Reklama

Reklama

Gigantické přehrady

(TV film)
  • Česko Rekordní přehrady (více)
Francie, 2020, 50 min

Režie:

Alex Gary

Obsahy(1)

Zkrocení přírody a využití jejích energií ve prospěch člověka je výzva, na kterou jsme nejdokonaleji zareagovali stavbou přehrad a hydroelektráren. Revoluční změny v technice stavby přehrad přinesly tři speciální přehrady, které díky vrcholnému inženýrskému výkonu určujícímu jejich charakter získaly epochální význam. V roce 1960 vznikl jako první opravdu gigantická přehrada Serre-Ponçon. Vodní nádrž nacházející se ve více než stodvacetimetrové je největším umělým jezerem ve Francii. V zatopeném údolí ovšem této stavbě padly za oběť dvě vesnice. Přehrada Romanche-Gavet byla naproti tomu uvedena do provozu teprve nedávno. Od roku 2020 je ztělesněním naprosto unikátní technologie. Převzala úlohu pěti starších přehrad, a přitom je prakticky neviditelná. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (4)

Sa.sa 

všechny recenze uživatele

Super dokument o stavbě opravdu gigantických přehrad, neskutečné či spíše neuvěřitelné práci co za ní stojí... Ano ten komentář na konci vystihuje vše, v dnešní zvrácené době by již nebylo možné něco podobného stavět 🤔🤔🤔 ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument na Ceske televizi je vizualne i informacne pekny. Je videt, ze lze vrtat do stale tvrdsi horniny a spatne pristupnych mistech. Francouzi zrejme zvysili svou spotrebu elektriny. Myslel jsem, te tyhle zeme spis demograficky vymiraji. ()

Reklama

Anianna 

všechny recenze uživatele

Francouzi dokumenty umějí. Alex Gary, ať už je to o mostech, o vlacích nebo o přehradách, mě ještě nezklamal.  Film opět vizuálně dokonalý, názorný, podaný způsobem, že tomu i laik rozumí. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama