Reklama

Reklama

Člověk a světlo

  • angličtina Light and the Humankind
Krátkometrážní / Dokumentární
Česko, 2020, 7 min

Scénář:

Tomáš Návrata

Obsahy(1)

Člověk byl prvním tvorem na Zemi, který byl schopen uměle prodloužit svůj den. Ovládl totiž oheň, kterého se ostatní živé bytosti děsily, a vyzrál tak nad zapadajícím sluncem. Tím ale světelná evoluce člověka zdaleka neskončila. Edison o milion let později vynalezl žárovku, instantní oheň pro každou domácnost bez rizika požáru. Následovaly další a další světelné vynálezy, které nás se zvyšující se složkou modrého světla postupně začaly okrádat o zdravý spánek. Hynek Medřický, odborník na světlo, upozorňuje na nežádoucí účinky modrého světla, které neblaze ovlivňuje naše vnímání dne a noci. Jak na nás světlo působí a co dělat pro to, aby naše vlastní vynálezy nepáchaly víc škody než užitku? (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Také jsem shlédl na AFO 2021 online. Mezi záplavou informací, které nás přes den zahlcují jsou zde velmi důležité. Z nedostatku serotoninu kvůli nedostatku spánku můžete onemocnět (nebylo zde řečeno, že se serotonin tvoří hlavně při spaní před půlnocí), a rady přizpůsobit  světlo doma cyklům v přírodě v květnu a červnu. To je k večeři už by mělo svítit světlo, které bude teple bílé. Které bude mít sníženou modrou spektrální složku. A večer, hodinu a půl před spaním používat pouze světlo, které má velmi sníženou, nejlépe odstraněnou modrou spektrální složku a tudíž svítí oranžově nebo červeně. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

(AFO 2021) "Lidé, spěte!" - "Člověk a světlo" se v nejednom bodě překrývá se starším snímkem "Červená, zelená, modrá", který byl k vidění na AFO 2020. Hynek Medřický opět zavádí diváky do světa světel a nabádá k obezřetnosti vůči umělému osvětlení, které možná pěkně vypadá, ale může nám i výrazně uškodit. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

AFO 2021 online. Dobrý dokument. Pár zajímavostí, avšak nepřišlo mi to nic extra a že by to shrnovalo vztah člověka a světa. Pár faktů. Barevný displej na telefonech je teprve od roku 2000! Taky Vám to přijde jako věčnost? A přitom jen 21 let... Hodně zajímavé bylo to vnímání světla, o němž jsem nevěděla. Ve dne potřebuje náš mozek pro kognitivní vývoj modré a azurové světlo aka denní světlo přírodní, avšak na večer a v noci by se mělo i světlo umělé v našich domácnostech řídit přírodou, západ slunce se začíná nebe zbarvovat do oranžové a červené, tak i my bychom doma měli svítit světly do oranžova, žluta, ne bílými, čili snižovat vyzařování krátkých vlnových délek. No a že na mob existují softwary a filtry, aby se i telefony přizpůsobily světlu, které člověk ve večerních hodinách potřebuje, je pro mě už úplně nové info. 3,5* ()

Reklama

Reklama