Reklama

Reklama

Svět na talíři


Ko Lanta (E01)

(epizoda)
Česko, 2022, 27 min

Obsahy(1)

Alenka přijela na ostrov Lanta v Thajsku už v roce 2005, aby tady založila potápěčskou základnu. Dnes už nepracuje a užívá si se svým thajským manželem Thaem klid a pohodu tohoto nádherného místa. Během posledních let zažila přerod tohoto neznámého místa na malý ráj na zemi. Thajsko tvoří více než sedmdesát ostrovů, jejichž pobřeží tvoří převážně mangrovové lesy, ale také krásné pláže. Naši cestu po Lante začneme v severní části, ve vesničce Saladan, kde po typické místní snídani navštívíme národní park. Později se přesuneme do hlavního města ostrova, které tvoří staré domy původních čínských přistěhovalců. Ochutnáme tady massamanské kari, které Thajci obvykle označují jako kari muslimské a je typické pro jižní části země. Uvidíme rýžové plantáže, vesničky lidu Moken, v thajštině Chao lé, mořských cikánů, kteří své pojmenování dostali podle kočovného způsobu života. Naučíme se dělat kari pastu, plněné banánové listy a navštívíme i tradiční mookatu, tedy grilovačku na korejském grilu, kombinovaném s čínským horkým hrncem. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

O.D. 

všechny recenze uživatele

Z mé strany lehce neobjektivní hodnocení, protože jsem na tomhle krásném ostrůvku, zažil jedny z nejhezčích chvil mého dosavadního života. Hned bych se tam vrátil a když jsem teď viděl tu pohodu a tu krásu, tak musím dát za 5 hvězd. I bez té nostalgie bych tomuto dílu dal 4 hvězdy, ale jak říkám......🙂 ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Libilo se mi ,ze na rozdil od podobnych zahranicnich dokumentu s dynamickym strihem tento nikam nespechal a dokonce na jidla bylo videt zblizka. My jsme navykli na jeden talir. Thajci se jevi rozezrani od rana do vecera a etiketa nemoznosti baveni se u spolecneho jidla o hlubsich tematech by me nebavila. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama