Reklama

Reklama

Půlnoční dítě

  • USA Midnight Special (více)
Trailer 2

Royův nejmladší syn Alton má nadpřirozené schopnosti, kvůli kterým se stane cílem náboženských fanatiků. Jedné noci se ti dva musí dát na útěk a zatímco honička postupně přerůstá v celostátní štvanici za účasti nejvyšších vládních vrstev, Roy dává vsázku všechno, co má, jen aby odhalil Altonovo životní poslání... ať už je jakékoli. V provokativním snímku, v němž se prolíná nadpřirozeno s hlubokým lidstvím, zkoumá uznávaný scenárista a režisér Jeff Nichols otázky víry a pouta lásky a důvěry. (Magic Box)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (190)

maddy 

všechny recenze uživatele

Najlepší Nicholsov film ... to sa mi chcelo hlásať dobrú hodinu sledovania Midnight Special. Počas nej totiž Nichols dokazuje aký je skvelý režisér a pritom k tomu ani nepotrebuje žiadnu veľkolepú výpravu, ale s užitím minimalistických prvkov dokáže budovať veľmi solídny thriller/drámu s jemnými prvkami sci-fi. Dobrú hodinu tak Nichols buduje pútavú atmosféru o úteku dvoch mužov s jedným podivným chlapcom, dobrú hodinu diváka drží v napätí, dobrú hodinu mu servíruje otázky, na ktoré chce poznať odpoveď a dobrú hodinu buduje inteligentnú sci-fi, pri ktorej k tomu, aby bola dostatočne efektná a zaujímavá nepotrebuje žiadne veľkolepé efekty, ani akciu, ale stačí jeden nápad, šikovne napísaný scenár a solídna atmosféra podporená skvelou hudbou a charizmatickými hercami. Nuž a po prvej cca hodine nič z toho neplatí! Následne sa z Midnight Special stáva naivná kópia Tomorrowlandu (áno, ešte naivnejšia a detinskejšia než samotný Tomorrowland) a inteligentná sci-fi sa veľmi rýchlo mení na ... no ako na niečo od neskoršieho Shyalamana. S vyústením tak nešikovne podaným, nedomysleným a celkovo zle napísaným, že sa až čudujem, že si scenár celý napísal sám Nichols a nemá v tom prsty napríklad taký Lindelof. Inteligentná sci-fi, napínavý thriller a zaujímavé postavy sú tak nenávratne zničené, aby ich nahradilo niečo tak jednoduché a naivné až beda. Škoda, keby Nichols ostal po celý čas v rovine náznakov, točil malú nezávislú drámu/thriller iba s občasnými jemnými sci-fi prvkami a nepokúšal sa o niečo „veľkolepejšie“ pokojne by to v prípade Midnight Special stačilo, ale on nie. CELKOVO: 3* (6/10) ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Nekomerční, pomalé, mysteriózní scífko je můj oblíbený žánr, takže vcelku spokojenost. Jen kdyby pointa byla aspoň trochu dotaženější... Rád bych se třeba dozvěděl, jak se onen malý superman v lidské rodině vlastně ocitl. Jestli třeba sestoupením nějaké mimozemské obdoby ducha sťatého... totiž svatého, nebo únosem a následnou inseminací matky v UFO stanici na zemském orbitu, jak to známe třeba z X-Files, nebo... nebo? A taky nevím, proč na té naší Zemi vlastně byl, jestli omylem, nebo... nebo? Zkrátka nejsem z děje příliš moudrý, ale to může být dáno i tím, že jsem ospalý a nedovtipný. A nebo nepozorný, protože ve filmu odpovědi na tyhle otázky byly. Midnight Special se mi ovšem moc líbil a příjemně mě aspoň na chvíli teleportoval z mého osobního pekla zvaného "pracovní týden", takže nějaké bezvýznamné prkotiny, jako je třeba smysl jeho děje, vůbec nehodlám řešit. A hodně mě bavilo i hlavní herecké trio Edgerton, Shannon (oba dva mám víc a víc radši) a mateřská Kirsten Dunst (která se mi ovšem líbila mnohem víc jako upíří lolitka v Interview With The Vampire). ()

Reklama

movie 

všechny recenze uživatele

Vlažnější čtyři hvězdičky. MIDNIGHT SPECIAL lze vnímat jako Nicholsovu variantu na low budget 70' sci-fi, přičemž nejlepší 10 minut filmu se odehraje hned v úvodu. Režijně je to možná nejsilnější Nichols vůbec, scénáristicky naopak nejslabší. Rozhodně je to must watch už jen pro ten hodně vybraný casting: Joel Edgerton, Adam Driver (pro mě určitě ve své nejzajímavější roli), Michael Shannon, Sam Shepard! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Snaha projít se ve „sci-fi government chase“ šlépějích Starmana či blízkých setkání s E.T. byla očividná, ovšem jejich kouzla se tato reflexe otcovství dotkne jen letmo. Chápu, že tohle nemělo být tak úplně cílem, nicméně zvolená chůze přibývajících otazníků nepůsobí tajemně, ale spíše chatrně a je až s podivem, kam se od Take Shelter ztratila plastičnost autorových postav. Když se jeho dvorní herec Michael Shannon (jaká ironie, že generál Zod hraje otce Clarka Kenta) zahledí na konci do nebe, vypadá to, že se nedívá na syna, ale že s potěšením zjišťuje, že po dlouhé době zase sprchne. Mám pocit, že kvůli tomuhle případu osmileté zkoušečky LED žárovek by Bubák Mulder ani nevstal od stolu své washingtonské kanceláře.. ()

gegina31 

všechny recenze uživatele

Celkem o ničem, ne? Proč to vůbec natáčeli? A proč jsem vůbec dala tolik hvězdiček? Jeden z případů, když trailer předčí film. Kdyby to tak bylo o narození toho chlapce a o tom, jak on i jeho okolí pomalu přicházeli na jeho schopnosti. Ale ne, ono to je o tom, jak někam zdrhá a všichni jsou hrozně vysraní z jeho zářivých očí. A my se nakonec ani nedozvíme, kam se to vlastně dostal. Hm, po napsání tohoto komentáře jsem zhodnotila, že si to vlastně zaslouží jenom dvě hvězdičky. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (7)

  • Jedná sa o prvý štúdiový film Jeffa Nicholsa. Aj v tomto prípade chcel pôvodne film natočiť s nezávislým štúdiom, pretože chcel mať možnosť rozhodnúť o finálnom strihu. Na poslednom stretnutí s predstaviteľmi Warner Bros. ich informoval o tejto požiadavke a tí súhlasili. Najmä preto, že film mal relatívne malý rozpočet (18 miliónov dolárov). (Real Tom Hardy)

Související novinky

Mladý tvůrce prozkoumá svět pod námi

Mladý tvůrce prozkoumá svět pod námi

05.10.2014

Režisér a scenárista William Eubank dokázal se svými dvěma nízkorozpočtovými sci-fi filmy – Love a novinkou The Signal - zaujmout diváky i kritiky na festivalech, navíc dokázal vykouzlit dost muziky… (více)

Jeff Nichols natočí sci-fi

Jeff Nichols natočí sci-fi

19.01.2014

Režisér a scenárista Jeff Nichols (1978) se řadí mezi nejtalentovanější tvůrce nastupující filmařské generace v USA. Jeho tvorba se zatím vyhýbá prestižním a sledovaným oceněním, ale již 3 filmy (z… (více)

Reklama

Reklama