Reklama

Reklama

Boží mlýny

(seriál)
  • Slovensko Božie mlyny
Česko, 2021, 5 h 33 min (Minutáž: 54–58 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Matěj Kroupa

Hrají:

Martin Myšička, Vincent Navrátil, Eliška Křenková, Robert Nebřenský, Jiří Lábus, Josef Prouza, Petr Prokop, Matěj Ruppert, Jiří Maryško, Jiří Bábek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál v režii Jana Hřebejka kombinuje thriller s tradicí české kriminální komedie. Váhy v rukou Spravedlnosti jsou někdy natolik zatíženy korupcí, že viník odejde od soudu bez trestu. Děj scenáristů Janka Kroupy a Jana Drbohlava přivádí na scénu partu mstitelů, kteří postrčí kola pomyslných božích mlýnů dopředu. Vždyť jak se zpívá ve známém spirituálu: „Chtěl bych aspoň na chvíli být mlynářem!“ Pokud nejde usvědčit vrahy, podvodníky a násilníky z činu, který spáchali, co jim nastražit past? Nachytat je na jiné jejich slabosti: na jejich pocit nadřazenosti, beztrestnosti, nepostižitelnosti, na jejich chamtivost a ochotu zkoušet stejné špinavé triky zas a znovu. Kriminální zápletky jsou kořeněny humorem a nadsázkou. (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krimi komediální seriál reportéra Kroupy a rejži Hřebejka jede podle jednoduchého schématu: nejprve je ukázaná nespravedlnost, která je často inspirovaná skutečností ( to je občas vážně mrazivější část ), pak nastoupí tým mstitelů v čele s expolicistou Myšičkou a provedou zinscenovanou pomstu, kdy nakonec záporák dostane co zaslouží. A na závěr to divákům tupě ještě jednou vysvětlí. Námět dejme tomu, ale provedení je jakési suchopádné většinu času nudné. Jenom poslední dvojdíl mne regulerně pobavil. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Nemám rád polopatické vysvětlování (kamerový detail na 5 vteřin), tady navíc umocněné i slovně tím, že to pro jistotu Fait svým kolegům (a pomalejším divákům) na konci epizod celý vysvětlí. Opravdu špatné scénáristicky a herecky slabší rutina. ___ Autor tohoto komentáře byl zproštěn obžaloby, protože dle §226b hodnocení pod 3 hvězdy není trestným činem. ()

Reklama

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Myšička je jako zásadový policajt Fajt super, Křenková hraje jako obvykle velmi věrohodně a esteticky sama sebe a Navrátil nehraje nic, byvše při tom sympatický. Problém s Božími mlýny nemám ani tak proto, že často nudí a pasti na zákonem nepotrestané pachatele jsou naivní. Bůhví proč mě iritovalo sledovat veřejnoprávní produkci z pera investigativního novináře, sugerující v zemi s nevalnou vymahatelností práva, že to nějakým zázrakem dobře dopadne. Nemístný optimismus, eskapismus, propaganda nebo prostě drzost? ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Bylo to na hraně, ale….“ Na hraně mezi thrillerem, krimikomedií a fraškou, ale... Bývalý policista Fajt v podání Martina Myšičky předvádí místy docela ztěží uvěřitelné kousky a kejkle, přesto se při nich místy člověk docela i slušně pobaví a samozřejmě ho přitom i zahřeje u srdce, že aspoň na televizní obrazovce se boží mlýny opravdu otáčí... ()

angel74 

všechny recenze uživatele

První epizoda byla o poznání lepší než zbytek seriálu. Měla spád a vtip, což se o následujících dílech říct nedá. Asi nejlépe se své role zhostil pes Kaštan, za ním se v těsném závěsu držel Martin Myšička, ostatní bych raději nezmiňovala. Tvůrci tomu nasadili korunu, když nejlepšího herce Kaštana v poslední epizodě ani nenechali hrát. Přiznejme si na rovinu, že scénář dost pokulhával. Vyloženě mě potěšila alespoň ústřední píseň Mlýny, která se opravdu povedla. (45%) ()

Galerie (104)

Zajímavosti (41)

  • Strangulační rýha oběšeného vypadá jinak, když je za krk vytažen anebo když skočí. I způsob smrti je jiný, při pomalém vytažení dojde k udušení, zatímco při skoku dochází ke zlomení vazu, i začínající patolog by to musel objevit. (sator)
  • Svatební obřad vede podle použitých kostýmů katolický kněz. V ruce však drží Český ekumenický překlad Bible, který se při katolických obřadech nepoužívá. (Thanoris)
  • V čase 00:08:09 můžeme v levém okraji obrazovky zahlédnout kus natáčecí techniky, pravděpodobně mikrofon. (dejv997)

Reklama

Reklama