Reklama

Reklama

Snowden

Trailer 6
Francie / Německo / USA, 2016, 134 min

Jeho jméno zná každý. Edward Snowden za sebou nechal pokojný rodinný život a vzornou kariéru v tajných službách a stal se psancem na útěku. Je muž, který odhalil šokující praktiky amerických výzvědných služeb, hrdinný whistleblower, nebo zrádce, který zaslouží nejtvrdší trest? Klasik americké angažované kinematografie Oliver Stone zkoumá profesní i rodinné zázemí člověka, který ukázal světu, že jsme stále sledováni. A že válka proti teroru posloužila jako záminka k bezprecedentnímu vpádu moci do soukromí. Jde tu vážně ještě o zachování demokracie? Snowdenova odpověď je mrazivě jasná. (Film Europe)

(více)

Videa (11)

Trailer 6

Recenze (326)

dom156 

všechny recenze uživatele

Nová doba nese nové a zákeřnější problémy. Sledování, hromadění dat a další kyber zločiny v rukou státního aparátu i extrémních skupin jsou špatně a díky Snowdenovi, alespoň částečně došlo k medializaci tohoto problému. Ten kluk musel mít velkou kuráž tohle udělat a Levitt v jeho podání je grandiózní. Velmi rád doporučuju. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Občas neříkáme celou pravdu, ale to nám nedává právo lhát." Jsem rád, že o mně tajné služby sbírají data. Jen mě mrzí, že o mě nemají opravdový zájem. Zatím je totiž jenom sbírají, ale netřídí a nepoužívají je proti mě. Snad jim jednou budu stát za to, aby se do mě pustily a vydíraly mě tím, že čtu Parlamentní listy, jednou za čas se mi záhadně něco stáhne z Uloz.to a občas omylem kliknu na Pornhub.com. To bych jim pak musel vyzradit ... úplně přesně nevím co. To je jedno. Snowden mě zkrátka naučil schovávat telefon do mikrovlnky, zakrývat si webkameru a točit s Rubikovou kostkou jednou rukou. To bylo nejvtipnější, protože on ji jen otáčel a neskládal. Přesto jsem rád, že se našla černá ovce, která ukázala světu, jak "chrání" tajné služby občany před teroristy. Za to patří Snowdenovi a Stoneovi dík. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Prvá tretina snímku nič moc - len veľa mne nič nehovoriacich technických záležitostí, úvod do Snowdenovho životopisu a suchopárne predstavenie amerického špionážneho systému. Uznávam ale, na informácie je snímok bohatý dosť, pritom niečo z toho sú veci, ktoré by mal každý z nás poznať. Minimálne preto, aby sme nemali príliš ružové okuliare ohľadom svetovej politiky. Avšak našťastie už od momentu, kedy sa do príbehu zaplietla Shailene Woodley, to dostalo tie správne grády a snímok sa posunul trochu viac do osobnej roviny, čo bol po dramatickej stránke výborný ťah. Konečne tak divák pomaly a inteligentným spôsobom začal dostávať aj odpovede na tie otázky, ktoré ho v spojitosti so Snowdenom zaujímajú asi najviac - prečo to spravil? Ako sa dokázal vzdať toho všetkého?... Málokto si to možno všimol, ale Snowdenova charakterová premena v myslení a jeho chovaní tu prešla kus cesty a bolo zaujímavé ju sledovať. Nadpriemer. 75/100 ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Je to možná až příliš jednostranný pohled na kauzu, nicméně to se asi dalo čekat vzhledem k názorům, které Stone zastával a vyjadřoval po celou svojí kariéru. Snowdena popisuje jako amerického patriota, který vynesl špínu na tajné služby čistě z morálních a etických důvodů. Nakolik se to blíží realitě je otázka, na kterou si každý musí najít odpověď sám. Jako glorifikaci svojí osoby si však Snowden jen těžko mohl představovat lepší film. Stone je na starý kolena očividně zpět ve formě. Snowden funguje jak v rovině špionážní, tak v té osobní. Hodně tomu pomáhá silná herecká sestava nebo hudba, ale především Stoneova schopnost udržet divákovu plnou pozornost, ať se na plátně děje cokoliv. Přes dvě hodiny dlouhý snímek nemá hluchá místa a přinese několik velmi znepokojivých scén a myšlenek, i když v tomhle se určitě dalo ještě víc přitlačit na pilu. Škoda také přehnaně patetického závěru, jinak to mělo náběh na pátou hvězdu. Jsem zvědav, jestli uvidíme Snowdena i na Oscarech. 85%. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Snowden nebudí velkou kontroverzi, což je u Stonea možná překvapivé, ale filmu je to jen ku prospěchu. Žádná tvrdá kritika americké politiky, žádná honba za senzačními odhaleními (kde taky, když o Snowdenovi v digitální éře můžeme vědět první poslední?), jen deziluze a nevyhnutelnost volby, zda hrát za systém, který nás zklamal, nebo spálit mosty i se svou budoucností. Film se drží klasických životopisných schémat, která oživuje dynamickým vizuálním stylem a nechronologickým vyprávěním, zároveň překvapuje odvážnými příběhovými kroky, když vyprávění rámcuje natáčením nedávného oscarového dokumentu Citizenfour. Když Snowdena srovnám s WikiLeaks, kde se propíral Julian Assange, Stoneův uměřenější a moudře vystavěný portrét jasně vítězí. 85 % P.S.: Gordona-Levitta okradli o oscarovou nominaci. Beze srandy. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (14)

  • Natáčení probíhalo od ledna 2015 v Mnichově, Havaji, USA, Rusku, Hong Kongu, Číně a Japonsku. (Hawaj)

Reklama

Reklama