Reklama

Reklama

Stáří není pro sraby

  • Česko Plavčík (pracovní název) (více)
Česko, 2022, 85 min

Obsahy(1)

Máte sny? Nějaká nesplněná přání? Parta důchodců si je vyrazila na výlet splnit a vzpomíná na svá mladá léta brigádničení v obecních lázních. Kňoura (Jiří Krampol), Josefa (Rudolf Hrušínský ml.), Janatu (Luděk Sobota), Kačera (Jan Přeučil) a vnuka Tomáše (Robert Cejnar) čeká výlet, na který nezapomenou. Let vrtulníkem, spaní pod širákem, večeře v nóbl restauraci, závod s pilotem Formule 1, ale i zábava na kolotoči... Co byste si ještě v životě chtěli splnit? (TV Prima)

(více)

Recenze (100)

marvin1 

všechny recenze uživatele

Film, u kterého si klidně vyluštíte křížovku a nic vám neuteče. Děj řídký jako cedník na houskový knedlík, srandy jako by tím cedníkem už protekla a naštěstí tam nechybí ani pseudoherec Matonoha, protože když je někde něco hodně mizerného a špatně natočeného, on to dorazí. Je s podivem, že jinak A-čkoví herci se podvolili k takové frašce. Jednu hvězdu snad jen za námět, který kdyby uchopil schopný režisér a zdatný scénárista, mohl být podkladem pro fajn komedii. Kdo a proč dává tragédovi, jakým samozvaný pseudorežisér Magnusek bezpochyby je, peníze na tyhle paskvily, je záhadou. Další komentář nemá smysl. Je to jako škrábat prase ne zádech a chtít aby se zasmálo. ()

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

Scénář, i když ne zrovna originalní, by nebyl zas tak zlej, stejně jako zhruba první půlka filmu, pak to ale začne bejt divný, přestane to bavit, a nakonec se to zesere úplně. Film je plnej herců a bohužel ještě plnější těch, co nikdy před kamerou nestáli nebo nedej bože promluvili, což nechává nemilou stopu na celým filmu, stejně jako všudepřítomnej PP. Jako by nestačily 4 bloky reklam, co tam nasere televize. 40%. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jo, Tomáš Magnusek. To je samostatný žánr. Těžko určit typ jedince, který tento žánr preferuje. Asi jsou to hlavně senioři, ale i já sám mu dávám občas šanci. Sleduji ten jeho urputný boj a snahu natočit alespoň jeden dobrý film. Jeho filmy jsou prostě jiné. Dává v nich prostor menšinám, seniorům, nejednou v nich hrály herecké hvězdy na něž se málem už skoro zapomnělo a které ostatní tvůrci již raději obchází obloukem. Jeho filmy jsou plné PP, ale kupodivu u něj jsem to ochoten překusovat, protože je mi jasné, že jinak by na tento typ filmů asi nesehnal peníze. Herecké výkony většinou zvláštně oscilují a dost často je tam velký kontrast mezi  herectvím herců - veteránů a komparzu, který je často v křeči při říkání i jediné věty. A vzhledem ke stáří některých herců i to jejich samotné hraní je někdy na hraně... Filmů s podobným námětem jako je tento už byla natočena hromada. Oprostěme se od opravdu leckdy ochotnických hereckých výkonů, jednoduchého humoru a místy šíleného scénáře. Sama osa příběhu o partě důchodců, přátel, kteří si chtějí ještě jednou naposledy vyrazit a splnit si své sny dříve než z nich budou ležáci nebo dokonce jen rozemletý popel v urnách byla docela ok. Během cesty samozřejmě vzpomínají na mládí, dávné veselé historky i křivdy. Bohužel zde zase Magnusek sráží myšlenku zpracováním. Ač se flasbacky odehrávají zřejmě mezi šedesátými a sedmdesátými lety, nepoznáte to. Herci mají soudobé účesy a ani oblečení nebylo ani náznakem dobové. Kdyby tam alespoň hodil nějaký vintage filtr... Flashbacky byly většinou děsivé a hned ten první ze skokanského můstku bych dokonce nedoporučil slabým povahám. Potěšila účast pana Freje, toho jsem měl jako herce vždy rád. Kdyby film skončil po rozhovoru Freje s Krampolem, mohlo to mít větší grády. Takhle to celé podivně vyšumělo kamsi do trapna, obzvláště ten kinedryl mne dostal...  Takže Magnusku, zase ne. Ale abych nebyl pes, nějakou tu hvězdičku dám, protože tady alespoň vidím zuřivou neutuchající snahu točit o opomíjených tématech, byť za ideou to zpracování těžce pokulhává... Takže za dvě přání. * * ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Samotný nápad je vlastně fajn, ať si parta důchodců splní své sny a třeba vyřeší i nějaké křivdy z minulosti. I herecké obsazení bych bral, jenže.......když o no to tak nějak pořád skřípe, táhne se a moc nepobaví? Škoda, mohlo z toho být sakra výrazně více......Podruhé už se na partu z plovárny nekouknu. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Podobných filmů na stejné téma již pár natočeno bylo. Zrovna nedávno jsem viděl Frajeři ve Vegas. Na těchto filmech je vidět nejen rozdíl v tom, jak se točí, když peníze jsou jak se točí, když ne, ale též, jak si užívají důchodci čeští a američtí. I v Česku už několik takových filmů vzniklo. Problém ale není v zásadě u peněz, ale v tom, jak udělat alespoň trochu lepší muziky za málo peněz. Tomáš Magnusek neumí točit filmy. Ať se snaží, jak se snaží. Jeho filmy jsou si podobné jako vejce vejci. Začněme výčtem toho, co mi nesedělo zde. Nejprve se pozastavím nad retrospektivními záběry, které jsou opravdu mimo. Kromě M. Dejdara měli ostatní přítomní na bazéně moderní účesy a oblečení. Pokud odhadujeme správně, mělo by se jednat o dobu let 60., ale u postav této době nic neodpovídalo. Co se týče splněných přání, tak krmení lachtanů jsme ani neviděli, to zde bylo jen zmíněno, asi už to producenti nezvládli zařídit, zatímco jiná přání vyobrazena byla. Mimochodem, co dělal Janata na dráze? Proč nestál v zázemí jako ostatní? To by mu asi nohu nepřejeli. Vrcholem amatérismu jsou cedulky se jménem Krása na značce či na plotu. Lépe představu podnikatelského rozsahu asi ztvárnit nešlo. Prakticky v každé scéně hraje hudba a navíc pořád jedna a tatáž, takže odlišení vážných a méně vážných momentů není možné. Nevidíme žádné komické scény. A pobyt Luďka Soboty v nevěstinci omylem je vrcholem trapnosti. Jestli si takhle představuje T. Magnusek humor, budiž mu filmařský svět milostiv. Ať natočil co natočil, vše působí amatérsky. Herci vůbec nehrají, pouze odříkávají suše texty, protože je nikdo režisérsky nevede. Těžko totiž podezřívat slavné staré gardy, že neumí hrát. Režisér neumí vytvořit potřebnou atmosféru a držet se ji. Nedokáže vymyslet alespoň jednu opravdu zábavnou scénu anebo uvěřitelný dialog. Tomu filmu snad chybí úplně všechno. Já jen nechápu, kde na to pořád bere peníze. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (10)

  • Stříbrný Sprinter Mercedes-Benz, ve kterém cestují hlavní postavy, se také používal pro převoz štábu a techniky při natáčení filmu Bastardi 4: Reparát (2022) a je v některých scénách vidět v obraze. (ugugege)
  • Natáčelo se v Jindřichově Hradci, na zámku Doudleby nad Orlicí, v Liberci, Ratibořicích, Náchodě a Karlových Varech. (Zix.)

Reklama

Reklama