foto

Hilary Swank

  • nar. 30.7.1974 (43 let)
    Lincoln, Nebraska, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Úspěšnou a stále usměvavou Hilary proslavily v role transsexuála a boxera, nicméně možná ještě častěji než ve filmových časopisech se její tvář objevuje na obálkách módních magazínů.
 
Za jejím zvláštním vzhledem - tváří s ostrými rysy, velkýma tmavýma očima a ohromným úsměvem se skrývají španělští a indiánští předkové. Kromě toho Hilaryinu dokonalou postavu formovalo závodní plavání a gymnastika v nichž v mládí vynikala. Dostala se na olympiádu juniorů a možná by se příště zúčastnila i té skutečné, kdyby se nakonec nerozhodla pro herectví, s nímž od dětství paralelně koketovala. Sport jí dával možnost vybít energii, ale hraní jí umožňovalo zapomenout na okolní svět, v němž si připadala osamělá a nešťastná, zvlášť poté co se její rodiče rozvedli. Její otec původně pracoval u vzdušné národní obrany a matka Judy jako sekretářka, pak však otec vyměnil armádu za funkci obchodního cestujícího a rodina se často stěhovala.
 
Pro herecký svět Hilary objevila producentka Suzy Sachs a devítiletá hubený dívenka si zahrála Mauglího v divadelní inscenaci Knihy džunglí. Ve škole byla dětská herečka terčem šikany závistivých spolužáků a tak trávila většinu času buď v tělocvičně nebo v divadelním kroužku, a když Hilary nebyla ani tam, pak nejčastěji pozorovala mraky u jezera. V té době rodina žila v přívěsu na parkovišti v Bellinghamu ve státě Washington. „Nevím jestli to byl můj optimismus nebo naivita, ale snila jsem o dobrodružství, o tom, že se stanu herečkou, o tom, že uniknu kvákání žab za oknem a že jsou mi předurčeny velké věci,“ vzpomínala později Hilary.
 
„V šestnácti jsem přesvědčila naše, že pokud se chci stát herečkou, nemůžu dál zůstávat v zapadákově jménem Bellingham.“
 
I když jejich finanční situace nebyla rozhodně jednoduchá, Hilary údajně nikdy nepociťovala, že by žila skutečně v chudobě. Po rozvodu rodičů přitom matka přišla o práci a se 75 dolary v kapse se s dcerou přestěhovala do Los Angeles (Hilaryin o osm let starší bratr Dan už byl v té době na vlastních nohou). Z počátku bydlely v autě na parkovišti, později za jejich první výdělky pronajaly byt a koupily nafukovací matrace. Hilary brzy našla agenta a začala pracovat pro televizi. Dodnes si váží toho, že si může vydělávat jako herečka, ale odmítá svou práci považovat za výjimečnější než všechny ostatní profese. Přesto Swank patří k těm hercům (Renée Zellweger, Adrien Brody a další), kteří jsou pro roli ochotni bez váhání pozměnit svůj tělesný vzhled a v podstatě i obětovat zdraví.
 
Její první filmovou rolí byla vedlejší postava v Buffy, zabíječce upírů (1992), který co do úspěchu neměl nic společného s pozdějším stejnojmenným seriálem se Sarah Michelle Gellar v hlavní roli, přesto Hilary docela zviditelnil a ta získala stálou roli v seriálu Camp Wilder. Pro Swank to byl velice důležitý rok. Na pracovním večírku se seznámila s Chadem Lowem, kolegou z dalšího seriálu v produkci téže televize a byla z toho láska na prví pohled. Hilary nemohla uvěřit, že potkala toho pravého už v osmnácti, přesto spolu mladí herci hned začali žít a po pěti letech se vzali. Uspořádali velkou svatbu a Hilary si zahrála v několika manželových krátkometrážních filmech. Sdílení života s někým druhým bylo přitom pro samotářku Hilary zpočátku těžké už proto, že se v dopívání naučila být šťastná ve svých představách a osamělých snech.
 
Díky šťastnému vztahu ale překonala filmové vzlety a pády, mezi něž patří zkušenost s Beverly Hills 902 10 nebo Novým Karate Kid. V kdysi tolik populárním teenagerovském seriálu dostala roli svobodné matky Carly, a když už myslela, že má o stálou práci postaráno, producentům se postava dívky, do níž se zamiluje Steve Sanders (Ian Ziering) přestala líbit a o tři měsíce později celou Carly vyškrtli. Nadějně to vypadalo i s postavou Julie Pierce v akční komedii Nový Karate Kid, které se ale zdaleka nepodařilo navázat na slávu kdysi populárního filmu Karate Kid (1984). Hilary se tehdy potýkala s pochybnostmi o své kariéře herečky a hrála v béčkových televizních dramatech a hororech (Kounterfeit, Teror v rodině, Vracejí se... znovu).
 
Dva týdny po odchodu ze seriálu Beverly Hills byla Hilary Swank angažována pro nejdůležitější film své kariéry Kluci nepláčou. Režisérka Kimberly Peirce několik let hledala mezi stovkami hereček i ne-hereček a stále v žádné nenacházela výraz chlapecké sexuality. Když poznala Hilary Swank konečně se mohla pustit do zfilmování dramatu vycházejícího ze skutečné události. Herečka byla z této příležitosti tak nadšená, že kývla na honorář 75 dolarů za natáčecí den, ostříhala si vlasy a měsíc žila jako kluk, aby se maximálně připravila. Do role tápající transsexuální lesbičky se natolik vžila, že o ní hovoří jako o chlapci: „miloval být klukem a já milovala, že následoval svůj sen a měl odvahu být sám sebou.“ Hilary ztvárnila postavu Teeny Brandon, která se cítí být mužem a současně prožívá vztah k jiné dívce tak přesvědčivým způsobem, že jí role vynesla Oscara. Stalo se tak navíc v roce, kdy se o prestižní americkou cenu ucházely Meryl Streep, Julianne Moore a Annette Bening.
 
„Jsem jen holka z přívěsu, která snila sen.“
 
Po tomto ocenění se naprosto změnily nabídky i honoráře pro Hilary Swank. Dostala vedlejší roli týrané manželky Keanu Reevese (Téměř dokonalý zločin), venkovské policistky, která se stává skutečným detektivem po boku Al Pacina (Insomnia) a hlavní roli Jeanne de Valois v kostýmním historickém filmu z období velké francouzské revoluce (Aféra s náhrdelníkem). Brzy si všimla, že není snadné najít další výjimečnou příležitost jakou byl film Kluci nepláčou a tak na čas odjela do Severní Karolíny, kde měla možnost zahrát si zase jednou na divadle a odtud do Jižní Afriky natočit Rudý prach. Film skončil jen na DVD, ale Hilary si domů přivezla opuštěného, hladového a zablešeného psa, kterému začala říkat Karoo. Přitom už má dva psy, kočku, králíka a dva papoušky. Není tedy překvapující, že zarytá vegetariánka je také ochránkyní práv zvířat.
 
Další výjimečná role se skrývala až v nabídce Clinta Eastwooda na Million Dollar Baby. Kdysi nadějná sportovkyně Hilary se na roli opět pečlivě připravovala a několik měsíců se učila boxovat. Boxerku Maggie pak zahrála s obdobným emocionálním i fyzickým prožitkem jako kdysi Teenu Brandon v Kluci nepláčou, a když pak přebírala svého druhého Oscara, zavzpomínala na své dospívání v malém přívěsu na parkovišti u jezera.
 
Osobní kouzlo Hilary Swank možná spočívá právě v tom, že nezapomíná na to odkud pochází a ačkoli se dokázala s naprostou přirozeností proměnit v dokonale oblékanou ženu, která si užívá nákupy šatů a doplňků, stejně jako změny účesů, stále si uvědomuje, že ne každý má to štěstí stát se tváří značky, kterou miluje – v jejím případě Calvin Klein a Estee Lauder. Přestože některé její role vyžadují změnu fyziognomie a Hilary klidně zhubne a přibere nebo jednoduše ostříhá své vlasy, po dokončení natáčení se okamžitě objevuje s novými prodlouženými vlasy (stále je však věrná své hnědé barvě) a v nových šatech. Nemusíme jí však závidět dokonale úspěšný život. Loni v květnu oznámila rozvod s Chadem Lowem a po třináctiletém vztahu se v New Yorku učí žít zase sama. Život má však stále před sebou - vždyť uznávané herečce se dvěma Oscary bude letos teprve třiatřicet.

Jeanne

Herecká filmografie

Filmy

2018 What They Had
2017 55 schodů
Loganovi parťáci
2016 Spark: A Space Tail
2014 Síla života
To nejsi Ty
2013 Smrt si říká malárie (TV film)
2011 Intimní past
Šťastný Nový rok
2010 Odsouzení
2009 Amelia
2008 Vyletět z hnízda
2007 Krvavá sklizeň
Mezi řádky
P.S. Miluji Tě
2006 Černá Dahlia
2004 Andělé s ocelovým hlasem
Million Dollar Baby
Rudý prach
2003 Jádro
Zkurvená noc
2002 Insomnie
Space Between, The
2001 Aféra s náhrdelníkem
2000 The Audition
Téměř dokonalý zločin
1999 Kluci nepláčou
1998 Ve stínu sekvojí
1997 Quiet Days in Hollywood
Za každou cenu (TV film)
Zločiny z vášně: Náměsíčný vrah (TV film)
1996 Padělek
Terror in the Family (TV film)
Vracejí se... znovu
1994 Nový Karate Kid
Oběti zloby (TV film)
1992 Buffy, zabíječka upírů

TV seriály

2018 Trust (TV seriál)
Consequences (E10)
White Car in a Snowstorm (E09)
Kodachrome (E07)
další epizody (8)
1997 Leaving L.A. (TV seriál)
1992 Camp Wilder (TV seriál)
1991 Harry a Hendersonovi (TV seriál)
1990 ABC TGIF (TV seriál)
Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Městečko Evening Shade (TV seriál)

Dokumentární

2014 Hollywood Film Awards (TV film)
2010 Guión busca estrella (TV film)
2007 The New 7 Wonders of the World (TV film)
2006 ...So Goes the Nation
2005 Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2003 Sex at 24 Frames Per Second
2002 Day for Night: The Making of 'Insomnia'
HypaSpace (TV seriál)
2001 Beverly Hills 90210: The E! True Hollywood Story (TV film)
Gift: A Look Inside, The
Pod antarktickým ledem (TV film)
The Concert for New York City (koncert)
1992 Untitled 'Buffy the Vampire Slayer' Featurette (TV film)

TV pořady

2012 Comedians in Cars Getting Coffee (TV pořad)
2011 83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 Talk show bez zábran (TV pořad)
2008 80. Annual Academy Awards (TV pořad)
Stand Up to Cancer (TV pořad)
2007 Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
2006 78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2005 2005 MTV Movie Awards (TV pořad)
77. Annual Academy Awards (TV pořad)
Made in Hollywood (TV pořad)
2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)
Hollywoodská setkání (TV pořad)
2001 73. Annual Academy Awards (TV pořad)
1994 Inside the Actors Studio (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1982 Waratte iitomo! (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(3 082)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace