Reklama

Reklama

Cizinec (Daniel Craig), který se probral z bezvědomí poblíž města Absolution, si naprosto vůbec nic nepamatuje. Jediným vodítkem k jeho minulosti je podivný náramek na zápěstí. Celková amnézie je mrzutá věc, obzvlášť když se ocitnete ve městě, které nenávidí lidi odjinud a kde vládne tvrdou rukou nesmlouvavý plukovník Dolarhyde (Harrison Ford), jenž ho řídí metodou pěsti a biče. Absolution žije ve strachu a brzy bude ještě hůř. Shůry přicházejí podivné zvuky a oslepující světla, obyvatelé města beze stopy mizí a nikdo neví, jak se bránit a kdy přijde řada na něj – tomu se říká permanentní teror. Paradoxně právě cizinec, kterého pronásledovali od chvíle, kdy se v jejich městě objevil, se stane jejich jedinou nadějí. Postupně se mu vrací paměť, a jak si vzpomíná, kde byl a co tam prožil, uvědomuje si, že drží v rukou klíč k tajemství, které zdejším kovbojům dává aspoň nějakou naději v boji s  technologicky mnohem vyspělejším protivníkem. Otázkou je, jestli mu chronicky nedůvěřiví obyvatelé uvěří a jestli mu Dolarhyde dobrovolně přenechá otěže vlády nad městem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (34)

Trailer 1

Recenze (1 121)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Danieli, tady jsi mě dostal... Tvé pronikavé modré oči pod širákem, chladný jejich pohled, naplněný odhodláním zjistit kdo jsem, co jsem, kam jdu a kdo je ten démon. Před tím než jsem se rozhodla tenhle film zhlédnout jsem hodila očkem jak si vede v hodnocení a po zjištění, že je těžce v bledě modré jsem si řekla "no tak jo no, prubnu, když už tam hrají taková esa jako jsou Dany s Harrym". Sci-fi jak vyšité zlatou nitkou, sympaticky zakomponované do doby, kdy se běloši s indiány dohadovali o divoké, americké pláně. Fakt tam byla i chvíle, kdy jsem leknutím málem vyslovila hodně, ale opravdu hodně nespisovné slovo. Takže po prožitém filmovém zážitku a s úsměvem na rtech dávám 4,5 hvězdišky ;-) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nechcete někdo scénáristu? V Hollywoodu jich totiž zřejmě mají nadbytek. Jinak si nedovedu vysvětlit, proč Kovboje a vetřelce psalo pět, slovy pět lidí. A proč z jejich psacích strojů vzešel tak jednoduchý výsledek. No nic. Jak jste jistě uhádli, příběh je největší (a vlastně i jedinou) slabinou tohoto filmu. Nevadilo mi, že se parta kovbojů jen tak zčistajasna vydala po stopách ufona, přičemž všichni byli přesvědčení, že "jde tam, kam letěly ty stroje". Ono to zní naivně, ano, ale tak se zkrátka na Divokém západě řešila každá druhá věc: Najít stopu a jít po ní. Mrzelo mě spíš, jak páni od scénáře odflákli dialogy. Drsnému Craigovi a sympaticky nabručenému Fordovi sice pár hlášek nadělili, ale jinak se mi většina rozhovorů zdála značně použitá. Co se mi naopak líbilo, byla snaha nedělat z Kovbojů a vetřelců komedii nebo dokonce parodii (od dob Wild Wild West asi ještě neuplynulo dost času a filmaři mají stále strach), ale plnohodnotný sci-fi snímek. To se jim, myslím, podařilo, protože výsledek spíše než zmíněný W.W.W. připomíná Údolí Gwangi. Dinosaury sice vystřídali mimozemšťani, ale ať se postavy dostávají do jakýchkoliv situací, pořád máte pocit, že sledujete (trochu jiný) western, který je humorem tu a tam sympaticky odlehčený a v němž je akce tak akorát. Samostatnou kapitolou jsou triky. ILM je zkrátka ILM, a tak vetřelecké letouny vypadají naprosto skvěle a neodolatelně mechanicky, chovají se realisticky jako proudové stíhačky ze současnosti, zanechávají za sebou kouřovou stopu a jejich motor vydává senzační "hmyzí" zvuk. Potěšil mě i "rybo-želví" vzhled vetřelců a krásná (opravdu krásná, takovou jsem dlouho neviděl) závěrečná exploze. Body dávám i Harrymu Gregson-Williamsovi, který našel hezky poslouchatelný kompromis mezi westernovou a sci-fi hudbou, no a samozřejmě panu režisérovi, bez jehož smyslu pro akční (noční přepadení města, letecký útok v poušti, závěr) a jiné (přenocování v lodi, setkání s Jakeovým gangem) scény by to také nebylo ono. Čtyři čisté. ()

Reklama

mysicka 

všechny recenze uživatele

taky se mi ten začátek zamlouval.. jak už tady bylo řečeno, výtečný béčkový námět.. ale čím déle to trvalo, tím víc jsem si přála, aby se někde objevila seržantka ripley a všem zúčastněným stranám za tu bídu natrhla krdel.. a ta závěrečná "jakožemaskroidní" scéna mi dala fakt zabrat.. nechápala jsem, kde se tam ti lidi neustále berou.. se snad zapojili všichni pomocní režiséři, střihači a kameramani.. tak aspoň že na konci nebyl ani náznak dalšího pokračování..:) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No po tech tragickejch hodnocenich jsem cekal nejakou sracku, ale nic takovyho se nekona. Jednak tvurci meli naprosto spickovej napad, prece nemusi emzaci utocit jen na Zemi v budoucnosti. Pribeh sam o sobe je sice uz vicemene standard se spoustou klise, ale na to kaslat. Craig vyfasnul super postavu, kde uz na uvod si ziska sympatie, kdyz bez milosti rozmasiruje tri smejdy a spokojene si odkraci s jejich vybavou. Ono celkove na PG-13 to je sympaticky brutalni, i kdyz nic extremniho necekejte. Ze zacatku me stvalo, ze jsou veskery utoky ve tme a clovek nic nevidi a bal jsem se kvality triku, ale nastesti v druhy pulce uz je videt naprosto vse a triky jsou hodne nadrumerny. Emzaci vypadaj sice lehce vtipne, ale to je spis muj problem. Co se tyce Forda, ten se snazi tvarit desne drsne, ale moc mu to nejde. Film ma tak jen dva problemy, ty vztahy mezi jednotlivejma postava jsou misty k smichu a celej dej by se dal smrsknout na 80 minut a ty dve hodinky uz to je lehce natahovany. Ale i tak jsem se bavil od zacatku do konce, jako letni blockbuster idealni. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Nejásala jsem tak moc, jak jsem si myslela, že budu jásat, ale pořád jsem docela dost jásala. Nikdy jsem nepochybovala o tom, že Třináctka je ve skutečnosti vyšší bytost z nebes. A že Paul Dano by mohl brečet za vlast už jsem nejspíš víc než jednou zmínila. A že bych chtěla, aby mi každou laserovou mimozemskou ránu zašíval Clancy Brown, jsem myslím ještě neříkala. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (23)

  • Herečka Olivia Wilde (Ella Swenson) sa zverila fanúšikom, že počas natáčania takmer prišla o život: "Išli sme s asi 40 koňmi do bitky. Ja som nešťastnou náhodou spadla a stádo sa rútilo priamo na mňa. Walton našťastie reagoval veľmi rýchlo, otočil svojho koňa do boku a tým mi zachránil život. Mám veľké šťastie, že tu môžem byť dnes s vami." (Greenpeacak)
  • Ve scéně, kdy Jake Lonergan (Daniel Craig) strhává plakát, na němž je vyobrazen, vidíme ještě další plakát, na kterém je coby hledaný zločinec režisér filmu Jon Favreau. (stursky)
  • Po skončení natáčení si Harrison Ford (Woodrow Dolarhyde) koupil koně, na kterém ve filmu jezdil. (Brousitch)

Související novinky

Jason Bateman natočí netradiční western

Jason Bateman natočí netradiční western

31.01.2023

Žánr sci-fi westernů proslavil filmový Westworld z roku 1973, nutno ovšem podotknout, že od té doby se objem filmů v tomhle žánru příliš nezvětšil, v 2011 navíc fandové dostali obří facku v podobě… (více)

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Expendables 3 – Cage, Eastwood, Ford?

Expendables 3 – Cage, Eastwood, Ford?

14.08.2012

Jde samozřejmě především o zbožné přání producentů a tak trochu laciný způsob, jak před premiérou dvojky ještě jednou vydatně zčeřit mediální hladinu. Zkusme si z toho ale vytáhnout i relevantní… (více)

Oldman vs. Ford: high-tech špionáž

Oldman vs. Ford: high-tech špionáž

24.07.2012

V sobotu 21. 7. oficiálně odstartovalo natáčení thrilleru o korporátní špionáži Paranoia. Chrisův mladší brácha Liam Hemsworth (v pořádné akci se předvede díky roli v The Expendables 2) si ve filmu… (více)

Reklama

Reklama