Reklama

Reklama

The Wall

Trailer 1

Běží poslední dny války v Iráku. Střelec a jeho dvojka pozorovatel jsou na misi. Někdo postřílel konstruktéry, kteří tam stavěli potrubí. Po nekonečných dnech, kdy se nic neděje, jde střelec na průzkum. Že to byla fatální chyba, se ukáže záhy. Jeho dvojka mu běží na pomoc, ale přijde přesnými zásahy o vysílačku, vodu a je zraněný na noze. Stačí se ještě skrýt za nedalekou zeď.Na jeho frekvenci se přihlásí nepřítel. A psychologická hra může začít. (PROCESOR)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (120)

mira007 

všechny recenze uživatele

Jeden zraněný hekající voják za zdí, neznámý hlas iráckého odstřelovače, který je kdesi 1,5km před zdí a jeden postřelený americký voják, který je drtivou většinu času v bezvědomí. Tak tohle je situace 70 minut z 81minut filmu a přesto je to strhující. Dialog mezi lovcem a loveným je psychologická deptačka, která když začne být trochu zdlouhavá, tak se probere ten z bezvědomí a drahnou dobu se snaží pohnout o dva metry. A nakonec to dospěje do celkem neamerické překvapivé pointy. Hodně zajímavý film, který ač na malém prostoru se dá označit komorní strhující minimalistické drama? ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Hurt Locker meets Phone Booth meets American Sniper. Liman si mezi cruisovskými štacemi jen tak mimochodem natočil výborný komorní thriller z války v Iráku. Bál jsem se, že jak si začnou povídat, půjde míra přesvědčivosti dolů, ale naštěstí se tak nestalo. Dokonce i tu záporákovu optiku "já tu nejsem ten špatný" to neždíme tak moc a polopaticky. Nejlepší výkon v kariéře Aarona Taylora-Johnsona. ()

Reklama

Kopi1 

všechny recenze uživatele

Podle traileru jsem dostal na tento film chuť a byl jsem zvědav jak se to vyvine. Musím říct, že jsem se během filmu nenudil a čekal jsem, co Isaac je schopen vymyslet v nevýhodné situaci. Snipera se dobře poslouchalo a rozhovor měl celkem štávu, čekal bych ale nějaký dobrý soundtrack, hlavně ke konci mohla být hudba napínavější. Jinak ten konec je top! ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Na to, že je film prakticky jen o třech postavách (z toho jeden není vidět a druhý je John Cena), tak jako celkem překvápko. Byl jsem zvědavý na jaké fígle Aaron Johnson přijde v tak nevýhodné situaci oproti kempícímu sniperovi a nezklamal samozřejmě. I když konec spíše zklamal bohužel (očekával jsem nějaký takový závěr), tak to byl určitě super strávený čas a doporučuji. PS. chtěl jsem dát 4*, ale ten konec byl prostě slabší podle mě. Lepší 3* ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Americký sniper se chybou kolegy v poušti dostane na mušku profesionálního odstřelovače. Mezi nimi je jen malá nestabilní zeď. Po snímku ´Pohřben zaživa´, ´127´, či z válečné zóny ´Mina´ tu máme další drama jednotlivce na pokraji hrůzy a vlastní smrti. Dramatický velice napjatý příběh jedné postavy ve velmi vyhrocené situaci. Absolutně reálný příběh poukazující na fakt, co může v akci způsobit frajeřina, netrpělivost či absolutně banální chyba. Dostat se na mušku odstřelovači, který ví co dělá, není žádná legrace. Svým způsobem příběh připomíná snímek z roku 2002 ´Telefonní budka´ a to tím, že se ohrožená postava baví se svým nepřítelem přes aparát. Jedná se o unikátní pohled na souboj sniperů ve válce, jaký tady ještě nebyl. Po celý ten dlouhý čas u diváka v hlavě šramotí otázka a tím i zvědavost, jak šach ze strany nepřítele skončí. Je to drsná a psychologická hra, do které je potřeba se vcítit, což je jednodušší pro toho, kdo byl někdy na vojně. Snímek ve vyprávění jednoduchý, pro akčně založené jedince nudný, ale realisticky ve svém psychologickém obraze snahy přežít velmi dobře naložený. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Jako vojenský poradce na filmu spolupracoval samotný Nicholas Irving. Skutečný americký odstřelovač s potvrzenými 33 zásahy ve válce v Afghánistánu. (em.redrum)
  • Hneď na začiatku filmu je spomenutý snajper menom Juba a neskôr Isaac (Aaron Taylor-Johnson) dospeje k záveru, že snajper, ktorý naňho útočí, je práve Juba. Behom vojny v Iraku skutočne existovala legenda o ostreľovačovi s prezývkou Juba. Podľa rôznych príbehov mal na konte životy desiatok, možno až stoviek Američanov a ich spolupracovníkov. Internetom kolovali videá, ktoré mali ukazovať Jubu v akcii. Dodnes však nie je isté, koľko pravdy na tomto príbehu je. Podľa niektorých ani nemá tieto útoky na svedomí jeden, ale viac nezávisle pôsobiacich snajprov. O nič jasnejší nie je ani údajný Jubov osud. Niektorí veria, že bol zabitý americkým či irackým snajprom, prípadne niekým úplne iným. Ďalší predpokladajú, že z nejakého dôvodu prestal bojovať a doteraz predstavuje nebezpečenstvo. Nech už je pravda akákoľvek, faktom zostáva, že meno Juba bolo pre vojakov v Iraku nočnou morou. (ČSFD)

Reklama

Reklama