Reklama

Reklama

Jak divoká zvířata spí

(TV film)
  • Česko Jak spí divočiny (festivalový název) (více)
Německo / Austrálie / USA, 2022, 52 min

Obsahy(1)

Spí každý tvor, ale ne všichni stejně. Obrovští sloni spí jen dvě hodiny denně, zatímco drobné včely podřimují až deset hodin denně. A někteří ptáci tráví 300 dní v roce ve vzduchu a spí za letu. Tento dokument zkoumá některé z největších spáčů na Zemi, protože vědci si vzali vylepšené technologie a vyrazili s nimi do divočiny, aby zjistili, proč a jak zvířata spí a jak se vypořádávají s nedostatkem spánku nebo nebezpečím, že během spánku upadnou do bezvědomí. (Viasat)

(více)

Recenze (2)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

(AFO 2023) Na infotabulích ve vícero ZOO mě vždy zaujalo, že žirafy během dne i noci téměř nespí, a když už na to dojde, odbydou si tuto pro mnohé lidi veleoblíbenou činnost "na stojáka". Snímek Jak spí divočiny sice nenabízí pohled pod "ospalou žirafí pokličku", nicméně zobrazuje neméně zajímavý spánek či bdění u jiných zvířat, z nichž mě osobně nejvíce zaujaly bernešky, které si to úplně na pohodu pádlují po hladině i při plném spánku. Film obsahuje nejeden dohad či hypotézu, takže některá "fakta" je třeba brát s rezervou, avšak samotní odborníci několikrát zmiňují, že se často jedná o výzkumy "v plenkovém stádiu". ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Viděno na AFO 2023. Český název: Jak spí divočiny, anglicky: How the Wild Things Sleep. Skvělý dokument o zkoumání spánku u zvířat jakými jsou sloni ve volné přírodě, sépie, vodní plži, včely, tuleni, vodní ptáci či orangutani. Nejvíce šokující pro mě byl pojem unihemisférický spánek - např. kanadské husy nebo tuleni spí jen jednou polovinou mozku a druhou jsou vzhůru a můžou je mrknutím oka prostřídat, proto můžou i během spánku plavat ve vodě a nejspíše i létat (ty husy). Fakt, že slon v divočině spí jen 2 hodiny za noc, byl taky neuvěřitelný, protože furt putuje krajinou a shání potravu. No a to nemluvím o včelách, které údajně spí naopak 6-10 hodin za den. Přísloví "Pilný jako včelička" najednou docela ztrácí svůj význam :D ()

Reklama

Galerie (10)

Reklama

Reklama