foto

Peter Sarsgaard

  • nar. 7.3.1971 (46 let)
    Scott Air Force Base, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

John Peter Sarsgaard se narodil 7. března 1971 ve Scott AFB, stát Illinois. Jeho otec byl technik Air Force letadel a právě kvůli jeho práci se rodina častokrát stěhovala. Peter byl vychován v římskokatolické víře a působil jako ministrant. Po promoci krátce navštěvoval pěveckou školu a Washingtonskou univerzitu v St. Louis. Právě zde si vyhlédnul hereckou společnost „Mama's Pot Roast.“ Sarsgaard chtěl být původně fotbalovým hráčem a kvůli fotbalu chodil do tanečních pro lepší koordinaci. Po několika otřesech mozku se však svého sportu navždy vzdal a začal se zajímat o psaní a divadlo.

Jeho první herecké zkušenosti se vázaly na divadlo, kde si zahrál několik vedlejších rolí. Na filmovém plátně se poprvé mihnul v kriminálním dramatu Tima Robbinse MRTVÝ MUŽ PŘICHÁZÍ. Následovala řada vedlejších rolí jak v nezávislých snímcích (FEŤÁCI), tak i v hollywoodském MUŽI SE ŽELEZNOU MASKOU. Rozhodující byla však role násilného hrubiána Johna Lottera v romantickém dramatu KLUCI NEPLÁČOU. Sarsgaardovi se náhle hrnuly příležitosti a nabídky, na které čekal roky. Programátor v dramatu STŘED SVĚTA, ruský námořník v K-19: STROJ NA SMRT či bisexuální badatel v dramatu KINSEY je jen zlomek jeho podařených rolí.

V průběhu těchto menších úspěchů ovšem Sarsgaard na divadlo nezanevřel. Ba naopak. Stal se členem divadelní společnosti „Douglas Carter Beane's“ v New Yorku, kde sehrál několik hlavních rolí a vyneslo mu tak ještě zvýšení pozornosti. V tomto období se Peter setkává se svou životní láskou, Maggie Gyllenhaalovou, která je sestrou známého herce Jakea. Peter si v roce 2005 s Jakem dokonce i zahrál, a to ve vojenské satiře Sama Mendese MARIŇÁK. Rok nato se herec z Illinois s Maggie oženil a tentýž rok se jim narodila dcera Ramona.

Nyní má Peter rozděláno hned několik slibných projektů, z nichž vypadá nejzajímavěji thriller RENDITION, ve kterém se opět setká se svým dobrým přítelem Jakem Gyllenhaalem, či drama ELEGY na motivy románu Philips Rotha. Ačkoli se Sarsgaard proslavil díky hrubým a násilným rolím, sám dodává, že je v reálném životě naprostý opak.

Satan

Herecká filmografie

Filmy

2017 Loving Pablo
Stand for Rights (TV film)
2016 Jackie
Sedm statečných
2015 Black Mass: Špinavá hra
Experimenter
Ladygrey
2014 Tah pěšcem
2013 Jasmíniny slzy
Lovelace: Pravdivá zpověď královny porna
Noc přichází
Very Good Girls
2012 Robot a Frank
2011 Green Lantern
2010 Zatím spolu, zatím živi
2009 Orphan
Škola života
V elektrizující mlze
2008 Umírající zvíře
Záhady Pittsburghu
2007 High Falls
Odvlečen
Život je pes
2005 Dying Gaul, The
Klíč
Mariňák
Tajemný let
2004 Kinsey
Procitnutí v Garden State
2003 Death of a Dynasty
Jak nezískat Pulitzera
2002 Impérium
K-19: Stroj na smrt
Salton Sea
Žít naplno
2001 Střed světa
2000 Cela
Housebound
1999 Blázinec (TV film)
Kluci nepláčou
1998 Feťáci
Minor Details
Muž se železnou maskou
Voda na poušti
1997 Subway Stories: Tales from the Underground (TV film)
1995 Mrtvý muž přichází

TV seriály

2015 The Slap (TV seriál)
2013 The Killing (TV seriál)
Six Minutes (S03E10)
Reckoning (S03E09)
Try (S03E08)
další epizody (10)

Dokumentární

2017 Wormwood (TV seriál)
2016 America Divided (TV seriál)
Starring Austin Pendleton
2014 Vzpoura údolí
2010 Guión busca estrella (TV film)
2007 Indie Sex: Censored (TV film)
Indie Sex: Extremes (TV film)
Indie Sex: Teens (TV film)
2002 Embracing the Chaos: A Conversation with the Cast of 'The Salton Sea'

TV pořady

2010 Conan (TV pořad)
2005 Made in Hollywood (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace