Reklama

Reklama

Zkáza Říma

(TV film)
  • Francie Qui a tué l'Empire romain ? (více)
Francie, 2022, 89 min (Alternativní 54 min)

Obsahy(1)

Římská říše ovládala Evropu a celou oblast Středomoří pět staletí. Proč se však tato obrovská konstrukce rozpadla a zanikla? ... Hranice Římské říše, největšího starověkého impéria, se v čase proměňovaly. Území se rozrůstalo, na druhou stranu však říše o některá z nich přicházela, aby je posléze zase získala zpět. Kolem 5. století našeho letopočtu však nastal začátek konce. Zapříčinili pád Říma stále krutější a tvrdší soupeři? Císaři neschopní vykonávat své povinnosti? Ukončila rozkvět středomořské civilizace smrtící epidemie? Historikové jsou dnes kombinací přírodovědných oborů a archeologie schopni říci, jaké okolnosti provázely smrt Západořímské říše. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Pripomina to soucasny podivny konec evropske civilizace, jeji mizernou porodnost a nahrazovani jinymi kulturami. Nevedel.jsem, ze pokus o znovuobnoveni rimske rise zastavil vybuch sopky na Islandu, kdy slunce svitilo rok a pul "stejne silne, jako mesic'. Tuto katastrofu dnes supluje zmena klimatu a pocinajici valky o zdroje jako voda, potraviny ci vzacne zeminy pro elektroniku (rare earths).  Vedecke metody sekvencovani DNA viru jsou dech berouci. Mor tedy radil s prestavkami sto let v zapadni Evrope od Spanelska po Francii a vyhladil tretinu obyvatel. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Zda francouzští autoři dospěli ke stejným výsledkům, které (podrobněji) popisuje kniha Američana Kyle Harpera, nebo z ní vycházeli, je v podstatě jedno. Pro zánik Říma byly splněny potřebné parametry a tak Řím zanikl; co k tomu říct víc. Barbaři vždycky přicházeli už k hotovému. Řím zanikl stejně jako civilizovaná města v Malé Asii a říše na Dálném východě i v Jižní Americe. Lidé, zužováni nemocemi, přírodními katstrofami a v konečném důsledku suchem a neúrodou, opouštějí (pokud mohou a mají kam) města a snaží se uživit jak se dá. Kam se ale podějeme my (parametry zániku budou napněny zřejmě už brzy), to babo raď. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama