Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Život světoznámého newyorského malíře Jacksona Pollocka nebyl vždy plný úspěchů a ocenění. Jeho násilnický a radikální styl tvorby mnohé odrazoval, Pollockovo nové umění bylo považováno za obskurní, své obdivovatele si hledalo jen postupně. A autor na tom nebyl o nic lépe. Kromě zápasu s míněním veřejnosti totiž sváděl mnohem těžší, vnitřní bitvy, v nichž vyhrávají jen ti nejsilnější. Mezi ně však Pollock nepatřil. Osobní démoni, tolik přínosní pro jeho tvorbu, ho postupně sžírali a nedopřáli mu odpočinku...dokud nezvítězili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

Mr.KarlAdler 

všechny recenze uživatele

Vzor pro všechny životopisné filmy - takový je Pollock. Mistrně vybírá z příběhu malířského velikána to nejpodstatnější a dokonale ho přibližuje jako člověka, malíře, ožralu, manžela, ale především jako výjimečnou osobnost. A skutečně, největší síla tady tkví v detailech, v obyčejném dloubání se prsty v barvě nebo v rozbitých lahvích od mlíka při opilé jízdě na kole. Ed Harris byl fantastický Jackson Pollock a Marcia Gay Harden o nic horší Lee Krasner. Jsem rád, že jsem to tenkrát poprvé viděl na gymplu při výtvarce (Staněk věděl, co dělá). ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Kolik jsme viděli biografií o Picassovi, Rembrandtovi, Goyovi, Caravaggiovi... v nichž malíř drží štětec v ruce spíš jen propagačně? Nespočet. "Pollock" jako jeden z mála "malířských životopisů" přiznává, že hlavní roli v životě umělce hraje jeho tvorba. ...A následně konfrontace tvorby s okolím - ať už na společenské nebo intimní úrovni. Ano tomuhle filmu se podařilo zachytit umělecký zápas se světem, o tomhle skutečně JE život malíře. Sebezničující zápal, kterým se necháte pohltit, střídaný obecný nezájem o to, čemu celoživotně věříte. Proto chlastají všichni. Jinak se to nedá. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

V POLLOCKOVI exceluje Ed Harris (zároveň režisér filmu), Marcia Gay Hardenová - a obrazy. Možnože to mohlo byť troška kratšie a existencii niektorých drobností som nechápal (Val Kilmer?), ale príbeh je už silný, pretože Jackson Pollock bol zaujímavá, originálna osobnosť, ktorá, ako mnohí vynikajúci umelci, totálne (z)ničila svoje okolie. O sebe nehovoriac. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/160596/Pollock-80.html ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Klasická biografie geniálního, leč nepochopeného a vlastními myšlenkami sžíraného umělce. Vidíme celou dráhu Jacksona Pollocka, od bídných začátků, rozpoznání výjimečnosti, opojení slávou až k trpkému konci, který je sice očekávaný, ale přesto zamrazí. Vyzdvihnout samozřejmě musím Eda Harrise, který se Pollockovi podobá natolik, až je to znekopojivé a jistě i mou oblíbenou Marcii Gay Harden, která hraje neobyčejně andělskou postavu. Lee se totiž vzdá všeho, i vlastní tvorby, jen aby propagovala Jacksona, vše mu odpustila, milovala ho a starala se o něj. Pobavilo zpodobení New Yorského uměleckého okruhu v čele s Peggy Goggenheim, která byla prostě svá a strašlivě vtipná. Stejně jako Val Kilmer hrající De Kooninga... ten herec prostě vypadá furt jako gangster a rošťák. HUDBA: Jeff Beal - především "malovací skladba" byla úchvatná. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Film možná není tak výjimečný, ale tu dokonalost dělá sám Pollock. U životopisných filmů "nepochopených" umělců to vždy končí tímhle způsobem, takže nemusíte přemýšlet jak to skončí. Škoda že Ed Harris nebyl ani nominován za herecký výkon ani za režii. Myslím, že tohle je první film o malíři, který jsem viděl a velmi mě nadchl. Oproti filmům s hudbou, jako třeba Amadeus, obraz trochu ztrácí, hudba má větší emocionální sílu. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení trvalo pouze 50 dnů s šestitýdenní pauzou. Ta nastala proto, aby Ed Harris mohl mít v závěru snímku svoje vlastní pravé vousy a aby mohl být o 14 kg těžší. (Vrata88)
  • Ed Harris ve filmu obrazy sám maloval. (Vrata88)

Reklama

Reklama