Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na okraji mesta v blízkosti Dunaja dochádza k potýčkam. Jediná vodná cesta z mesta je rieka, komplikujúca postup nepriateľa a narúšajúca úsilie sovietskych vojakov. Navyše, v meste je milión ľudí, ktorí zostali bez jedla. Zúfalí civilisti umierajú od hladu a vypuknú aj epidémie. Záchranou sú sovietske konvoje s jedlom, ktoré sa plavia po Dunaji. Rozkaz inštruuje skupinu rozviedčikov na veľmi ťažkú a nebezpečnú operáciu - získať od nepriateľov mapu zamínovaných oblastí Dunaja. (bjjoba)

(více)

Zajímavosti (2)

  • Film je natočen podle skutečné akce Dunajské flotily. Předobrazem vousatého velitele rozvědčíků byl mnohokrát vyznamenaný kapitán 1. stupně Viktor Kalganov. Jeho zarostlá brada byla legendární. Dal slib, že se oholí až po vítězství a břitvu vzal do ruky skutečně až v nemocnici na území Československa, kde se léčil v květnu 1945 ze zranění. Po válce byl zakladatelem a vedoucím programu výcviku delfínů a dalších savců pro službu v námořnictvu. (chamonix)
  • Pokud se někdo pozastavil nad velikostí rozestavěných lodí v budapešťských loděnicích, je to proto, že filmová Budapešť byla ve skutečnosti přímořská Riga. (chamonix)

Reklama

Reklama