Reklama

Reklama

Bohové musí být šílení

  • Česko Bohové musejí být šílení (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

V nejvyprahlejší poušti světa Kalahari žijí Křováci. Nic nemají, po ničem netouží, vystačí si s tím, co jim nadělí příroda. Jednoho dne ale pilot letadla, které považují za boha, vyhodí z okénka láhev Coca-Coly, která spadne nedaleko jejich obydlí. Kulatá láhev se hodí na plno věcí, a tak se o ni brzy všichni začnou hádat. Vnese do jejich řad nesnesitelné napětí. Chtějí ji vrátit nebesům, ale nedaří se jim to. A tak se Xi rozhodne, že ji odnese na konec světa… V téže době se ve velkém, 600 mil vzdáleném městě, rozhoduje novinářka Kate Thompsonová, s jejímiž články není nadřízený stále spokojen, že odjede do Afriky vypomáhat jako učitelka. A právě do Botswany. Místní farář jí pošle naproti mladého mikrobiologa Andrewa Steyna, který je velice stydlivý a ženy ho zcela vyvádějí z míry, takže před nimi nakonec vždy vypadá jako pitomec. Jejich cesta starým, nebrzdícím džípem je velmi dobrodružná, a tak je Kate ráda, když se objeví místní švihák Jack Hind, který doprovází turisty, a nabídne jí svezení ve svém autobusu. Mezitím ve vedlejší zemi zaútočí komunistická banda vedená Samem Bogou a zdecimuje část vlády. Boga prchá před policií a potřebuje přejít přes území Botswany. Všude, kam Bogova banda přijede, za sebou zanechá hotovou spoušť… Kate začíná učit a nesmělý mikrobiolog jí jednoho dne přiveze boty, které při jejich dobrodružné cestě buší málem utopila v řece. Oblékne se na to do nedělního a je odhodlán tentokrát nic nezkazit. Stačí ale jediný pohled na půvabnou blondýnku a už k pobavení malých žáčků začne zakopávat, shazovat věci ze stolu, koktat a všelijak jinak se „předvádět“... (TV Prima)

(více)

Recenze (341)

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Bohové musejí být šílení je další z těch "šílených" komedií, která se opravdu povedla a která dokáže opravdu skvěle pobavit. Film sice je více méně hrozná kravina, ale při sledování se divák opravdu výborně baví. Navíc mě velmi potěšilo, že film vznikal pouze v Africe, takže se do filmu naštěstí nedostalo nic, co by se podobalo Americkému stylu "vyprávění". Přece ale jenom dávám čtyři hvězdičky, protože mě přece jen občas nějaká ta scéna úplně nesedla. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Rozhodně není na škodu podívat se na výdobytky naší civilizace kritickým okem zvenčí ... prakticky mohou být k smíchu i k pláči - podle toho, jaký úhel pohledu zvolíte. Ale nejspíš bychom je (a tím pádem ani sebe) neměli brát přespříliš vážně - nakonec ... právě to je cesta, po níž se vydali ti z Bohů, kteří se rozhodli pobavit filmový svět svým i naším šílenstvím. Neboť prezentovaný psychický stav je předobrazem jakési globální duševní kondice všech, kdož uvízli v pavoučí síti vlastních "civilizovaných" životů. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Film o Křovácích pro křováky a pochopitelně guilty pleasure jako kráva pro nejednoho z nás. Legračním je v kontextu tohohle příběhu o střetu de facto pravěkého člověka s civilizací i skutečný příběh domorodého "herce" N!xau, který za první díl dostal pár set dolarů a možná i tu láhev Coca Coly, ale za svou účast v tom druhém už si řekl o půl milionů dolarů.  A bohové tak byli opět šílení.   Laťku tu zvedá i vynikajicí československý dabing, bez něj by zážitek byl pro našince poloviční a osobně mě víc bavily slapstickové epizodky Mariuse Weyerse a Sandry Prinsloo než eskapády malého scvrklého domorodečka, byť pochopitelně vyprávění o životě jeho rodiny, střetu s božím vynálezem a vůbec trvale udržovalo úsměv na tváři.   Laťku pak naopak shazovaly všechny trapností nasáklé scénky se vzbouřeneckou buňkou, ty nebýt, vyhodil bych i čtyři lahve. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Originální komedie o snad nejoriginálnějším herci na světě, křovákovi N!xau-ovi. Jeho postavička je stejně tak bizarní, tak jako tahle ztřeštěná, ryze africká komedie. Jestli je nějaký film vyloženě africký, tak je to právě tento z kalaharské pouště, kam se nenápadně dostala reklama Coca-Coly, coby zlé věci, které se křováci nemohou zbavit. Bohužel tento krátký příběh je mnohem lepší než ty ztřeštěné honičky vzbouřenců s puškama. Pravá křovácká šaškárna, která baví od začátku do konce, je ale až v následujícím díle. [16643. hodnocení, 310. komentář, 78%] ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Výborně odvyprávěný a prezentovaný začátek střídá zatraceně vtipná a ztřeštěná komedie, kterou tento film je. Osobně mě asi nejvíc bavily příhody nešikovného hrdiny, který jinak působil po boku generické, leč pohledné hrdinky a samozřejmě ani nelze opomenout sympatického křováka. Trochu mi vadil ten lehce hloupý děj točící se okolo gaunerů, ale ve výsledku to do celého dějství zapadlo a vyplnilo tak případné mezery. Příjemné pokoukání a pobavení na večer. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (23)

  • Keď hyena dobehne malého Xiho (N!xau), tesne po tom, čo ho takmer zrazí auto, je medzi ním a hyenou jasne vidieť, že sú oddelení sklom. Jeho rám vidieť na zemi i na skalách po bokoch. (ČSFD)
  • Režisér Jamie Uys pátral tři měsíce v poušti Kalahari, aby našel dokonalého neherce, který ve skutečném životě neměl žádný kontakt s civilizací. (Kulmon)
  • V Trinidadu a Tobagu byl film zakázaný, protože prý propagoval rasismus. (Kulmon)

Reklama

Reklama