabijáka, jeho motivy a hlavně jeho progress. Skvělá pasáž s boxováním při bubnech. Kamera rychlá až zběsilá a já občas ztrácel přehled. Mám rád revenge hunt snímky, navíc Dev je jako herec sexy a charisma mu stříká z očí. Nože při bitkách moc nemusim, ale Monkey man je pusinkou zabodává do krku nepřátel, a to chce kurva osobitej styl! Za mě nadprůměrná projekce (i přes užvaněnou excentrickou blondýnu která neumí ani přes upozornění zavřít hubu) a Devovi budu nadále fandit. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Nie som síce milovník akčných filmov, ale Dev Patel a indické prostredie ma akosi zlákalo. Spočiatku sa mi páčil mytologický odkaz Hanumana, ale bohužiaľ, napokon to bolo len prostredníctvom tej masky v rámci nelegálnych zápasov. Kostra príbehu bola taká klasika o pomste a vzdoru voči krivde z mladosti. Akčná zložka filmu ma absolútne nebavila (ale to je u mňa tak vždy, keď je tej akcie až moc). Nuž, aj keď som fanúšik indickej kinematografie, tým akčňákom som akosi na chuť stále neprišiel. 2* za vizuál, atmosféru a postavy (+ herecké obsadenie). ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

„Opičák" a jeho cesta za odplatou. Na režisérskou prvotinu to není vůbec špatný. Ale třeba kamera a střih je při svižnějších scénách až moc akční. Což se mi někdy líbilo ale občas to bylo možná na škodu a sralo mě to. Příběhově nejde o nic novýho a originálního ale audiovizuálně je to celkem vymazlený. Nakonec z toho sice nejsem nadšenej tak jako většina diváků a zdejších 75% mi přijde až přes příliš ale za vidění a pozornost film určitě stojí. O tom, že o Dev Patelovi(režie) ještě jistě uslyšíme je věc zcela jistá. Na vážkách mezi 3-4hvězdami se přikláním k lepším 3hvězdám. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Monkey Man bol dokončený v marci 2021 a Netflix zakúpil práva k filmu za 30 miliónov dolárov. Avšak kvôli politickým ideológiám filmu sa Netflix začal obávať reakcie indického publika a potichu sa snažil film predať, čo bol taktiež problém, keďže jeden z finančných partnerov filmu BRON Studios prechádzal bankrotom. Jeden z ľudí, ktorí mali možnosť vidieť film, bol Jordan Peele a ten bol presvedčený, že Monkey Man si zaslúži byť videný na veľkom plátne. Peele sa tak pridal k filmu ako producent pod banerom jeho produkčnej spoločnosti Monkeypaw Productions a následne presvedčil štúdio Universal Pictures, aby odkúpili film od Netflixu. Universal údajne zaplatil za film necelých 10 miliónom dolárov. (drake31)
  • Dev Patel začal trénovať Taekwando, keď mal 10 rokov. V marci 2006 vo veku 16 rokov získal čierny pás v 1. dane. (Arsenal83)
  • O svojej práci na filme Patel povedal: "Myslím si, že akčný žáner je niekedy systémom zneužívaný. Chcel som mu dať skutočnú dušu, skutočnú traumu, skutočnú bolesť... A chcel som vliať do nej trochu kultúry.“ (Arsenal83)

Související novinky

Jurské město nabírá další obsazení

Jurské město nabírá další obsazení

17.04.2024

Sedmý film dinosauří série se hýbe kupředu raptořím tempem. Mnoho času totiž nezbývá, premiéra filmu, jehož údajný název má být Jurské město, je pořád stanovena na klasický letní blockbusterový slot… (více)

Reklama

Reklama