Reklama

Reklama

Wagnerovci: Putinova stínová armáda

(TV film)
  • Francie Wagner, l'armée de l'ombre de Poutine (více)

Kdo jsou žoldáci Prigožinových soukromých oddílů? Šestapadesátiletý Marat pracoval celý život se zbraněmi. Nejprve jako voják sovětské armády, pak jako nájemný vrah. Z vězení, kde skončil, je pak nábor do soukromé armády vítanou jízdenkou na svobodu s právem zabíjet... Marat je první bývalý člen Wagnerovy skupiny, který se rozhodl veřejně promluvit. Souhlasil, že se podělí o svůj příběh, aby konečně prolomil hradbu mlčení. Historie této stínové armády začíná v Donbasu na východě Ukrajiny v blízkosti ruských hranic. V zóně, na kterou si dělá nárok Vladimir Putin a o kterou bojují Moskvou podporovaní separatisté s kyjevskými úřady. V zimě 2015 přijelo na pomoc promoskevským separatistům asi 300 žoldnéřů. Tito vojáci patří k Wagnerově skupině, organizaci pojmenované po svém zakladateli, veteránovi ruských speciálních sil, Dmitriji Utkinovi. Dmitrij Utkin si v době své služby v ruské armádě začal říkat „Wagner“. Zvolil si tuto přezdívku, protože je velkým obdivovatelem Hitlera a nacistické symboliky. Má tetování inspirované Třetí říší a nacistickými motivy. Všechno nasvědčuje tomu, že se hlásí k nacistické ideologii. Dnes je Dmitrij Utkin šéfem soukromé vojenské organizace známé jako Wagnerovci. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Wagnerovci jsou dalším z dokumentů, který se na jedné straně tváří jako hrozně investigativní, na druhé nám přináší jednoho jediného svědka, navíc právě z jejich řad, který ještě donedávna patřil k těm, nad kterými sám dnes hořekuje. Nehledě na to, že se otevřeně přiznává k tomu, že byl nájemný vrah. Tak se ptám, ne co a ne zda vůbec, ale kolik se toho dá takovému člověku věřit. Jiné to je se svědkyní v Africe a s vojáky, kteří tam prokazatelně jsou. Bohužel je dnes už jisté, že podobnými, ačkoli vojenskými, skupinami disponují i další státy jako Izrael, USA, Velká Británie i Francie. Existují a vždycky existovali. Není to jen o tom, co nyní dělá Putin a Rusko či případně Wagnerovci. Všechny státy by se měli přestat s.át do jiných. Rusko hledá doly v Africe, USA bombardovali islámské státy kvůli ropě. Rusko napadlo Ukrajinu, Čína si uzurpuje Tchaj-wan, USA napadli Libyi či Irák, jak dnes víme, původní důvod byl lživ. Je mi špatně ze všech těchto velmocí stejně. Pro mě rozdíl mezi touto Francií, Anglií, USA a Ruskem není žádný. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Minutu poté, co Putin sestřelil letadlo s Prigožinem a Utkinem sice tento francouzský dokument zestárl na úroveň dokumentů o bitvě na Bílé hoře, zvláště první polovina, která není informačně vlastně ničím překvapivá, ale druhá polovina týkající se wagnerovců v Sýrii a Středoafrické republice to je vyšší liga. Dokonce i to promo video, kde kladivem umlátí toho sběha se tady objeví... to je síla. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Wagnerova skupina až do vpádu ruska na Ukrajinu oficiálně neexistovala, ale ovládala Středoafrickou republiku. Investigativní novináři Alexandra Jousset a Ksenia Bolchakova pronikli do tajemství této fašistické skupiny. Tato skupina přitahuje muže se zálibou v násilí. Aktuálně je od konce srpna 2023  Prigožin konečně mrtev. "Vyšetřovací výbor Ruské federace v neděli oficiálně potvrdil, že mezi oběťmi středeční havárie letadla byl i šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin." Dokument je ke shlédnutí v archivu České televize do vypršení vysílacích práv. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, koukáte na dokument, ve kterém již dvě hlavní hlavy nepřiznané soukromé armády pana Putlera nejsou mezi živými. Prigožin s náckem Utkinem již vypadli po vypití otráveného čaje z okna letadla opatřeného výbušnou náloží. Kde jinde se tohle spolu s dementní agresí duševně zaostalého státu může stát nežli v RuSSku. Přímé svědectví o verbování žoldáků, černý obchod se zbraněmi, propaganda, zaujímání pozic okolo diamantových dolů v afrických zemí, vraždění na zakázku nebo pro potěchu.. Pozor obsahuje i velmi drastické záběry mučení syrského dezertéra. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

"Vždy budeme v konflikte so západom a jeho hodnotami. A ten západ raz skončí." Povedal Prigožin. Že je na západe stále dekadentnejšia morálka, o tom niet pochýb. No ani na tom východe to teda nie je žiadna sláva, už keď teda tú morálku západu dávajú dole, tak aspoň by u nich vrahovia nemuseli byť verbovaní, aby vraždili ďalej, lebo potom ako vzor budú braní len sťažka. Oni to vidia ako boj na dlhé trate, v ktorom zvíťazia, no zatiaľ nikto neskončil. Len Prigožin. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama