Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teena Brandonová, děvče z malého městečka, utíká po krádeži auta před spravedlností. Při té příležitosti si změní jméno na Brandon Teena a spolu s tím kompletně změní svou osobnost. Teena má totiž už dlouho pocit, že se narodila ve špatném těle. V obrovských zmatcích, které provázejí její přeměnu se seznamuje s dívkou jménem Lana, která fatálně vstoupí do jejího života. Po krátké romantické známosti se Lena doví celou pravdu - policie totiž zatkne "Brandona" a uvězní ho v ženském oddělení. Vyjevit těžkou pravdu milované osobě je pro Teenu nadlidský úkol, ale ukáže se že pravda její vztah s Lanou neohrozí. Bohužel do situace zasáhne Lanina rodina - která vyrovná účty za "zrazenou Lanu" po svém... Film vznikl na základě skutečných událostí a neskutečně věrohodný herecký výkon vynesl představitelce hlavní role Oscara v roce kdy Cenám Akademie dominovala Americká Krása. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (432)

Hild 

všechny recenze uživatele

Famózní herecký výkon Hilary Swank. Nemám slova na to, co ona tu předvádí. Bezesporu její životní role. Nemohla jsem uvěřit, že pod chlapcem Brandon se ve skutečnosti ukrývá dívka Teena. Hodně drsné drama, které ale začne nabírat na obrátkách až v druhé polovině. Celé to vyústění je hodně kruté a rozhodně nic pěkného, zvláště pak, když si člověk uvědomí, že jde o film natočený podle skutečných událostí. Po skončení filmu se navíc musí člověk nad některými věcmi pořádně zamyslet. Silné 4* ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Chlapci neplačú" je americký film, ktorý má diváka presvedčiť o tom aké to je ťažké a náročné, keď niekto trpí krízou sexuálnej identity. Vypočítavá snaha urobiť z chorých, hnusných úchylákov súcitu hodných hrdinov, ktorí to majú v živote nesmierne ťažké. Hilary Swanková tu vizerá ako karikatúra Matta Damona a za to dostala sošku Oscara. Choďte s tým do piče a strčte si do riti aj všetky tie Oscary, Zlaté Glóbusy a ďalšie LGBT ceny, ktoré boli tomuto chorému filmu udelené. Vôbec ma neprekvapuje, že režisérkou tejto zvrátenosti je lesbická rajda Kimberly Peirceová. ** ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Uvažoval jsem i o páté hvězdičce, ale jak napsal ve svém scénáři Matty, postavám chybí větší hloubka...Scénárista předpokládal, že problém sexuální identity a vyhrocený krvavý konfikt na konci divákovi postačí a spokojil se s nedostatečně propracovanými postavami pohybujícími se v rámci jednoho skutečného kriminálního případu. Díky hereckým výkonům to postačí, Hilary Swank tuhle roli bude překonávat jen těžko. Svojí proměnou zastínila ostatní - a to je škoda, protože prakticky všichni herci jsou dobří - za zmínku stojí přinejmenším Chloe Sevigny. Po režijní stránce mírný nadprůměr, z ostatních filmových ingrediencí je nutné zmínit kvalitní hudbu. Celkový dojem 80 %. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Vadila mi jedna jediná věc. Nedokázala jsem se vůbec vcítit do hlavní postavy. O Brandonovi víme zhruba to, že si z strká ponožky do slipů a hraje ho Hilary Swank (ano, je fenomenální). Prostě žádná sonda do nitra, proč tomu tak je, jak se cejtí, jak se jeho charakter postupně vyvíjel od dětství apod. A to mi přijde jako dost velká chyba, protože podle mě přesně o tomhle ten film měl bejt. Přijde mi ale, jako by se víc soustředil na reakci okolí na Brandonův stav, než na Brandona samotnýho. No třeba to takhle původně bylo zamýšlený, ale to jsme už viděli stokrát někde jinde, ať už je to reakce na lesbu nebo místního blázna. Je to ale opravdu jediná chyba, jinak je to natočený poutavě, s výbornou hudbou a skvělou Chloë Sevigny. To se mu ani nedivím, že se do ní zamiloval. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Hilary Swank tu prvýkrát ukázala, že bude vynikajúcou dramatickou herečkou a rola jej sadla ako uliata. Nič proti nej osobného nemám, ale má skutočne chlapčenské črty. Podobné trans filmy moc nemusím, ale tento je dráma so všetkým, čo k tomu patrí. Dej nenudí a nielen zaujme, ale veľmi dojme a zasiahne. Ide o film, ktorý je veľmi citlivý a vyvolá emócie, preto za mňa plná paľba. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (33)

  • Vzhledem k tomu, že skutečný Teena (Hilary Swank) nezahájil hormonální substituční terapii ani nepodstoupil operaci potvrzující jeho pohlaví, byl někdy novináři v médiích označován za lesbičku. Někteří však uváděli, že Teena prohlásil, že plánuje podstoupit operaci změny pohlaví. (MFJD)
  • Smrt Bradona Teena (Hilary Swank) a Matthewa Sheparda o pět let později vedla ke zvýšení sankcí za zločiny z nenávisti ve Spojených státech amerických. (MFJD)
  • Brandonova (Hilary Swank) matka, JoAnn Brandon, ve skutečnosti zažalovala kraj Richardson a šerifa Lauxe, že nepředešel smrti jejího dítěte. Případ vyhrála a získala 80 000 amerických dolarů. Okresní soudce Orville Coady snížil částku o 85% na základě odpovědnosti bývalých trestanců Nissena (Brendan Sexton III) a Lottera (Peter Sarsgaard) a jedno procento za údajnou Joanninu spoluvinu z nedbalosti. Částka se tedy zmenšila na 17 360,97 amerických dolarů. Roku 2001 Nebraský soud přiznal plnou výši 80 000 amerických dolarů za psychickou újmu a dalších 6 223,20 amerických dolarů za pohřební náklady. Tentýž rok získala JoAnn Brandon dalších 12 000, z toho 5 000 amerických dolarů za úmyslné zabití a 7 000 amerických dolarů za úmyslné způsobení duševního utrpení. (MFJD)

Související novinky

Chloe Moretz krví zbrocená

Chloe Moretz krví zbrocená

31.03.2012

Dětská hvězdička, která vlastně v dětských filmech nikdy moc nehrála, nám rychle dospívá. V upoutávkách na Temné stíny jí Johnny Depp doporučuje, aby „ta rodidla nenechala více zahálet“. S dospíváním… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama