Reklama

Reklama

Pomsta je zábava, když se jí ujme dvojnásobný držitel ceny Akademie(R)* Mel Gibson v roli drsného Portera. Odplata je svižná a vtipná směs akce a filmu noir. Snímek režíroval držitel Oscara za L. A. Přísně tajné Brian Helgeland a podílel se také na scénáři, jež je adaptací románu Donalda E. Westlakea. Ten už posloužil jako předloha pro klasiku Point Blank, která vznikla ve spolupráci Jon Boorman/Lee Marvin. Když Portera podrazí vlastní kumpáni, ukradnou jeho podíl v hodnotě 70 tisíc dolarů a nechají ho napospas smrti, zbývá jen jeden způsob, jak věc vyřešit: Porterův způsob. Jeho vendeta postaví spoustu podrazáků před hlaveň pistole. Zkorumpovaní policajti. Pouliční gangy. Bezpáteřní křiváci. Šéfové podsvětí. Všichni, kdo stojí mezi Porterem a jeho sedmdesáti tisíci, brzy zjistí, že se Porter vrátil... a chce se mstít. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (695)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Stylová noir-gangsterka s přesvědčivým Melem Gibsonem v hlavní roli tvrdého zloděje Portera. Helgelandovi se podařilo vtisknout přestně tu atmosféru, která prochází většinou knih Donalda E. Westlakea (předlohu k ODPLATĚ s názvem "The Hunter" vydal pod pseudonymem Richard Stark) a ukazuje svět plný zloďejů, feťáků, šlapek, zkorumpovaných policajtů, sadistů anebo prostě pitomců s kterými má co dočinění hlavní hrdina. Doprovázený sarkastickým monologem k divákovi se Porter pomalu propracovává ke svým sedmdesáti tisícům dolarů, které mu ukradl jeho parťák Val a jeho manželka. Styl jakým všechny překážky likviduje je prostě "cool" a člověk mu musí držet palce i kdyby nechtěl. Po chvíli vám začne být jedno, že zápletku jste už stejně někde viděli a že víte co příde dál a necháte se unášet světem, který je sice tvrdý jako skotskou nasáklé ledviny, ale taky je zatracěně sympatycký. V mojí osobní TOP 20. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Výborný akčný film s vynikajúcim ozvučením a skvelou hudbou. Mel je absolútny bad-ass od začiatku až do úplného konca a svoju rolu si skvele užíva, Gregg Henry je takmer väčší magor než šialená verzia Guya Pearca, a dvojica krások Bello a Liu... Jeeden z najlepších filmov v rámci žánru, so skvelou hudbou, hercami, kamerou a scenárom. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Při premiéře jsem Odplatě nadělil 4 hvězdičky a s určitým uzarděním přiznávám, že mě svým způsobem okouzlila - a to vůbec nejsem fanouškem žánru ani Mela Gibsona. Je to s lehkostí natočený kousek, přímočarý, jednoduchý, žánrově čistý, taková cool jízda, kde ani na chvíli nepoleví tempo a obvyklá klišé jsou podávaná vkusně a s všudypřítomným nadhledem. Na druhou stranu, jak šly léta a poznal jsem originál, zaujal mě svou temnotou, komplikovaností a nejednoznačností nepoměrně víc. Kromě toho si nelze nepovšimnout, jak snímek přistupuje k postavě násilníka, vraha a zloděje, kterého předkládá divákovi jako sympatického rošťáka. Tomuhle příběhu se nedá věřit a teenagerovská léta, kdy bych se s tímhle podáním ztotožnil, mám už dávno za sebou. Celkový dojem: 60 %. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Chris Boardman: 1. Ain't That a Kick in the Head ,2. It's a Man's Man's Man's World ,3. The Thrill Is Gone ,4. Smoke Gets in Your Eyes ,5. If I Had My Life to Live Over ,6. Luck Be a Lady ,7. You're Nobody 'Til Somebody Loves You ,8. Main Title ,9. Lynn's Havit ,10. Porter Croaks Carter ,11. Warehouse/Finale ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Famózně gradovaný thriller, jehož tempo je ve druhé polovině prostě neskutečné. A přitom stačí tak málo... Stačí jen ukradnout Melu Gibsonovi jeho 140 tisíc dolarů( ne, pardon, jen 70 tisíc) a rozpoutá se takový kolotoč vražd, přestřelek a drsných hlášek, jaký si pamatujeme snad jen z první Smrtonosné pasti. Gibson ve své roli září a užívá si ji na plný pecky, ale i vedlejším postavám vtiskli herci nezapomenutelnou podobu, ať už mám na mysli záporáky Henryho, Kristoffersona a Coburna nebo pěkně ostrou šlapku Lucy Liu. Jednoduché, přímočaré, drsné- přesně tak, jak to má být.. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (22)

  • Když Porter (Mel Gibson) začne střílet ze šestiranného revolveru a Beretty do dodávky čínské triády, vypálí jen ze samotného revolveru kolem 13 ran bez přebíjení. (Furi)

Související novinky

Shane Black a Robert Downey chystají film

Shane Black a Robert Downey chystají film

21.02.2022

Tak se zdá, že si režisér a scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Správní chlapi) a hvězda marvelovek herec Robert Downey Jr. (Iron Man 3) opět po letech zopakují spolupráci. Vedle zmíněného Iron… (více)

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

26.04.2011

Slavný autor noirových kriminálek Donald Westlake napsal celkem 24 románů, v nichž vystupuje profesionální zločinec Parker (žádné křestní jméno). Je to jakýsi novodobý Robin Hood, který zásadně bere… (více)

Posily pro Hulka a Mumii

Posily pro Hulka a Mumii

17.05.2007

Letní natáčení největších trháků příštího roku se hopem blíží a castingoví agenti se činí, až se jim kouří od mobilů. Známe už hlavní představitele třetí Mumie (vrátí se Brendan Fraser, jeho syna si… (více)

Reklama

Reklama