Reklama

Reklama

VOD (1)

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (1 219)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Vykalkulovaná relatívne chladná oscarovka. Každý odtieň Turingovej osobnosti, každý posun príbehu má jednu vlastnú scénu, aby to pochopil aj ten najväčší tupec. Nie, na to, aby som chápal, že Turning je asociál, nepotrebujem scénu s tým, že sa dohadujú, či idú alebo neidú na obed. A na to, aby som pochopil, že "odteraz majú byť tím", nepotrebujem vidieť, ako Turning každému rozdáva jablká. Imitation Game nie je film, ktorý patrí do tejto doby. Zasekol sa totižto niekde v 90tych rokoch. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nejsem z největších fandů Benedicta Cumberbatcha, ale tuhle roli zvládl dokonale. Film je zajímavý už námětem a odvahou pustit se znovu do již natočeného příběhu. Docela vynalézavé jsou návraty do minulosti s prostřihy do budoucnosti. Celková atmosféra jakési komorní, ale nesmírně významné části světové války vytváří pocit originálnosti. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Alan Turing nejenže je zcela nepochybně zajímavý z lidského hlediska, ale neméně poutavý a pozoruhodný je i jeho život. Kód Enigmy si dle očekávání vybírá dvě nejdůležitější, nebo z diváckého hlediska nejatraktivnější, roviny Turingova života, což je práce v Bletchley Parku /středobod snímku/ a následné popotahování kvůli homosexuální orientaci, a přidává vyprávění z Turingova mládí. Snímek těží zejména z Turingovi relativní neznámosti. U životopisných snímků si divák většinou všímá hlavní postavy, sleduje herce, nakolik se reálně podobá filmovému předobrazu, jak se snímek popere s pikantními detaily, zabojuje s předvídatelností apod. U Turinga to není tak jednoduché. Na jedné straně můžeme skládat poctu Benedictu Cumberbatchovi, na druhé straně si můžeme klást otázku, zda byl Turing opravdu „jen“ koktajícím Holmesem, determinovaným sociální neobratností a homosexuální orientací. Jsou totiž v rámci filmové fikce opravdu tato postava a její ztvárnění něčím výjimečné? Z hlediska vyprávění, se do jisté míry jedná o klasický oscarový prefabrikát, pokud lze podobný výraz užívat. Retrospektivní vyprávění ze školy, a současné z policejní cely jsou sledovány nezaujatým okem, zatímco linie z Bletchley Parku je vyprávěna samotným Turingem. Nicméně všechny tři části snímku jsou zcela upnuty k Turingovi, a jeho vnímání situací je hlavním hnacím motorem. Divácky nejzajímavější část o boji s kódem německého šifrovacího přístroje je ve své podstatě obvyklá. Po většinu stopáže se zdá problém neřešitelný, atmosféra se snaží být stísněná a bezmocná, a k rozuzlení zápletky dochází až díky zásahu náhody, kdy se snímek postupně posune k euforickým scénám a jakoby se rozevírá. Jako divák jsem necítil potřebu postavám nějak fandit, s jejich peripetiemi se jakýmkoliv způsobem ztotožňovat či kteroukoliv část děje prožívat. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Akademikům na míru šité drama, které nemá nikoho pobouřit ani urazit, ale jen poutavě převyprávět část rozkryté konspirační mozaiky, stojící za vítězstvím spojenců v druhé světové válce. Alan Turing je něco jako modla mého studijního oboru a možná je to i tím, že vím trochu víc než se promítlo do snímku, proč nemůžu jít do plného hodnocení. I přesto, že jde o skvělý a poutavý snímek. Finále ztrácí na zajímavosti, tím že neukazuje pád hvězdy v plné síle a odbude ho textovými vysvětlivkami (kde je fandovství Sněhurky a kyanidové jablko?), nabídne smutné pokroucení hlavou nad tím jak se zacházelo s homosexuály v matičce Anglii po druhé světové válce. Je sympatické že pro mě téměř neznámý režisér Morten Tyldum skrze flashbacky nabízí trochu komplexnější náhled na osamělého podivína, kterého zcivilizovala až úžasně roztomilá Keira Knightley. Cumberbatch je skvělý zase trochu jinak, sympaticky hraje už od začátku nesympatického... heh doktora Spocka minulého století. O šifrování se nedovíme skoro nic a o tom jak to všechno fungovalo taky ne. Od toho tu asi má být Wikipedie nebo co. Ano to mi trochu vadilo. Ale jako drama zvláštního člověka Kód Enigmy, i díky nádherné Desplatově hudbě (letos dvě nominace na zlatého plešouna mluví za vše) funguje přímo nádherně. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Někdy jsou to lidé, které nikdo nezná, kteří dokážou věci, které si ostatní nedokážou ani představit. '' Ano, jsou to stovky, možná tisíce osudů vyjímečných lidí, o jejichž přínosu k vyhrání války nikdo ani neví a kteří za svojí práci dokonce ani neberou žádnou zaslouženou rentu, zkrátka jen a jen proto aby tajemství jejich válečného života bylo uchováno. To co znají, nebo lépe řečeno dnes už povětšinou znali mělo takovou zpravodajskou hodnotu, která vysoce převyšovala cenu jejich života a někdy i tisíců dalších. Zemřeli bez zásluh, bez medailí, bez velkých poct a přitom jejich přínos válečnému úsilí často nahradil několik armádních divizí... To byl osud i Alan Mathisona Turinga, génia , který rozluštil kód Enigmy. Závěrečné odsouzení Turinga v padesátých létech je jen smutnou tečkou potvrzující toto pravidlo...Naštěstí i pro všechny ty tajné služby a vlády (dokonce i v ultratajném Rusku) už lecos z Druhé světové přestává být tajné a tak se můžeme těšit třeba i na další bonbónky co archívy doposud ukrývají v obálkách s nápisem Top Seret a Cоверше́нно секретно . Ačkoliv by se mohlo zdát, že film nebude díky šifrám a matematikům pro každého, hned od první minuty se slibně rozjíždí. Ve filmu mi mírně vadilo prolínání tří dějových linií, které sice byly pro film a informovanost diváka důležité, ale byly k sobě sesazovány dosti těžkopádně a mně osobně to rušilo. Aby film byl lehce akční, máme tu i nepravděpodobnou zápletku s rozluštěním čísla konvoje včetně názvů britských plavidel s bratrem jednoho z šifrantů na palubě... Scénka sice vysvětlila, že by byla blbost chytrým Němcům prakticky vyzradit, proč a na základě čeho se jim nezdařil útok na konvoj, ale bylo to znázorněno moc jednoduše... Jinak bych filmu neměl moc co vytknout, snad jen že mohl být kraspet kratší. Ten konec se už mírně táhl. Je velmi dobře, že film vznikl. Alan Turing si ho právem zaslouží a o jeho zatraceně velkém příspěvku k vyhrání války se alespoň s velkým zpožděním dozví široká veřejnost. Bohužel, jemu je to už k ničemu a raději si ani nedomýšlím s jakou hořkostí v srdci nejspíš umíral. Dávám 4 rotory řazené na jedné ose. * * * * ()

Galerie (62)

Zajímavosti (140)

  • V rozhovoroch s mnohými ľuďmi, ktorí pracovali v Bletchley Parku, vyjadrili respondenti, že im bolo nariadené, aby sa nepýtali na aktivity v iných oddeleniach. Existuje niekoľko scén, kde to postavy robia, napríklad keď kryptoanalytici oslavujú v hostinci a pýtajú sa Helen (Tuppence Middleton) na jej prácu v jej oddelení, alebo keď Joan (Keira Knightley) spomína, ako dievčatá v jednej chate mali konflikt kvôli udalostiam v inej chate. (Pat.Ko)
  • Skutočný Alan Turing (vo filme Benedict Cumberbatch) nebol vyšetrovaný kvôli podozreniu zo špionáže pre Sovietsky zväz. V skutočnosti nahlásil polícii drobnú krádež, ale zmenil podrobnosti, aby zakryl vzťah, ktorý mal s podozrivým, mladým mužom. Namiesto podozrenia zo špionáže sa polícia zamerala na neho, kvôli porušeniu zákonov o "hrubom nezbedníctve". (Pat.Ko)
  • Keď si Hugh (Matthew Goode) a Alan (Benedict Cumberbatch) sadnú s dievčatami v hostinci, Hugh používa výraz "nakopať niekomu zadok". Tento výraz je anachrónia a geografická chyba, pretože tento výraz je považovaný za americký slang z neskoršej časti 20. storočia. (Pat.Ko)

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (více)

Reklama

Reklama