Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rakouský herec Gabriel Barylli si zahrál hlavní roli žáka Gerbera, studenta těsně před maturitou. Jelikož má Gerber doma i ve škole spoustu problémů, začíná vážně uvažovat o sebevraždě. (MVanis)

Recenze (2)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Po Hanekeho Lumících jsem se těšil, že budu moct vidět další rakouské televizní drama ze školního prostředí a doufal, že se dočkám u Studenta Gerbera alespoň zčásti podobně silného a osobitého zážitku. Film byl docela dobrý a dokázal zaujmout, navrátil mě jako již dospělého diváka do doby středoškolského studia, byť spíše v tom nepříjemném duchu v podobě psychických problémů dospívání, v rámci kontaktu s rodinou i rovesníky, případných potíží s učením, ve vztahu k profesorům a velkým zkouškám různého typu. Ačkoliv mi na maturitu osobně zůstaly čistě pozitivní vzpomínky včetně nasazení při náročnějším učením odměněného úspěchem, úplně rozumím, že zdaleka ne všichni to musí mít stejně a tomu nepříjemnému stresu jsem se během maturity i před ní určitě nevyhl také. Kdyby mi bylo jasné poselství filmu SPOILER! v jehož úplném závěru jeden ze studentů okamžitě po vykonané maturitě (bez toho, aby si počkal na výsledek) a tedy po úspěšném završení letitého studia najednou skočí z okna a spáchá sebevraždu KONEC SPOILERU * * *, nebo by snímek přišel s jiným závěrem a smysluplným poselstvím, asi bych mu dokázal dát vyšší hodnocení. Tak se mi to jeví jako samoúčelná deprese, kterou se tvůrci během vyvrcholení ani příliš neobtěžují nějak víc rozvinout, analyzovat, oddůvodnit a dodat jí přesah. To je asi rozdíl mezi zmiňovaným Hanekem a Wolfgangem Glückem, jehož styl plný statických záběrů a občas i mozaikového vyprávění se tu Hanekemu i podobá, akorát že u Hanekeho v těch depresivních a drsných vyústěních většinou silné poselství vnímám. Tady žel ne... [65%] ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je to celkem průměrné snad po všech stránkách, ale nemůžu říct, že by si mě to nezískalo. Do situace Gerbera jsem se dokázal vžít, na svoji maturitu jsem při tom zavzpomínal taky a tím pádem to pro mě mělo i něco navíc, co bych tam jinak ani neviděl, nebo teda spíš neprocítil. Tomu stresu jsem rozuměl především, protože ani pro mě to nebyla procházka růžovou zahradou a při jedné zkoušce jsem byl tak nervní, že jsem si vůbec nebyl jistý, zda jsem ji dal, takže jsem chápal Gerbera i při silném zklamání z těch zkoušek, nehledě na to, že výsledek ještě neznal. SPOILER Závěr se sebevraždou mi sice přišel krapet přehnaný, ale nemyslím si, že by byl samoúčelný - bylo toho na něj prostě moc a tohle byla poslední kapka před "zešílením", zvlášť, když měl takového učitele jakého měl. KONEC SPOILERU. Takže si mě to opravdu získalo už jen kvůli temněji podanému tématu, ale víc jak tři tomu stejně dát nemůžu. Ono to všechno tkví v tom, co jsem psal už v první větě - průměrný to totiž má i scénář, který zobrazuje a pracuje jen s "nezbytně nutným", ale o nějakou hlubší psychologii a větší rozvinutí tématu se bohužel nepokouší, takže to celé jede jen na půl plynu. Ale i tak u mě kladné dojmy lehce převažují nad těmi zápornými, takže ty silné tři jsou určitě zasloužené. Silné 3* ()

Reklama

Reklama