Reklama

Reklama

V 50. letech je život v prosluněném středo-americkém městečku Suburbicon bezstarostný a idylický. Malebné domky s upravenými trávníky jsou dokonalým místem pro šťastné rodiny. A taková je i rodina Gardnera Lodge. Tedy alespoň navenek. Jedné noci vše změní vloupání do jejich domu. Gardnerova manželka Rose je zavražděna. Policie velmi rychle zatkne podezřelého. Ale když dojde na stanici k identifikaci, Gardner pachatele neoznačí. A možná pro to má dobrý důvod. Podezřelým z brutálního činu je totiž lichvář, který má na starost klienty, kteří své dluhy mafii neplatí včas. Gardnerovo rozhodnutí spustí řetězec podezírání, vydírání, násilí a pomsty. (Bioscop)

(více)

Videa (18)

Trailer 1

Recenze (216)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Kvalitne uletená, divná a miestami strašne nezáživná akože komédia. Najhoršie na tom je to, že mi to pripomínalo nejaký film, na ktorého názov si ani za toho Boha nespomeniem. Hlavne to prevedenie, rozprávačský štýl, vizuál a kostýmy. Dá sa to síce pozerať, ale neužil som si to. Nebolo to nejaké extra vtipné, pútavé, skôr len divné a akože inteligentné. Herecké obsadenie však v pohode. 2 z 5 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Suburbicon" bol film, ktorý som chcel vidieť. Nápad filmu je dobrý, vyzerá vcelku originálne a dá sa to celkom dobre spracovať. Lenže to nie je dobre spracované tu. Osobne poviem, že film má vskutku dosť problémov, o ktorých si budeme musieť niečo povedať, no najprv sa skúsme dostať do pozitívnych častí filmu. Gary Basaraba je dobrý a jeho postava ma aj celkom berie. A mám pocit, že ozaj dokázal dať aspoň trošku ľudskosti do tohto filmu. Občas sa tu objaví postava, ktorá to vie trošku niekam posunúť no realita je taká, že sa to stáva veľmi zriedkavo. Noah Jupe, ktorý hrá Nickyho je podľa mňa tiež dobrý a po celý čas filmu som bol na jeho strane. Koniec koncov, je to osoba, ktorú som chcel vidieť prežiť. Herecké výkony sú vo filme relatívne fungujúce. Všetci sú v rámci možnosti okey, no nemám pocit, že by dokázali svoje postavy nejako výraznejšie pretlačiť a dať filmu nejaký šarm. Akosi to nejde. S výnimkou Oscara Isaaca. Je vidno, že sa vo svojej role dobre pobavil. Čo sa ostatného týka, je to bieda. Matt Damon nevie svoju postavu nejako moc pretlačiť a chýba mi z neho vidieť viac temnejšia stránka. Ktorá je tu skutočne potrebná. Julianne Moore je miestami dobrá, a miestami skutočne otravná. Človek si môže vybrať. Hrá tu dvojrolu a osobne poviem, že ako Rose funguje, no má tu málo miesta. Ako Margaret mám pocit, že veľmi okato hrá na niektoré strunky a viac to jej postavu degraduje. Režisérsky je toto jeden z najmenej zvládnutých filmov, čo som videl. Mám pocit, že to chce byť 3 alebo 4 rôzne veci súčasne a nič nevie dobre vybalansovať. Chce to byť čierna komédia? Chce to byť seriózny thriller? Chce to byť film o rasizme? Nič z toho nie je doriešené. A keď už sme to načreli, povedzme si niečo o téme rasizmu v tomto filme. Kompletne sa to mohlo vytiahnuť, a nič by sa na filme nejako výrazne nezmenilo. Nemalo by to ani väčšiu hĺbku, ani by to nebolo plytšie. Len sa to proste deje a nič z toho nevyťažíme. Podľa mňa je "Suburbicon" veľmi premrhaný potenciál, slabo spracované a okrem toho je to aj dosť priehľadné. Záhadu som vylúštil podľa mňa skôr, než sme reálne ako diváci mali. A stratí sa tým akýkoľvek náznak thrilleru. Film neodporúčam. Myslím si, že je veľa iných dobrých filmov, ktoré sú hodné vášho času. Toto to nie je. Hodnotenie: C- ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Nekočkuj se s pojišťovnou, to se radši zabij rovnou!" Temná lichvářská story, vyděračsky nutící diváka thrilleru splácet za Američany 70 let staré rasistické dluhy. No nic. Suburbicon, ráj na zemi. Při věšení prádla vám každý den vesele vyhrává sousedská kapela a kluk odnaproti chce být vaším prvním (a jediným) kamarádem. Jmenuje se Nicky a má sice bílou, ale přesto blbou karmu. Táta domů zve nezvané hosty, máma to přehání s chloroformem, strýček Mitch je kašpar (říkal táta) a tetička Margaret je macecha na baterky. Místo chlapce hýčká svou vdavekchtivost a navíc mu ve sklepě předvedla, při jaké (přes)stolní hře stačí jí a tátovi jen jedna pingpongová pálka. Co mě ještě zaujalo? Lichvářské prase, pěkně vykrmené (tomu bych dlužit nechtěl) a vůl pojišťovák, který si řekl o kafe s louhem... Taky kuchyňský váleček, ideální nástroj pro láskyplné drcení opravdu velké hromady prášků. Nejvíc však otcovský rozhovor se synem, na férovku. Poletí radši na Arubu nebo poletí nahoru, za maminkou? ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Pravdepodobne najbolestivejšie premárnená príležitosť minulého filmového roku. Ten námet (vrátane niektorých konkrétnych scén) mal potenciál byť ďalšou Zbytočnou krutosťou, keby sa z toho Clooney nerozhodol spraviť - ani nie komédiu - grotesku, vďaka čomu naozaj funguje asi len úplný záver, celé to pripomína o niečo drsnejších Lupičov pani domácej, a jediné ozaj vtipné vtipy sú tie rasistické. Navyše tá mysteriózna hudba mala znázorňovať ja neviem čo. Herecky dobré, hlavne Moorová, decko v pohode. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Ryzí coenovština říznutá Clooneyho šaškárenstvím a už notně únavnou a stereotypní protirasistickou agitkou. Výsledkem je vcelku povedená, hodně černá a trochu otravná komedie. Zápletkou je typicky coenovský zapletenec na téma 'zločin a trest', respektive 'zločin a neblahý následek', bližší podrobnosti hrozí spoilerováním. Tak tedy jen tolik, že Juliána je pěknější než za mlada, Démon si upevnil své pevné místo v mé pomyslné Top Ten "Největší herecký hnusák" (svou hnusností tu předčil třeba i hnusáka Macyho v Coenovic Fargu), v roztomilé roli mě skvěle pobavil slizký Izák a zaujalo i několik výrazných, mně neznámých týpků. Na druhou stranu mě ovšem zase přiotrávila moralizující protirasistická dějová linie. Ale vždyť my to už přece dávno víme, za těch nejmíň padesát let vaší intenzívní propagandistické masáže, že bílý rasismus je fuj-fuj a e-e, vy únavní negrofilní retardi... Netuším jak na ostatní diváctvo, ale na mě mají tyhle moralizující protirasistické dějové linie naprosto opačný účinek. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • V čase 1:23:40, kdy strýček Mitch (Gary Basaraba) si v Nickyho pokoji sedá vedle postele a telefonuje, tak to není možné, protože v čase 1:14:10 slečna O'Roryová (Julianne Moore) vytrhla telefonní kabel ze zdi. (SniperG1)
  • V závěru filmu pronásleduje hlavního hrdinu (Matt Damon) modrý VW Brouk a v něm holohlavý muž. Velice podobná scéna se objevila také ve filmu Big Lebowski (1998), který mají na svědomí také bratři Coenové. (Lukoboss)
  • Vo filme si pôvodne zahral aj Josh Brolin, jeho scény však neskôr vystrihli. (classic)

Související novinky

Clooney a Hlava 22

Clooney a Hlava 22

26.11.2017

Georgi Clooneymu se moc nezadařilo ani s Památkáři ani se Suburbiconem, takže to zkusí jinak - přes televizi. Jeho novým projektem je totiž seriálová adaptace románu Hlava 22, v níž se ujme jedné z… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Reklama

Reklama