Reklama

Reklama

Halloween

  • Česko Předvečer svátku Všech svatých (více)
Trailer 3

VOD (1)

V roce 1963 o Halloweenské noci ubodal šestiletý Michael svou patnáctiletou sestru Judith. Po patnácti letech v ústavech se mu podaří právě v předvečer všech svatých utéct. Nikdo neví a nikdo ani nechce vědět, co se stane 31. října 1978, kromě doktora Loomise, Michaelova psychiatra. Ten si je jistý, že se Michael vrací zpátky do Haddongield, ale když to zjistí zbytek města, je už pro mnoho lidí pozdě. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (785)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Tak konečně jsem se zakousl do dalšího hororové legendy. Po Freddym a Jasonovi jsem usoudil, že přišel čas na Michaela Myerse. A musím říct, že film mě opravdu nezklamal, právě naopak, myslím, že je to jeden z nejlepších (slasher) hororů, které jsem kdy viděl. Atmosféra, hudba, herecké výkony - vše na špičce. Nejvíce mě potěšil záběr, kdy Jamie Lee je v popředí, za ní nic, jen tma a najednou, pomaličku se začne objevovat bílá maska… Je zbytečné psát cokoliv k takové legendě, jakou Halloween nepochybně je. Takže, zkrátka a dobře, lahůdka. 100 %. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Kultovní klasika, která v podstatě založila nový žánr horroru - slasher. Carpenter zřejmě úmyslně nevsadill na vlnu brutality a věděl proč... Vsadil raději na strach, všudypřítomné obavy z neznámého, podivného, vyšinutého a nebezpečného ... Michael Myers se stal kultovní horrorovou postavou a osobně ho mám ze všech postav nejraději ... Je skutečnější, realističtější a chladnější než Freddy s Jasonem ... přitom od běžného "strejdy" má hodně daleko ... První díl je pefektně zvládnutý po filmové stránce, úžasná kamera, perfektní atmosféra, dokonalý hudební motiv ... Výborné a povedené dílo, které díky střízlivosti v oblasti gorescén nezapadlo na "videonasties" seznam a tím nemohlo být opomenuto ... a stalo se kultem a vzorem pro desítky a desítky dalších slasherů ... Jejichž kvalita z dnešního hlediska je již velmi problematická .... Bohužel, Halloween jednička byl úžasný, ale na mnoho let doslova pohřbil horrorový žánr, který se začal ubírat tímto směrem v nepříliš kvalitních pokračováních a napodobeninách (další díly Halloweenu, Pátky 13tého, Noční můry, Vřískoty atd.), kde se čistá hrůza a syrovost 70. let naprosto vytratila v parodii sebe sama ... ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Carpenter-režisér se nezapře, režijně vymáčkl ze slaboučkého námětu co se dalo. Carpenter-scenárista maximálně zklamal. Je mi jasné, jak strašně převratně muselo tohle dílo působit v roce 1978, ale z dnešního pohledu je to téměř nesledovatelné. Atmosféra v podstatě neexistuje, místo napětí se dostaví smích... Ale významné místo v historii bych tomuto hororu rozhodně neupíral. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to priemerný horor od Johna Carpentera. Má dosť dobrý príbeh o Michaelovi Myersovi, psychopatovi, ktorý v detstve zavraždil svoju sestru a skončil v ústave, ale po rokoch sa mu podarí uniknúť, aby vo svojom rodnom meste zavraždil aj svoju mladšiu sestru. No ide po ňom jeho doktor. Spracovanie je ale len úplne obyčajné, ani na okamih nenudí, keďže nemá žiadne výraznejšie slabé miesto, ale tempo je príliš pomalé, rovnako ako stupňovanie deja, takže trvá viac ako polovicu filmu, než sa začne diať to hlavné a ani potom sa nenájde nič, čo by skutočne zaujalo. Samotných vrážd je tu minimum a kvalitou sú len na tej najzákladnejšej úrovni, takže žiadna drsnosť alebo lepší nápad, ale aspoň naháňačky pred nimi sú celkom slušné. Atmosféra je síce slabšia, ale zaujať dokáže, dobrá je hudba, ale napätie vôbec nefunguje, čo je škoda. Čo sa týka hereckého obsadenia, tak okrem Jamie Lee Curtis a Donalda Pleasenca v úlohe doktora sú už všetci len úplne obyčajní a nevýrazní. Veľkú pochvalu si zaslúži Michael Myers, jedna z najlepších hororových postáv, ktorá už tu rozhodne zaujala a je s prehľadom hlavným kladom filmu. Réžia a technická stránka sú dobre zvládnuté, John Carpenter ukázal, že s ním do budúcna treba počítať. Halloween je jeden z najzásadnejších filmov žánru, ale aj tak mi tento diel príde len priemerný, viaceré pokračovania mám radšej. Objektívna kvalita filmu- 68%, film sa páči mne na 56%. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Zpočátku do toho Carpenter vlétne doslova po hlavě a bez většího otálení se vrhne do napínavého divadla s mordovacími mezihrami. Jenomže tak, jak zpočátku našlápne ve všech směrech bohužel v polovině sundá nohu z plynu a se zvolněným tempem přijde i neodbytný pocit, že to co by mělo být původně napínavé (a jako, že by opravdu bylo) začne být nudné. Jakkoliv je totiž absence děje omluvitelná hlavně v případě mistrné formální hry, zde to Carpenter neuhlídal. Být alespoň trochu lepšího spádu scén, absolutní hodnocení by nebyl problém. Takhle zůstane lehce nedotažený mistrův pokus o dokonalou vyvražďovačku s jedním z nejtajemnějších a nejpsychopatičtějších zabijáků kinematografie, jemuž lze při relativní divácké zvrhlosti a s přihlédnutím k hereckému umění některých přítomných i fandit. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (161)

  • Počiatočná sekvencia z pohľadu prvej osoby sa natáčala celé 2 dni. (WalterIK7)
  • John Carpenter bol obrovským fanúšikom pôvodného kanadského slasherového filmu Čierne Vianoce (1974) a požiadal Boba Clarka o dovolenie napísať pokračovanie filmu. Ten súhlasil, no zo scenára sa nakoniec vyvinul samostatný projekt Halloween. (WalterIK7)

Související novinky

Práva na sérii Halloween jsou na prodej

Práva na sérii Halloween jsou na prodej

28.09.2023

Ačkoliv jsme se posledního filmu ze série Halloween dočkali loni, kdy režisér David Gordon Green se snímkem Halloween končí uzavřel svoji hororovou trilogii navazující na úplně první film, podle… (více)

Nový Halloween oslaví i Jamie Lee Curtis

Nový Halloween oslaví i Jamie Lee Curtis

16.09.2017

Možná jste slyšeli o tom, že nás v říjnu 2018 čeká další Halloween. Půjde o pokračování původní (osmidílné) ságy, nebo dvoudílného rebootu od Roba Zombieho? Nakonec ani jedno. Režisér a scenárista… (více)

John Carpenter bude produkovat nový Halloween

John Carpenter bude produkovat nový Halloween

25.05.2016

Halloween Johna Carpentera je naprostá hororová klasika, jíž nedokázalo zastínit žádné ze sedmi pokračování. Hlavní série skončila v červenci 2002, o 5 let později ale došlo na remake v režii Roba… (více)

Reklama

Reklama