Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z islandského městečka až do finále Eurovize... Je rok 1974 a malý Lars Erickssong v nedávné době přišel o matku a odměřený otec (P. Brosnan) chlapci moc podpory neposkytuje. Když se ale u nich doma schází přátelé, aby sledovali finále Eurovize, kde soutěží také skupina ABBA, Lars při jejím hitu Waterloo nečekaně ožije. Vezme si pak do hlavy, že v Eurovizi zvítězí a tohoto snu se Lars (W. Ferrell) drží i dnes, společně se stejně potrhlou kamarádkou z dětství Sigrit (R. McAdamsová). Vystupují jako popové duo Fire Saga, ale bez větších úspěchů zpívají pouze v jejich rodném malém rybářském městečku Húsavíku. V tu dobu se pořádá výběr soutěžících do Eurovize za Island a prezident tamní televize má o výběru kandidáta jasno. Na papíře však podle regulí musí být kandidátů dvanáct, a při zcela náhodném losování soutěžících do počtu, se na listině objeví také Fire Saga. Když během nominace dojde na jejich číslo, stane se z něj kvůli Larsovi jedna velká fraška a oba pak zdrceně na molu pozorují luxusní loď, na níž se baví ostatní soutěžící. Strašlivé neštěstí na lodi způsobí, že jediným kandidátem do Eurovize za Island zůstane Fire Saga… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (356)

classic 

všechny recenze uživatele

„Súťaž piesní Eurovízia: Príbeh ohňa Saga” započala v islandskom Húsavíku, 6. apríla 1974, kedy malý Lars Erickssong začal pred televíznou obrazovkou spontánne tancovať na švédsku, hudobnú skupinu ABBA, ktorá so svojou piesňou „Waterloo” , práve čochvíľa vyhrá už 19. ročník súťaže "Eurovision Song Contest" , že do rytmu sa taktiež pridáva i malá a „nemá” Sigrit Ericksdóttir, ale tu od (všade)prítomného publika samých dospelákov, zožnú iba uštipačný výsmech, no aspoň priateľstvo medzi nimi navždy zotrvá, že vtedy to bol vôbec prvotný impulz, prečo sa spievaniu a tancovaniu venovať snáď donekonečna a ešte oveľa ďalej... ? Založili si spevácke duo "FIRE SAGA" , kde po večeroch hrávajú v akomsi rybárskom klube, pretože sám Lars je rybárom a Sigrit sa stala učiteľkou. Najprv sa totálne zvláštnou « náhodou » prostredníctvom islandskej, verejnej televízie dostanú do štátnej súťaže, aby sa následne vďaka, hádam ešte väčšej » nehody « nakoniec prebojovali na samotnú Eurovíziu do škótskeho Edinburghu, pričom tu už budú len samé esá, akými určite sú, Rus Alexander Lemtov, či Grékyňa Mita Xenakis, kedy to už bude o úplne niečom inom. Sú ale pokladaní za totálnych outsiderov, pretože svoje vystúpenia si spríjemňujú „bizarnými zrážkami” , čím zase inkasujú ten pocit trápnosti z liet minulých. Ako sa napokon so všetkým vysporiadajú, a či vonkoncom vyhrajú, to je vskutku viac, než otázne... ? / David Dobkin je v prvom rade - komediálnym (rutinérskym) režisérom, ktorý si prehľadne ukočíroval super-komika Willa Ferrella, ktorý si zároveň sám sebe napísal scenár priamo ušitý na mieru, a to za miernej kolaborácie Andrewa Steelea, že buď chcú len cielene zosmiešniť celú štruktúru Veľkej ceny Eurovízie, alebo im skladajú len akýsi hold, asi z každého rožku trošku... ? I keď by som sa asi viac priklonil k tej „SATIRE” ? Rachel McAdams je nemenej zaujímavá, kedy obidvaja sú priam božskí, čo ešte intenzívnejšie umocňuje i kamera Dannyho Cohena, ktorá ich sníma v celku. Potešil i niekdajší "James Bond" v malej úlohe otca hlavnej postavy. A síce týmto sympatickým filmíkom Netflix dieru do sveta asi neurobí, ale zase si treba povedať aj to, že nebol žiadnou stratou času, totoiž obsahoval zopár slušne vtipných sekvencií. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Od srdce jsem se zasmála. Tak předně ten svetr, který má dítě před obrazovkou v úvodu, ten jsem měla taky. Stejný. Příběh není nic, co by nás výrazně obohatilo, ale jelikož si autoři dokázali udělat prču z přehlídky bizáru, nad níž mi každý rok vyletí obočí až na oběžnou dráhu, kdy cokoli normálního okamžitě zapadne v záplavě dech beroucích kreatur a projevů, s radostí hlásím, že tahle crazy komedie mě bavila. Střelené, jednoduché, ferrellovské, však zjemněné příjemnou Rachel, která filmu dodala solidní šmrnc. Mít to devadesát minut, líbilo by se to asi více lidem, nekonečné to skutečně bylo, ale neláteřím. Sice to nebylo tak blbé, až je to dobré, ale na páteční rozjívený večer s touhou po nenáročné zábavě nadsazuji na čtyři od pasu. ()

Reklama

Handle 

všechny recenze uživatele

S touhle blbinou osobně nemám sebemenší problém. Film mě bavil a sjel jsem ho jedním dechem, přesto si nemyslím, že se jedná o nějaký filmařský klenot nebo že tvůrci z námětu vytěžili maximum. Chyběl mi trochu větší tah na branku hlavně co se komediální stránky týče (námět sváděl k mnohem větší satirické náloži), ale občas se dějová linka naopak až moc přepískla a zamýšlený vtip až tak moc nevyšel. Nicméně i tak pár super momentů (ale nejsem si jistej, zdali je náležitě docení i nefanoušci Eurovize), fajn herecké výkony, autentický soundtrack a boží prostředí Islandu. Taková prostě trochu krypl-komediální pohádka pro dospělé v tom lepším slova smyslu... :) ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

5/10 za tu jednu nečekanou, strašně zábavnou a výborně celým filmem budovanou scénu, která vlastně v krásně absurdním stylu dovrší celý hlavní motiv příběhu. Úvodní a závěrečná písnička super, Rachel úžasně roztomilá po celou dobu, Will v této roli snesitelný většinu času (když už ovšem začne být otravný, tak je zase pořádně), ale jinak nic moc. Předvídatelné, moc slaďoučké, moc obyčejné a nejhorší je, že humor mi přišel strašně slabý (resp. zbytečně nevkusný, na víc se tvůrci fakt nezmohli?). Těch pár povedených vtípků film nespasí. Aspoň jsem konečně viděl, jak to na té Eurovizi vlastně probíhá a vypadá (pravděpodobně). Po tom zveřejnění Volcano Man klipu jsem čekal větší bžundu, snad i pořádnou satiru, nakonec jsem dostal jen přehlídku nevkusných kostýmů, sem tam slušné písničky a camea nějakých hvězdiček. Zase musím ale uznat, že při té docela vražedné délce jsem se až tolik nenudil. 1 hlas pro Island navíc. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Náhodou docela příjemnej a na pohodu feel good filmeček. Netflix konečně zase po nějaké době vyprodukoval něco nadprůměrného. Zákulisí Eurovize jakož to prostředku k rychle nabité slávě mám zmapované slušně a nepohoršuje mě to. Přidat ještě víc vtipných situací, tak bych šel i na 4*, takhle dávám nakonec 65% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (29)

  • Děj filmu se sice částečně odehrává ve skotském Edinburghu, nicméně soutěž samotná probíhá v SECC Stadium, které se nachází v Glasgow. (NiWi)
  • Počas filmu sa hovorilo o tom, že ak Island vyhrá spevácku súťaž, bude musieť usporiadať budúcoročnú súťaž a to si Island nemohol dovoliť. To sa v minulosti už skutočne stalo. Toto pravidlo o víťaznej krajine, ktorá usporiada súťaž v nasledujúci rok, bolo zavedené v roku 1958. V roku 1974 sa súťaž konala v anglickom Brightone, napriek tomu, že víťaznou krajinou roku 1973 bolo Luxembursko (Anne-Marie David spievala „Tu te reconnaîtras“). Aj v roku 1979 Izrael vyhral súťaž s Gali Atari & Milk and Honey s piesňou „Hallelujah“, ale z finančných dôvodov sa súťaž Eurovision Song Contest 1980 uskutočnila v holandskom Haagu. (belinko)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama