Modré světlo

Blaue Licht, Das

Blue Light, The

Drama / Fantasy / Mysteriózní

Německo, 1932, 70 min

Té přírodní lyriky na mě bylo "zu viel", ale jinak se na tuhle německou Divou Báru dalo dívat.(9.9.2009)

Modré světlo je lyrickým zakončením éry tzv. “horských filmů”, v nichž étos přírody stál často v protikladu s lidskou přítomností. Debut Leni Riefenstahl velmi inklinuje k romantickým mýtům a de facto je prostou pohádkou, ve které rozčarování nad ztrátou zázračné průrvy v Mount Cristallo vede k destrukci hlavní hrdinky. Mimo jiné již zde lze vypozorovat nenápadné směřování k národněsocialistickým idelálům - kultivaci mýtů a uctívání přírody...(13.11.2010)

Krásná Leni byla v mládí i zdatnou horolezkou a vše bohatě zúročila v tomto filmu. Dějově je to sice prostší, ale vzhledem k okolnostem je tato naivita v tvorbě milá a vítaná, že?(9.9.2009)

stereolab: Ale Modré světlo patří mezi TOP zvukového výmarského filmu a že Leni Riefenstahlová byla součástní mnoha němých filmů je snad také dostatečně známé... čili proč spekulovat o tom, jestli se nechala inspirovat? Ona sama byla vrcholnou ženskou představitelkou horských filmů, které žánrově neopustila ani ve zvukovém filmu. Díky jejich úspěchu pak mohla sama Modré světlo produkovat, protože byla finančně nezávislá. Ano, měla své nabídky do Hollywoodu, Joe von Sternberg dokonce uvažoval o jejím obsazení jako protikladu nové Marlene... ale jak vyplynulo z mnoha zkušeností, nedalo se v první letech zvukového filmu hovořit o jasné volbě pro Evropany právě mezi Hollywoodem a Babelsbergem. Sama Marlene v prvních letech doslova trpěla odloučením, ztrátou kořenů a zcela jiným způsobem práce. Konečně zvukový film pohřbil nadnárodnost a tehdy se naopak hodně lidí vracelo zpět. Jak se krátce na to změnila politická situace je věc jiná a nikdo nebyl vševědoucí.(3.4.2009)

Pro mě se částečně jedná o variaci na Divou Báru - i když oboje má svoje přednosti a zajímavosti. Originální verze mě zhruba v půlce úplně vtáhla a přestože jsem se na Das blaue Licht dívala spíš z "musu", považuji čas strávený sledováním za dobře využitý(14.12.2008)

• Prince

Junta žije na vesnici, ale místní ji nenávidí. Obzvláště ženy, které ji podezřívají z čarodějnictví. Je jediná, která dokáže vylézt do jeskyně, ukryté vysoko v nedalekých horách, kde za úplňku svítí záhadné modré světlo. Spousta místních mladíků se pokoušela Juntu následovat, ale nikdo z nich se nevrátil živý. Z vesnice ji nakonec vyobcují a ona odchází žít do hor. Tajemství modrého světla svěří jednomu muži, který ho však vyzradí... (zdroj: www.katalog.artfilm.cz )(31.5.2006)

Film Modré světlo by klidně mohl být jedním z "majstrštyků" meziválečného německého filmu.Je téměř zcela výhradním výtvorem kontroverzní režisérky Leni Riefenstahl,která film pojala jako jakousi baladu o dívce z hor(již také sama hraje),která je za své podivné chování pronásledována a nakonec dohnána k smrti místními pověrčivými vesničany.Téma,jak pro K.J.Erbena.Film je výborný po stránce estetiky.Střídají se tu scenérie italských Dolomitů,vodopádů a přelévajících se mraků s expresivními výrazy tváří,jež jakoby vypadly z filmů němé éry.Je zjevné,že právě v těchto filmech se režisérka inspirovala.Důkazem je i minimum dialogů(jsou dotáčeny postsynchronně a Leni zde mluví italsky),důraz na detail a filmový střih.Dnes už lze jen domýšlet,jak by její tvorba pokračovala např. v Hollywoodu,kdyby následovala před válkou do emigrace mnohé své krajany.Namísto toho však propůjčila svůj nesporný um fašistické ideologii a politicky angažovaným filmům,jež postavily tuto její režijní prvotinu trochu do stínu zapomnění.Doporučuji ke shlédnutí.(15.12.2008)

Nataceno v nejkrasnejsim miste na zemi.Vesnice a uzasny vodopad. Jak jsem ji zavidela. Ale lidi tu jsou divni. Suche osklive zeny a mlcenlivi muzi v sirokych kloboucich.Mezi nimi je Junta , krasna a nespoutana.Zahadne modre svetlo a nemcina , kterou neumim . Ale i tak hodnotim 4 *(28.7.2011)