Reklama

Reklama

Damaged Goods

všechny plakáty
? %
Velká Británie, 1919, 105 min

Scénář:

Eugène Brieux (divadelní hra)

Obsahy(1)

Drama líčí zničující dopad pohlavní nemoci na muže a jeho rodinu. George Dupont (Campbell Gullan) se zaplete s prostitutkou Edith (Joan Vivian Reese), která provozuje toto řemeslo, aby uživila své malé dítě. Záhy se u George, zasnoubeného s počestnou Henrietou (Marjorie Day), začnou projevovat příznaky syfilidy. Přes doporučení lékaře a léčbu, která má trvat léta, se stejně ožení a jeho tajemství vyjde najevo, když se jeho ženě narodí dítě, na kterém se tato nemoc vyjeví. (Zetwenka)

(více)

Zajímavosti (5)

  • Aby byl film uváděn pouze na vymezených místech, Britská rada filmových cenzorů odmítla snímku povolení k promítání v komerčních biografech, protože podle jejich mínění není vhodné ventilovat potencionálně kontroverzní témata na těchto široce dostupných místech. Navzdory těmto snahám omezit distribuci snímku se film úspěšně promítal. (Zetwenka)
  • Film se promítal i na amerických vojenských základnách, aby varoval vojáky před nástrahami promiskuitního života. (Zetwenka)
  • Zpracování z 9. října 1915 tehdejší časopis Motograph vyzdvihoval pro skvělou kameru, osvětlení a umělecké ztvárnění. (Zetwenka)
  • Tehdejší britská cenzura si počínala daleko přísněji než americká, a tak britská verze slovy autora Kevina Brownlowa „nebezpečně přiblížila sledu titulků přerušovanému záběry na příslušné osoby“. (Zetwenka)
  • Původní zpracování z roku 1915 se nedochovalo ani v jediné kopii. Film byl znovu natočen v roce 1919 v Británii a toto zpracování se již dochovalo. (Zetwenka)

Reklama

Reklama