Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na sklonku dvacátých let dvacátého století přijíždí do vesnice nová učitelka. Všechny šokuje, protože nenosí tradiční kimono a navíc jezdí na kole. Ale děti svoji učitelku milují, jsou stejně jako ona poprvé ve škole, a tak netrvá dlouho a najdou si k sobě cestu. Jenže během jedné dětské hry si učitelka zraní vážně nohu, se zpřetrhanými šlachami již nemůže jezdit do školy na kole, takže je přeřazena na jinou školu. Během smutného loučení učitelka dětem slíbí, že se setkají, až děti povyrostou a budou navštěvovat vyšší ročníky. Uplyne pět let a skutečně se potkají. A nyní již stačí jen navázat na předchozí krásný vztah mezi dětmi a jejich učitelkou. (Snorlax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

Foma 

všechny recenze uživatele

Smutný, tak moc smutný. Krásný, tak moc krásný. Jak se ten život Japonců během války zamotal, ale sedli na kolo a jeli dál :-). To je vlastně spoiler, ale kdo neviděl, nepochopí :-)! Až neuvěřitelně krásná kamera, prostředí ostrova tak oslovující. Jemnej film, kterej přitom otřásá našima emocema, opravdu nepřejem ten špatnej osud nikomu, ale na všechny se to hrne. Naštěstí maji dost sil a přes všechny tragédie pokračujou. A ty děti jsou tak přirozený a milý. ()

Steffa. 

všechny recenze uživatele

Film mne fascinoval především neskutečným množstvím scén, ve kterých někdo brečí. Dá se říct, že pláč je jakýmsi sjednocujícím motivem filmu. Lidé v něm pláčí ze smutku, z radosti, z hladu, z loučení, ze setkání, zkrátka ze všeho. Vzhledem k tomu množství přestávají být tyto scény dojemné, ale spíše úsměvné. Nedá se však říct, že by byl film špatný. Je zajímavý například z hlediska předsudků vesničanů vůči učitelce pouze kvůli jejímu modernímu vzhledu a také je zde hezky vykreslen vztah dětí k učitelce i zobrazení osudů těchto studentů během dalších, nestudijních let. ()

Reklama

stub 

všechny recenze uživatele

Snad nejslavnější film Keisukeho Kinoshity. Je neuvěřitelné, jak snímek vázaný k určité době, místu a kultuře, nese univerzální platnost a působivost napříč diváckým spektrem. Extrémně lidský příběh o lásce mezi vesnickou učitelkou a jejími svěřenci, odehrávající se v poměrně dlouhém období, od předválečných až do poloviny padesátých let. Je zřejmé, že za tu dobu děti tak nějak dorostou, pouto však přetrvává. V bytostně japonských kulisách se tak odehrává nadčasový příběh srozumitelný každé kultuře. Hideko Takamine je pro roli jako stvořená a s vedením KK si vysloveně rozumí (dlužno podotknout, že Kinoshita celkově platí za výborného "ženského režiséra"), Chishu Ryu má tentokrát spíše menší a méně výraznou roli. Všudypřítomné písničky mě často iritují, zde však dokonale navozovaly atmosféru dané doby a neumělé dětské podání jim dodává zvláštní sílu - a i díky tomu nám dochází, jak jsme, přes zdánlivě masivní odlišnosti, vlastně stejní... ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Film plný slz, hořkosti, zklamaných nadějí a ztracených životů… Je zajímavé sledovat, jak se válečné události dějí jen na pozadí, a přesto mají tak drastický dopad na zdánlivě klidný život na ostrově Šódošima. Během filmu proběhne celá druhá světová válka až po japonskou kapitulaci, přesto z války samotné nic nevidíme, pouze sledujeme smutnou proměnu životů dětí, které v té době vyrůstají, a přicházejí o své dětské sny a nevinnost. Ochrannou ruku nad nimi drží jejich učitelka, která své svěřence miluje nade vše, avšak ani ona není v této složité době schopná pomoci a mnohdy nezbývá než jen být tichou oporou (i vzhledem k tomu, že její pacifistické a protiválečné založení se v oné době hrdého japonského nacionalismu jaksi nenosilo…). Ve filmu se možná prolije až příliš slz, ale ryzost onoho smutku a hořkého pocitu bezmoci jsou nepopiratelné. Není divu, že se film tehdy proslavil i za hranicemi Japonska. A pokud jde o zasazení, samotné prostředí Šódošimy je pastvou pro oči. Naživo (a ne v černobílé barvě :)) je to pak o to větší nádhera – před pár týdny jsme byli navštívit místo natáčení, kde zůstalo přímo u pobřeží zachováno mnoho z filmových „kulis“ včetně školní budovy. A ta místní scenérie skutečně bere dech! Není divu, že se zde dodnes natáčejí některé japonské projekty. ~(4,1)~ ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Poněkud sentimentem umolousané dílo, které však nese několik poselství zároveň, takže je nutno mu odpustit tu trochu nedokonalosti. Kinošita se náramně vyrovnal s válkou, on ji vlastně dokázal ignorovat, přitom byla ve filmu mimořádně přítomná. Dovedu si představit, že za zvuku Valčíku na rozloučenou by mohlo být prolito mnohem méně slz a pak bych nedokázala filmu vytknout nic. ()

Zajímavosti (2)

  • Budova školy, kde se film natáčel, sloužila k vyučování až do roku 1971. O necelý kilometr dál byla vybudována její replika, která posloužila k natáčení remaku z roku 1987. Obě školy jsou dnes populární turistickou atrakcí a je možné si v nich prohlédnout dobovou filmařskou techniku. (tompaulman)

Reklama

Reklama