Reklama

Reklama

N!xau

N!xau

nar. 17.03.1944
Tsumkwe, Namibie

zem. 05.07.2003 (59 let)
Tsumkwe, Namibie

Biografie (1)

Nepochybně jedna z nejpozoruhodnějších postaviček světové kinematografie. Muž známý jako N!xau (jeho skutečné jméno v jeho rodném jazyce je do naší řeči nepřeložitelné) byl členem jihoafrického domorodého kmene křováků z pouště Kalahari, kde se také narodil. Zlom v jeho životě nastal v r. 1980, kdy jej objevil režisér Jamie Uys a obsadil jej do jedné z hlavních rolí ve své bláznivé komedii z Jižní Afriky BOHOVÉ MUSEJÍ BÝT ŠÍLENÍ. Film zaznamenal obrovský komerční… (více)

Zajímavosti (9)

  • Okolností jeho úmrtí nejsou uspokojivě objasněny. 1. července 2003 se vydal do buše na lov, domů se však už nevrátil. Jeho tělo nalezli při následném pátrání rodinní příslušníci nedaleko bydliště. Policie potvrdila jeho úmrtí až 5. července. Příčina úmrtí není známa, zemřel však pravděpodobně v důsledku dlouhodobého onemocnění multirezistentní tuberkulózou. Byl pohřben 12. července 2003 částečně tradičním obřadem v Tsumkwe nedaleko hrobu své druhé manželky. (Posheidon)
  • Po ukončení filmové kariéry se živil jako rolník. Pěstoval kukuřici, banány, fazole a choval stádo skotu. (Posheidon)
  • Vykřičník v jeho jméně znamená mlaskavku. Původní filmové jméno mělo být G!kau ale kvůli překlepu je to N!xau. Jeho rodné jméno je Gcao Coma. (Ainy)

Galerie (20)

Reklama

Herec

Ovládací panel

Reklama

Reklama