Reklama

Reklama

Panoptikum

  • Česko Dům hrůzy (více)

Odvážíš se vstoupit do Panoptika a setkat se s jeho správcem? Když čtveřice mladých přátel náhodou zahlédne hlídače z Panoptika, jak vraždí vědmu, pracující na pouti, navždy se jim změní život. Některým více – to jsou ti, které hlídač s lidským tělem a hlavou obludy dostane do svých spárů a některým méně – šťastlivci, kteří řádění netvora přežijí a zbytek bytí stráví v léčebně mentálně chorých. Ke které skupině se připojíte vy? Budete zbaběle utíkat a zakrývat si zrak či se odvážně postavíte hrůzám a vstoupíte spolu s námi do hlubin Panoptika? Rozhodnutí je zcela na vás, ale nezapomeňte – my vás varovali! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Ale tak dalo se, první třetina sice nuda, kde postavy pronášejí nějaké repliky, ale vy se přistihnete, že slyšíte jen jakési "blablabla", ale jakmile Frankensteinovo monstrum sundá masku a ukáže svojí, ehm, pravou masku, začne se konečně něco dít, počet teenagerů se začne zužovat, holky začnou ječet... Přesto se z toho dalo vytřískat víc, to prostředí Panoptika k tomu vyloženě vybízelo. Ale závěr byl perfektní, TO je přesně ta osmdesátková atmoška, jak jí máme my, horror maniací, rádi. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Co k tomu dodat.Tohle je prostě šílenost.Tenhle film vsází na hutnou atmosféru,která je podpořená šíleným psycho prostředím,nervy drásajícím hudebním podkresem a taky skvěle dementním zabijákem,který se zastaví jen před svým fotříkem.Navíc dokud nám killer lítal v masce tak to mělo šťávu,ale když jí sundal tak to dostalo ještě větší grády.Navíc ta maska pod maskou je fakt hustě udělaná.(myslím tím na rok 1981)Fakt smekám.Rozštěp patra už jsem viděl,ale rozštěp celýho ksichtu to se jen tak nevidí.Nemůžu hodnotit jinak než plným počtem hvězd.Rozhodně doporučuju fandům slasheru a milovníci tísnivých atmosférických snímků si taky přijdou na své.Mě osobně to fakt dostalo.A právě proto mám rád starší horory,protože takovou atmosféru jakou dokázali vytvořit dřív,už dnes umí málokdo.Takže kdo neviděl tak dohnat. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Len chránim svoju rodinu.“ – „Veď to nie je ani človek!“ – „Vôľa božia je nevyspytateľná.“ PANOPTIKUM Tobea Hoopera som prvýkrát videl až v apríli 2010 a tak som po vypočutí mena režiséra čakal skutočne všetko, lebo viem, že v minulosti nakrútil už klasiku (TEXASKÝ MASAKER MOTOROVOU PÍLOU, POLTERGEIST), odpad (KROKODÍL) a niečo medzi tým (MÁRNICA). PANOPTIKUM je niekde uprostred. S klasikou nemá nič spoločné (pritom prostredie, v ktorom sa dej odohráva, by si koledovalo o poriadny "ultimátny horor"), ale bolo by neférové prirovnávať ho k braku. Béčko možno... ale milé a hoci sa prvá vražda odohrá po hodine (!), už dovtedy si drží snímka slušnú atmosféru. Tej v mojich očiach pomáha aj to, že sa nejedná o hororovú komédiu, čo nemusím, ale o relatívne tvrdý horor o štvorici tínedžerov, ktorých v nočnom cirkuse (resp. čo to je? Česi pre to majú pekný výraz „pouť“, v slovenskom jazyku nič také neexistuje... cirkus je niečo iné...) vraždí znetvorený človek. Ale nemá zmysel snímku preceňovať: ako príde, tak odíde. Na druhý deň si z nej už veľa pamätať nebudete, samozrejme ale ak máte v láske horory, je fajn mať detailný prehľad o tom, čo slávny (pre mňa nie, ale prižmurujem oči) Hooper v minulosti robil. ()

arie 

všechny recenze uživatele

Dovolím si tvrdiť, že sa jedná o jednu z najvydarenejších Hooperových snímok, originálny a mierne atypický slasher, z ktorého vyžaruje žánrové zapálenie a dominuje mu pestrofarebná vizuálna stránka púťových atrakcií a fantazijnej mystiky. V prvej polovici sa zoznamujeme s karnevalovým prostredím a postavami, tradičnou skupinkou tínedžerskej jednoduchosti a infantilnosti, no prinajmenšom na Elizabeth Berridge je pohľad veľmi prijateľný, film odporúčam sledovať s hlasitosťou na maximum, aby ste si naplno vychutnali jej vrieskacie umenie. V druhej polovici sa snímka prehupne do hororovej roviny, vraždy sú natočené pomerne jednoducho, neexperimentuje sa a taktiež krvi je pomenej, no miernu nudu a tradičné stupídne chovanie postáv, v tomto prípade skôr jednej, vynahradzuje potešujúci záver. Jedna z lepších, pozerateľnejších vyvraždovačiek, v ktorej sa Tobe Hooper zaobišiel aj bez prehnaných nechutností, teda ak za nechutného nepovažujete jedného zmutovaného a neprestajne slintajúceho sympaťáka... :) ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Škoda že bola ta perfektná úvodná scéna s kozami a maskou podvod; škoda že boli podvod aj úvodné titulky plné odporných šaškov. Takto človeka navnadiť a pritom tam strčiť len dvoch záporákov a bodycount možno 4? Ku koncu sa to zas tým hooperovským krikom vyšvihne vyššie, tak aspoň tak. Za tri a pol. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (11)

  • Jeden z alternativních distribučních názvů filmu byl i "Carnival of Terror". (Rodriguez)
  • Film byl na seznam zakázaných filmů ve Velké Británii (videonasties list) umístěn omylem. Byl zaměněn cenzory s mnohem brutálnější a násilnějším filmem The Last House on Dead End Street (1977), který nesl stejný alternativní název "THEFUN HOUSE", ovšem s mezerou. (Flipnic)

Reklama

Reklama