foto

Jan Přeučil

  • nar. 17.2.1937 (81 let)
    Pardubice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jan Přeučil se narodil v Pardubicích, po roce se však s rodiči přestěhoval do Prahy, kde se poprvé setkal se světem filmu a divadla. Už na základní škole se rozhodl, že se po absolvování gymnázia zkusí přihlásit na DAMU. Osud tomu však nebyl nakloněn. Jeho otec byl v roce 1950 odsouzen v procesu s Miladou Horákovou k doživotnímu trestu. Jan musel do továrny mezi dělnickou třídu. Dostal místo v ČKD Stalingrad Praha, kde se vyučil roku 1955 jako dřevomodelář.

Na DAMU se dostal z politických důvodů až na druhý pokus. Absolvoval v roce 1960. První divadelní angažmá získal v Divadle na Zábradlí, kde působil dlouhých 33 let. V letech 1982 - 1987 zde byl i šéfem činohry. Ztvárnil desítky rolí v těch nejznámějších představeních - Král Ubu, Hamlet, Proces, Šetrnost, Timón, Bláznovy zápisky, Král jelenem a další. V roce 1994 odešel z Divadla na Zábradlí a od té doby působí na volné noze, přičemž do roku 2005 hostoval v Hudebním divadle v Karlíně, kde si podle svých vlastních slov „zahrál pár excelentních zlounů.“ Od roku 2004 působí v pražském Divadle Metro. Plných 27 let učil své mladé budoucí herecké kolegy na DAMU. Nyní působí na herecké škole v Banské Bystrici.

Přestože je Jan Přeučil především divadelní herec, zásluhou svého výrazného hereckého projevu se objevuje se už od roku 1958 také na filmovém plátně a v televizi. Během své dlouhé kariéry se objevil ve více než 50 filmech. Je většinou obsazován do rolí menších či vedlejších, díky svému démonickému vzhledu zpravidla do rolí nesympatických až záporných postav. Jeho první filmová role byla ve snímku SMRT V SEDLE, v 60. letech se objevil mimo jiné také ve filmu ZLOČIN V DÍVČÍ ŠKOLE. Z dalších snímků můžeme uvést třeba komedie ČTYŘI VRAŽDY STAČÍ, DRAHOUŠKU, pohádky DEVÁTÉ SRDCE nebo NESMRTELNÁ TETA. Z 80. pak drama DOBŘÍ HOLUBI SE VRACEJÍ nebo druhý díl „básnické pentalogie“ JAK BÁSNÍCÍ PŘICHÁZEJÍ O ILUZE.

Zahrál si také v desítkách televizních filmů a inscenací v několika známých a oblíbených televizních seriálech - ARABELA, SLAVNÉ HISTORKY ZBOJNICKÉ, PRAŽSKÉHO nebo HŘÍCHY PRO PÁTERA KNOXE. Pravidelně se věnuje také dabingu, kde vynikne jeho hlas a vynikající rétorické schopnosti. V posledních letech také připravuje spolu s Evou Hruškovou loutková představení pro děti.

M. "hitcher" M.

Herecká filmografie

Filmy

2017 Domovoj - vyp.
Milada
2016 Tajemství pouze služební
2014 Zejtra napořád
2013 Co v detektivce nebylo (TV film)
Husiti
Tančila jedno léto (studentský film)
Čtyřlístek ve službách krále
2012 Bastardi 3
2011 Bastardi 2
Rozvod mrtvých (studentský film)
2010 Bastardi
2009 Klíček
Metro (studentský film)
Rozsvěcet se nevyplácí (studentský film)
Rytmus v patách (TV film)
2008 Kozí příběh - Pověsti staré Prahy
Máj
2006 Jedním slovem román (studentský film)
Mezi námi přáteli
2005 Jasnovidec (TV film)
2003 Project X
Společník (TV film)
2002 Waterloo po česku
2001 Andělská tvář
Au Pair II aneb Pohádka pokračuje (TV film)
Ideální manžel (TV film)
1999 Nebát se a nakrást
Návštěva staré dámy (TV film)
Princezna ze mlejna 2
Urlaub auf Leben und Tod - Eine Familie hält zusammen (TV film)
Veselé vánoční hody (TV film)
1998 Dívka tvých snů
O pyšném panovníkovi (TV film)
Šmankote, babičko, čaruj!
1997 Biograf (studentský film)
První a poslední (TV film)
1996 Bohatství slečny Kronkiové (TV film)
Konto separato
Magda, její ztráty a nálezy
O princi Truhlíkovi (TV film)
Slavík (TV film)
1995 Hořké léto
Malostranské humoresky
Podivuhodný příběh profesora J. a slečny H. (TV film)
Rabín a jeho Golem (TV film)
Schlafes Bruder
1994 Ještě větší blbec, než jsme doufali
Marie Růžička (TV film)
Nexus
O zlatém pokladu (TV film)
Zlaté hejno (TV film)
1993 Anička s lískovými oříšky (TV film)
Císařovy nové šaty
Hloupá Augustina
Il giovane Mussolini (TV film)
Nesmrtelná teta
Perfektní manžel
Stalingrad
Svatba upírů
Trnová koruna z pampelišek (TV film)
Ze života hmyzu (TV film)
1992 Komu šplouchá na maják (TV film)
Pravda a lež (TV film)
1991 Domácí představení (TV film)
Largo desolato (divadelní záznam)
Muž, který neměl důvěru (TV film)
Zálety koňského handlíře (TV film)
1990 Ahmed a Hazar (TV film)
Don Juan (divadelní záznam)
Dáma z Berlína
Hádanice (TV film)
Jen o rodinných záležitostech
Princezna Slonbidlo (TV film)
Silnější než já
Svědek umírajícího času
Ukradený kaktus (TV film)
1989 Blauäugig
Cesta na jihozápad
Fubu (TV film)
Kainovo znamení
Stačí stisknout (TV film)
1988 Anděl svádí ďábla
Bronzová spirála (TV film)
Dobří holubi se vracejí
Kalhoty od krejčího ze Lhoty (TV film)
Marie Stuartovna (TV film)
Pouťová pohádka (TV film)
Setníkův štít (TV film)
Slepá je noc (TV film)
Uf - oni jsou tady
1987 Mág
Outsider
Sněhová královna
Ty, ty Yeti (TV film)
Zuřivý reportér
1986 Cesta za hvězdným prachem (TV film)
Dva na koni, jeden na oslu
O kouzelné píštalce
Operace mé dcery
Pohádka z Kampy (TV film)
Pojďte s námi mezi bohy (TV film)
Přezůvky štěstí
Případ nevinné řeky (TV film)
Smrt krásných srnců
Velká filmová loupež
Veselé Vánoce přejí chobotnice
Zkrocení zlého muže
Území strachu (TV film)
1985 A co ten ruksak, králi? (TV film)
Havárie
Jak se tančí brumbambule (TV film)
Mravenci nesou smrt
Perly a růže (TV film)
Podivná znamení, podivní hosté (TV film)
Přezůvky Štěstěny (TV film)
Veronika
Vodník v pivovaře (TV film)
Zastihla mě noc
Čarodějky z Greenham Common (TV film)
1984 Bergman a Bergman, detektivní kancelář (TV film)
Druhý tah pěšcem
Dům u tří vlaštoviček (TV film)
Jak básníci přicházejí o iluze
Letní pohádka (TV film)
Odhalení jednoho spiknutí (TV film)
Oldřich a Božena
Recept na milování (TV film)
Rubikova kostka (TV film)
Tlustý pradědeček (TV film)
Této noci v tomto vlaku (TV film)
Tři princezny tanečnice (TV film)
Utrpení svatého Šebestiána (TV film)
1983 Brakýři (TV film)
Celý svet nad hlavou (TV film)
Darmošlap z Nemanic a princezna Terezka (TV film)
Domeček plný koleček (TV film)
Evo, vdej se!
Putování Jana Amose
Takový talent (TV film)
Zbohom, sladké driemoty
1982 Ale je ženatý (TV film)
Babička se zbláznila (TV film)
Kvůli mně přestane (TV film)
Plaché příběhy
Salvador, sedmnáctého března krátce po páté (TV film)
Samé jedničky (TV film)
Třeboňská pohádka (TV film)
Vojáček a dračí princezna (TV film)
Zelená vlna
Švédská zápalka (TV film)
Šílený kankán
1981 Chodím a hvízdám si (TV film)
Dubové čarování (TV film)
Dějiny jednoho dne (TV film)
Hodina života
Nová dvojpohádka z lesa (TV film)
O Vánocích už nechci slyšet ani slovo (TV film)
1980 Džungle před tabulí (TV film)
Jak namalovat ptáčka (TV film)
Loupežnická pohádka (TV film)
Meluzína (TV film)
Tajemství ďáblovy kapsy (TV film)
Temné slunce
V hlavní roli Oldřich Nový
1979 Historie začíná pod kaštany (TV film)
Rozumnost (studentský film)
Zmizení herce Bendy (TV film)
1978 Deváté srdce
Panna a netvor
Paví král (TV film)
Pumpaři od Zlaté podkovy
Přitažlivost země (TV film)
Silnější než strach
Smrt císaře a krále Karla IV. (TV film)
Stíhán a podezřelý
Tajemství Ocelového města
1977 Což takhle dát si špenát
Dary hadího krále (TV film)
Král jelenem (divadelní záznam)
O líném Honzovi (TV film)
Ptákopták
Ve znamení Tyrkysové hory
Vítězný lid
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Až bude padat hvězda (TV film)
O Všudybylovi (TV film)
O třech bratřích (TV film)
Posel dobrých zpráv (TV film)
Smrt na černo
Zlaté pometlo (TV film)
Španělská hra (TV film)
1975 Akce v Istanbulu
Jak se ševcem šili čerti (TV film)
Král Honza (TV film)
Osvobození Prahy
Rytíř (TV film)
Typicky ženská reakce (TV film)
Vilém Rozkoč (TV film)
1974 Kleofášek (TV film)
Konec semestru (TV film)
Lesní ženka (TV film)
Princ Chocholouš (TV film)
Sedmého dne večer
1972 Konec knihy VI. (TV film)
Královna Černá růže (TV film)
Modrý koberec (TV film)
Návraty
1971 Hry lásky šálivé
Jeden ze soubojů (TV film)
Král, kejklíř a hvězdář (TV film)
Podezřelé prázdniny (TV film)
Vím, že jsi vrah...
1970 Manon Lescaut (TV film)
Návštěvy
„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“
1969 Dlouhé dopoledne (TV film)
Odvážná slečna
Případ pro začínajícího kata
Slasti Otce vlasti
1968 Král Ubu (divadelní záznam)
Nejlepší ženská mého života
Zločin v šantánu
Záhořanský hon (TV film)
1967 Dobrodružství Toma Sawyera (TV film)
1966 Dva šlechtici z Verony (TV film)
Flám
Liselotte von der Pfalz
Robin Hood, der edle Räuber (TV film)
1965 Vyrozumění (divadelní záznam)
Zločin v dívčí škole
1964 Láska nebeská
Nápadníci trůnu (TV film)
Telefon
Šlechetný cowboy Sandy aneb Prohraná nevěsta (TV film)
1961 Noční host
Zítra a pozítří (TV film)
Černobílá Sylva (studentský film)
1960 Valčík pro milión
1959 Probuzení
Smrt obchodního cestujícího (divadelní záznam)
Zpívající pudřenka
1958 Hry a sny
Smrt v sedle

TV seriály

2018 Taxi (TV seriál)
Kardinální omyl (E01)
2017 Anča a Pepík (TV seriál)
Přístav (TV seriál)
Milovaná zatuchlina (S04E11)
Dítě s pomlčkou (S04E09)
2016 Atentát (TV seriál)
Spravedlnost pro všechny (E18)
Síla myšlenky (E17)
Osudová nehoda (E15)
Přístav (TV seriál)
Šneci po Burgundsku (S03E12)
Potřebuju lodivoda (S03E10)
Ne (S03E04)
2015 Atentát (TV seriál)
Chobotnička (E09)
Veterán (E02)
Prezident (E01)
2014 Bastardi (TV seriál)
Stopy života (TV seriál)
Poslední sbormistr (S01E06)
2012 Policajti z centra (TV seriál)
Ananas (E11)
Smrt modelky (E02)
Než řekneš švec (E01)
2010 Cukrárna (TV seriál)
Rakvička (E08)
Vdovičkář (E07)
Šťastné a veselé (E06)
další epizody (7)
2005 To nevymyslíš! (TV seriál)
2004 Černí baroni (TV seriál)
Zabijačka (E09)
2001 Princezna ze mlejna 2 (TV seriál)
2000 Pra pra pra (TV seriál)
1996 Hospoda (TV seriál)
Reklama (S01E16)
Lékárníkových holka (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
1995 Muž v pozadí (TV seriál)
Nováci (TV seriál)
1994 Dreyfusova aféra (TV seriál)
Princezna ze mlejna (TV seriál)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Omyl v lázních (E02)
Náhrdelník (TV seriál)
Duplikát (E02)
Pochodeň (TV seriál)
Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
Zázraky u rabína (E01)
1991 Wolfgang A. Mozart (TV seriál)
Území bílých králů (TV seriál)
Otrávená voda (E04)
1990 Trojlístek (TV seriál)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Identifikační kresba (S02E07)
1989 O čarovné Laskonce (TV seriál)
Případy podporučíka Haniky (TV seriál)
Casanova z hospůdky U rytíře (E02)
Roky prelomu (TV seriál)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Telecí léta (E01)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Přejděte na druhou stranu (TV seriál)
Silvestr (E05)
Rodáci (TV seriál)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
další epizody (6)
1987 Gagman (TV seriál)
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Hokynářská balada (E07)
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
Vysokoškoláci (E02)
Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Veselé Vánoce přejí Zelená a Modrý (E04)
Všechno napůl! (E03)
Gottwald (TV seriál)
Za svobodu! (E03)
1985 Páta stanice (TV seriál)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Jan Jiří Grasel (E03)
Tržište senzací (TV seriál)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Válka si nevybírá (E04)
1984 Moje srdcová sedma (TV seriál)
Návraty (E04)
Povídky malostranské (TV seriál)
Lízinka (E03)
Sanitka (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Doctor Vitenbergicus (E01)
Návštěvníci (TV seriál)
Návrat do budoucnosti (E15)
Výprava do minula (E02)
Země roku 2484 (E01)
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Vysílačky (E01)
1981 Okres na severu (TV seriál)
Rozchod (E10)
Přelíčení (E02)
1980 Arabela (TV seriál)
1979 Theodor Chindler - Die Geschichte einer deutschen Familie (TV seriál)
1978 Wallenstein (TV seriál)
Zákony pohybu (TV seriál)
Pád (E09)
Povážlivý úspěch (E02)
Výstava (E01)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Klauni (S03E04)
1977 Die Magermilchbande (TV seriál)
Povídám, povídám pohádku (TV seriál)
1975 Matka (TV seriál)
Neporažení (E08)
Čin (E07)
1973 Německé pohádky (TV seriál)
1971 Pohádky z tisíce a jedné noci (TV seriál)
Ebenový kůň (E07)
O ptáku se smaragdovým peřím (E06)
O dceři kupcově a synu krále íráckého (E05)
další epizody (7)
1970 Alexandr Dumas starší (TV seriál)
Smrt Porthose (E03)
Lidé na křižovatce (TV seriál)
Rozsudek (TV seriál)

Dokumentární

2018 Divadlo Na zábradlí (TV seriál)
2015 Tajemství Jana Přeučila (TV film)
2014 Tajemství Evy Pilarové (TV film)
2012 Pavel Vítek: Mít sen a jemu se vzdát (TV film)
Neobyčejné životy (TV seriál)
Jan Přeučil (S04E15)
2011 Příběhy slavných (TV seriál)
Poslední romantik (S12E08)
2010 Film o filmu: Bastardi (TV film)
Sny o tátovi (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál)
Tatíček profesor (S11E05)
2008 Po stopách hvězd (TV seriál)
Uvnitř vnitra (TV film)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Evy Hruškové (S04E03)
Příběhy slavných (TV seriál)
Žízeň po životě (S09E10)
2007 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Jana Přeučila (S02E30)
Příběhy slavných (TV seriál)
Život byl vlídný, místy drsný (S08E10)
Tiché kroky (S08E04)
2004 Příběhy slavných (TV seriál)
Štěpánka: "Těžší život je lepší" (S05E05)
2000 Příběhy slavných (TV seriál)
Já se tam vrátím... (S01E22)
Herec Karel Höger (S01E20)
Světák Jan Libíček (S01E17)
1997 Smlouva na celý život (TV film)
1991 Josef Hlávka (TV film)
1988 Toulky po Praze (TV seriál) - vyp.
Vyšehrad (E03) - vyp.
1977 Kandrdasové
1967 Barevné úterý (TV film)
1961 Žurnál FAMU: První občasník (studentský film)

TV pořady

2017 Udílení cen Františka Filipovského 2017 (TV pořad)
2016 Ceny Thálie 2015 (TV pořad)
2015 Ceny Thálie 2014 (TV pořad)
Cibulkova zábavná tajenka (TV pořad)
Detektivky (TV pořad)
2014 Ceny Thálie 2013 (TV pořad)
2013 Ceny Thálie 2012 (TV pořad)
Copak bych vám lhal? (TV pořad)
Galashow 60 (TV pořad)
Máme rádi Česko (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
Živě z PALLADIA (TV pořad)
2012 Tajemství Lucie Vondráčkové (TV pořad)
Vtip za stovku! (TV pořad)
Česká 30 (TV pořad)
Živě na jedničce (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2010 Hoby naší doby (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
TOP STAR Extra (TV pořad)
2009 Devatero řemesel (TV pořad)
2006 Žito (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Balírna (TV pořad)
2003 Telebazar (TV pořad)
2002 Hodina pravdy (TV pořad)
2001 Basta fidli (TV pořad)
2000 První pomoc (TV pořad)
1999 Zlatá mříž (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
1998 DO-RE-MI (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
XXL (TV pořad)
1997 Bolkoviny (TV pořad)
Maxirisk (TV pořad)
Rande (TV pořad)
Senzibilšou (TV pořad)
Vsaďte se! (TV pořad)
1995 Tak neváhej a toč – speciál! (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1987 Pět přání (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)

Hudební videoklipy

2012 El Nino feat. Eliška Bučková - Při mně stůj (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace