Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento příběh se odehrává ve Španělsku 17.století za panování krále Filipa IV., slabého a manipulovatelného panovníka. Alatriste (Viggo Mortensen) slouží Jeho Výsosti jako voják ve Flandrech a v mírových časech jako nájemný šermíř v Madridu a Seville. Miluje krásnou Maríu de Castro (Ariadna Gil), nejproslulejší herečku své doby. Slíbil svému umírajícímu otci, že se ujme mladého Iniga Balboa (Unax Ugalde). Marně se jej však pokouší zachránit před vojenskou službou a také před panovačnou a zneklidňující Angelicou Alquézar (Elena Anaya)! Příběh je plný intrik a zrady, krvavých soubojů a velkolepých bitev, lásky a nenávisti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (118)

Ridick 

všechny recenze uživatele

dva a pol hodinovka niecoho temer nepozeratelneho....cely dej o kapitanovi je akoby sled epizodok, kt. na seba nenadvazuju a brania divakovi si po pozreti vybavit vobec o com bol cely pribeh. ano, samozrejme o statocnom alatristovi, ale chyba kontinuita a vazbovost. z pozitivneho hladiska je vidno dobru pracu s kamerou a s farbami. ale to asi vsetko..40% ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Film, který měl potenciál (zajímavá a dobře zahraná titulní postava v době úpadku španělského impéria první poloviny 17.století), ale scénář napsaný na základě dějových skoků přihazující další a další epizody po letech tam, kde už je to zcela zbytečné, vyčerpává divákovu pozornost a sráží hodnocení k průměru. Možná kdyby se tvůrci víc soustředili na konflikt dvou šermířů-Alatriste a Malatesta-a očesali vedlejší linie, mohla vzniknout španělská varianta Scottových Soupeřů. Možná. ()

Reklama

Vavča 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem nebyl filmem uchvácen, neviděl jsem ho navíc v originále. Po letech v rámci jednoho výzkumného tématu jsem si dal reprízu ve španělštině v patřičné kvalitě obrazu a zvuku. Alatriste je živoucí pestrobarevnou freskou Španělska první poloviny 17. stol., kdy byl tehdejší vládce králem planety. Viggo Mortensen s knírem má charisma jako hrom, voják a nájemný šermíř, si musí poradit s lecjakými problémy, zaplete se i do velké politiky. Film má úžasné souboje, hudbu, kostýmy, přesvědčivé herce, napínavý děj, určitou dávku melancholie a tragiky, všechno to působí tak opravdově. Drama, romance, postavy dýchají svým životem, má to skutečně historickou atmosféru. Rozhodně se vyplatí repríza a možná půjdu v hodnocení ještě výše (edit první srpnový týden 2022). ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pro mě příjemné překvapení, vzhledem k tomu, co jsem si tady přečetl. Podle mě solidně a věrně natočené historické drama z dob, kdy Španělsko vládlo světu. Líbila se mi šedivá atmosféra, vhodně zde byl zakomponován motiv dvojí nenaplněné lásky, bitvy, či spíše bitky, sice postrádaly pompéznost, ale o to byly důvěryhodnější a ačkoliv děj mohl působit zmateně a je zde kritizováno ono prázdné plkání u dvora, tak mě právě naopak bavilo, protože vrhalo světlo na politickou situaci a osvětlovalo dvorské intriky. No jistě - tvůrci mohli trošku víc vysvětlit úlohu jednotlivých postav, zejména roli Angelicy a stopáž se taky mohla srazit tak o půl hodinky, ale já jsem s tím, co jsem viděl, naprosto spokojen, což podpořil i výborný Viggo Mortensen. 80% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Velkolepá výprava při sledování tohoto filmu je hodně, opravdu hodně vidět, ale když se většina filmu odehrává buď v temné, ponuré, šeré, temnotou zahalené atmosféře, ve které není vidět na krok a zbytek na královském dvoru, kde se nudně kecá o ničem, tak prostě veškeré výdaje na výpravu mohou přijít vniveč, protože tím ničí celý film. Ve Španělštině se na to nedalo koukat, v Češtině to zase stálo za starou belu. Takže co říci pozitivního na historický rádoby velkofilm, který o své velikášství přišel svým zpracováním? Snad jen Viggo Mortensen, ale jinak naprostý souhlas se zdejším hodnocením. Takto historické filmy mohou být i nudnou zplácaninou o ničem. Kapitán Alatriste ku příkladu naprosto dokonalou. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (7)

  • S celkovým rozpočtom 24 miliónov eur ide o najdrahší španielsky film. (MikaelSVK)

Související novinky

Kolty versus dekolty

Kolty versus dekolty

18.08.2007

Viggo Mortensen už v Oceánu ohně a Kapitánovi Alatristem dokázal, že s kloboukem na hlavě vypadá ještě lépe než v kápi elfského pláště. A když mu navíc u boku proklatě nízko visí kolt, je to ještě… (více)

Reklama

Reklama