Reklama

Reklama

Irské sbohem

Krátkometrážní / Komedie / Drama
Irsko / Velká Británie, 2022, 23 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva odcizení bratři Turlough a Lorcan jsou na farmě v Severní Irsku konfrontováni se smrtí jejich matky, a tím pádem nepřímo nuceni znovu spolu navázat pouto. (iShorts)

Recenze (6)

Bordoshut 

všechny recenze uživatele

8/10 – Milá irsko-britská jednohubka, která pojednává o dvou odcizených bratrech a jednom trochu švihlém tátovi, které svede dohromady smrt matky, s níž patrně nebyli za jejího života kdovíjak stmelení. Režisérům Tomu Berkeleyovi a Rossu Whitovi se podařilo věrohodně vystihnout atmosféru, která mezi shledavší se trojicí panuje. Nastává plno trapných situací, kdy na sebe členové rodiny jen prázdně zírají, jak „na cizího“. To v kombinaci s cynismem, kterým režiséři rozhodně nešetřili, vytváří svěží komedii o tématu, ze kterého se běžně ve filmech sranda nedělá. Alespoň tedy ne takovým neotřelým způsobem, kdy ruku v ruce s nadhledem a vtipem jde i nevyhnutelná melancholie ze smrti blízkého člověka. Neobyčejnost tomuto short filmu propůjčili i herci, kteří jako by neustále váhali, zda se mají rozesmát, anebo rozbrečet. Jednoho člověka sice navždy ztratili, ale zase opět našli jeden druhého. Kromě toho slyšet irskou angličtinu ve filmu je vždycky osvěžující. Top hláška: „I'm taking my half of mum!“ ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Příběh dvou bratrů ,kteří se snažili, seč to šlo,splnit posledních sto přání zemřelé matky.Až na ten padák to vyšlo.Možná matka správně kalkulovala s tím,že to bratry ,tolik odlišné,sblíží.To vyšlo. ()

Endurion 

všechny recenze uživatele

Letošní výběr krátkometrážních Oskarů je mimořádně dobrej a Irské sbohem vyhrálo naprosto zaslouženě. Takhle vtipnej film o vyrovnávání se se smrtí jsem ještě neviděl. Má to všechno - srdíčko, humor, pěknou kameru, dobrý herce i jeden výbornej zvrat. Většina krátkejch filmů zvládá stěží jednu nebo dvě z těch věcí. ()

ondrapec 

všechny recenze uživatele

Skvěle zinscenovaná tragická fraška, kde není nouze o vtipné, ale i dramatické a vyhrocené situace. Děj výborně pracuje s Downovým syndromem jednoho z bratří a vykresluje tak realitu a tíhu životních a pracovních priorit v kontrastu s empatií a láskou. K tomu krásné exteriéry irské vysočiny, lyrická hudba, zkrátka paráda. *75%* ()

Reklama

Reklama