Reklama

Reklama

Lucemburk, Lucemburk

  • Ukrajina Lyuksemburh, Lyuksemburh (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva bratři se dozví, že otec, se kterým se nestýkají, má na kahánku. Vyrazí proto z Ukrajiny až do dalekého Lucemburku, aby se s ním naposledy viděli. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (10)

BrusVejn 

všechny recenze uživatele

57. KVIFF - Film na pomedzí 3 a 4 hviezd. Prvá časť filmu odohrávajúca sa na Ukrajine je neskutočne vtipná, hlavne vďaka gangsterskému bratovi. Akonáhle sa film presunie na do zahraničia sa však väčšina komédie niekam vytratí a ku koncu už je to skôr len taka tragikomédia na pomedzí drámy. A v týchto polohách už ten film tak dobre nefunguje. Nakoniec som sa priklonil k 4 hviezde, keďže sa predsalen jedná o docela podarený kúsok z nečakanej filmovej krajiny. P.S.: Režisér sa zastavil po premietaní na krátky QnA a je veľmi vtipný a teším sa na ten teasovaný film o stredne veľkých ľuďoch ;) ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Humorem odzbrojující buranský, ale vřelý kousek z Ukrajiny, který imponuje hlavně super vtipnými postavami, které střílí jednu hlášku za druhou. Hvězdičky za zvuk a doprovodné songy a taky za milý příběh, který ač byl trochu jako kam vítr tam plášť, ve finále je jasné, že šlo spíš o cestu než cíl. Stoprocentně se tu využívá jako podpůrný bod i kritika společnosti a mnoho menších socio-kulturních témat. Celkově je to ale spíš zábavná jízda, která snadno udrží divákovu pozornost a fluše na něj jak skrytá moudra, tak humor i vážnější emoce. KVIFF 2023 ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Stejně jako se Antonio Lukič v předchozím svém filmu vyrovnával se vztahem k matce, tak tentokrát účtuje s otcem. Navzdory osobním prvkům se ale nejedná o autobigrafický traktát nýbrž o univerzálně pojatou tragikomickou absurdní road movie, kde příprava na cestu hraje zásadnější roli než cesta samotná. Může se sice zdát, že celé vyprávění je roztěkané a nesoudržné. Jenže, kde někteří spatřují nekoherentnost, tam jiní vidí jízlivou absurditu všedního dne plnou překážek, které dostávají postavy naloženy jobovsky shůry, kafkovsky od okolí, ale také sami od sebe vinou vlastní blbosti a sebezahleděnosti. Lukič vše zmíněné ukazuje stejným dílem jako tragédii i komedii. Konkrétní peripetie pak zpřítomňují nejen zdejší příběh dvojčat, ale také v obecné rovině ilustrují paradoxy historie východní Evropy, nejen ty velké dějepisné, ale především ty drobné osobní. Ve výsledku tak Lukičovo účtování s mýtem vlastního otce zrcadlí potřebu celého regionu pohlédnout do tváře vlastní minulost - ne nutně od ní dostat všechny odpovědi, ale prostě se s ní konfrontovat, protože jen potom lze konečně jít dál. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Film o dvou nedomrlých bratrech, jejichž životem zamává několik událostí, včetně nechtěného vážného zranění seniorky a hospitace jejich umírajícího otce kdesi v dalekém Lucemburku. Tón filmu neurčitě přeskakuje mezi vážným sociálním dramatem a komedií bohatou na scény a dialogy oplývající černým humorem. Podobně nesoustředěné je i vyprávění příběhu, jenž načíná drobné zápletky a zas je opouští, zdánlivě aniž by k něčemu vyloženě směřoval. V závěru ale nakonec přeci jen dojde k cestě obou bratrů do Lucemburku a k několika uspokojivě zakomponovaným zvratům, takže se snímek krom slovního humoru vykoupí i sérií fatálních momentů plných životní ironie. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Musím říci, že mě zmátla netflixovská anotace (konkrétně: "vyrazí proto z Ukrajiny až do dalekého Lucemburku"), po jejím přečtení jsem usoudil, že mě čeká typická komediální road movie, a tak jsem měl celou první hodinu (možná to bylo i o něco málo déle), jenž se odehrává na Ukrajině, nepříjemný pocit, že mi film něco upírá, že se neumí odšpuntovat, ptal jsem se sám sebe, tak kdy už konečně vyrazí na tu dalekou cestu? Tady vidíte, jak ošidné může být číst anotace (a proč to obvykle nedělám; ale když tahle měla pouhé dva řádky...)! Nakonec jsem však rád, že mi bylo nabídnuto něco docela jiného (spoiler obrázek toho, jaký vztah mohou synové zaujmout k otci, který je v dětství; jak se v dospělosti mohou (ne)vyrovnat s jeho odchodem; jaký může mít tato událost a její rozdílné čtení vliv na jejich životní cesty spoiler), kdyby to skutečně vyprávělo pouze o daleké cestě dvou naprosto rozdílných a rozhádaných bratrů za umírajícím otcem, muselo by to skončit tím nejkřiklavějším klišé, totiž jejich usmířením nad otcovou smrtelnou postelí. Takhle mi finální rozuzlení přišlo mnohem osobitější a promyšlenější (v protikladu k žánrové kinematografii), za což jsem se rozhodl udělit onu čtvrtou hvězdičku (o které jsem byl dlouho přesvědčen, že ji tento film ode mne nezíská; inu, vyplatí se čekat až do konce). 70 % ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama