foto

Matthew Goode

  • nar. 3.4.1978 (42 let)
    Exeter, Devon, Anglie, Velká Británie

Biografie

Tmavovlasý britský herec Matthew Goode se narodil v Devonu jako nejmladší z pěti dětí. Má tři bratry a jednu sestru. Jeho otec je vystudovaný geolog a matka zdravotní sestra, která ho v hraní odmalička podporovala. Shodou náhod totiž také pracovala jako místní divadelní režisérka a její syn se tak jako dítě často objevoval v jejích představeních. Jeviště se mu zalíbilo natolik, že se rozhodl činohru i studovat – na univerzitě v Birminghamu a později na akademii Webber Douglas v Londýně, což následně zužitkoval v divadle, kde se snažil prosadit.

Pak se na něj ale usmálo štěstí, když se mu v roce 2004 podařilo vyhrát konkurz na roli v americké komedii HON ZA SVOBODOU s Mandy Moore. Tím si získal popularitu především v Hollywoodu. Vrátil se ale do rodného hnízda, kde se objevil v několika televizních filmech z produkce BBC.

Zanedlouho poté mu zaklepal na dveře renomovaný režisér Woody Allen s nabídkou zahrát si v jeho dramatu MATCH POINT – HRA OSUDU. Ve stejném roce byl také vidět v netypické komedii SVATBA VE TŘECH. Představoval v ní muže, jehož manželka se v podání Piper Perabo zamiluje do jiné ženy. Následoval film VE STÍNU BEETHOVENA s Edem Harrisem a Diane Kruger.

V budoucnu ho čeká drama režiséra Juliana Jarrolda BRIDESHEAD REVISITED, filmová adaptace klasického románu spisovatelky Evelyn Waugh. O svém soukromém životě příliš mnoho neprozrazuje, od roku 2005 ale žije se svou přítelkyní Sophií v New Yorku.

Goldenhair

Herecká filmografie

Filmy

2021 Jan Žižka
2020 Four Kids and It
Kingsman: První mise
Magik
2019 Panství Downton
Státní tajemství
2018 Birthmarked
The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society
2017 Loupež v Hatton Garden
2016 Spojenci
2015 Nesmrtelný
Pressure
2014 Kód Enigmy
2013 Belle
Smrt přichází do Pemberley (TV film)
Stoker
2012 Ptačí zpěv (TV film)
2011 Hořící muž
2010 Cemetery Junction
Přestupný rok
2009 Single Man
Strážci - Watchmen
2008 Návrat na Brideshead
2007 Komplic
2006 Ve stínu Beethovena
2005 Match Point - Hra osudu
O mé rodině a jiné zvířeně (TV film)
Svatba ve třech
2004 Hon za svobodou
2003 Al sur de Granada
Případy inspektora Lynleyho: Pádné důvody (TV film)
2002 O Popelce trochu jinak (TV film)

TV seriály

2018 Agatha Christie: Zkouška neviny (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
Čas čarodějnic (TV seriál)
Epizoda 8 (S01E08)
Epizoda 7 (S01E07)
Epizoda 6 (S01E06)
další epizody (8)
2017 Roadside Picnic (TV seriál)
Koruna (TV seriál)
Záhadný muž (S02E10)
Matrimonium (S02E07)
Beryl (S02E04)
2016 Kořeny (TV seriál)
Part 2 (E02)
Part 1 (E01)
2015 Panství Downton (TV seriál)
Christmas Special (S06E09)
Epizoda 8 (S06E08)
Epizoda 7 (S06E07)
další epizody (6)
Dobrá manželka (TV seriál)
První klient (S06E22)
Krize sebedůvěry (S06E21)
Nikomu nevěř (S06E20)
další epizody (10)
2014 Panství Downton (TV seriál)
A Moorland Holiday (S05E09)
Dobrá manželka (TV seriál)
The Trial (S06E10)
Sticky Content (S06E09)
Red Zone (S06E08)
další epizody (18)
2013 Dancing on the Edge (TV seriál)
2012 The Poison Tree (TV seriál)
2008 Masterpiece Contemporary (TV seriál)
2005 Slečna Marplová (TV seriál)
Ohlášená vražda (S01E04)
2004 He Knew He Was Right (TV seriál)

Dokumentární

2014 Lennon or McCartney - a.z.
2004 Passport to Europe: On the Set of 'Chasing Liberty'

Host

TV pořady

2015 The EE BAFTA Film Awards 2015 (TV pořad)
2005 Made in Hollywood (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(109)